Pilota memuāri.

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Bet nopietni.

Kā bērnību un jaunību pavadījušam rajonā, kas apdziedāts pat kā daļa Rīgas, man līdz šim nebija ienācis prātā, kā īsti notiek tā 'sabiedrības noslāņošanās' un par ko Ozols pirms miljons gadiem puspliks, ar suni un purniem fōnā vervelēja..

Ar katru solīti augšup pa labklājības kāpnēm nākas secināt, ka tie pakāpieni iekārtoti tā, ka tieši pirmie ir visgrūtākie, citiem vārdiem sakot, tālāk ir vieglāk. Stāstiņš par manu nīsto Rīgas Satiksmi ir daļa no visa. Sanāk, ka, ja ienākumu dēļ nespēj atļauties auto, vai neesi pensis, tevi brīvprātīgi obligātā piespiedu kārtā aplaupa RS. Līdzīga situācija ir ar Rīgas Siltumu, kas barojas no sviedriem un darbaļaužu asinīm, tas ir, veco laiku ēku siltumapkures sistēmas veidotas kā viens kopīgs kontūrs, no tā īsti nedz var, nedz ļaut atslēgties. Nevari izvēlēties alternatīvu apkures veidu vai siltuma piegādātāju kauč.

Tobiš sanāk, ka, jo mazāki tavi ienākumi, jo bezcerīgāka starta pozīcija, vairāk ienākumu tiek iztērēts vienkārši izdzīvošanas nodrošināšanai, un tā jau proporcionāli nelielo 'labumu' noslauc citi. Vāveres ritenis. Bemheni, apsaimniekotāji un pārējie tūtiņdreijātāji.
  • Vispār jau ja nekļūdos vari gan sevi no kopējās sistēmas nogriezt, tik caurules caur dzīvoklim ies gan. Plus var uzlikt siltumskaitītājus un maksāt par reāli nokurināto.
    • Man ir viens konkrēts stāstiņš zināms par visai atjautīgu un bezgala talantīgu juvelieri Bolderājā, kurš ar šādu plānu iekādājās 2 vienu virs otra esošus dzīvokļus staļina 2 stāvu projektā, un, ja nemaldos, gadiem tiesājas ar Rīgas Siltumu, lai tas viņu atslēgtu no saviem siltumtīkliem un 'pakalpojumiem'. Pēdējoreiz, kad tikāmies, diagnoze bij' tā pati - diezgan bezcerīgi.
  • Kā man kādreiz bija, kad es uz darbu braucu pa zaķi vienkāršā iemesla dēļ, ka man nebija naudas un pirmā alga vēl saņemta. "Vai tad jūs nezināt, ka jāpērk biļete?" Jā, tāpēc es braucu uz darbu, lai varētu saņemt naudu, pa ko nopirkt to biļeti! Ko tad man - nebraukt uz darbu? Iet kājām? Sakrājās kādi 4 sodiņi (kurus es nesamaksāju, vnk - ejiet dirst).
    • Bet reāli tā ir, strādājam par neko, lai varētu atļauties aizbraukt uz darbu un saņemt neko. Mnu, ja situācija ir tāda, kā Termīc te raksta. Un daudziem diemžēl tā ir.
    • un tālāk nekas nenotika? nekāds CreditReform vai tamlīdzīgi pesteļi?
  • Nu ir visai sūdaini, ja nevar atļauties apgādāties ar tām "dažām" lietām, kas nepieciešamas, lai būtu labāk. Auto, lai nav jāmaksā par over-priced sabtransu (attiecīgi tiesības, ja to nav, kas jau izmaksās vilks uz 500E), māju, lai kurinātu to pats, ne maksātu par siltumu, kura nav.
    Jāsak, ka profesionāli man jau ir tas pats, domāju, ka tu nojaut, kāds naudas ieguldījums man ir nepieciešams, lai es varētu darīt to, ko daru. Un pie tam ļoooti limited uz sitiena, lai strādātu bez aizķeršanas "bļa, man nav [insert tool here]", man jāiegulda vēl 5x no tā, kas jau ir salikts manā kaktā, un vēl mazliet.
    • Jā, starp citu - kāds [tas cipars, lai strādātu bez aizķeršanās, hence - more money]?
      • Dahuja. Pusotra līdz divām štukām vismaz ir šobrīd + ik pa laikam ieguldījumi, lai aizstātu nolietojumu. Rēķini, ka man nav dārgo iekārtu un strādāju viduslaikos un TIKAI ar rokām. Pareizini šobrīd esošo ar 5, tad dzīve paliktu vieglāka.
  • Labrīt, Jāni!
    • ;) Skatos, formā kā vienmēr!
      • Bet šajā stāstā stulbākais ir nevis tas, ka tā notiek, bet tas, ka neviens bērniem un jauniešiem nepaskaidro, ka šis notiks arī ar viņiem, ja tie lūzeros un neinvestēs sevī, savos instrumentos un tamlīdzīgi.

        Cik nav tepat cibā un vēl vairāk arī ārā tādu, kuriem tūliņ jau tricārs vai pat vēl vairāk, bet nekā nav.

        Un skumjākais, ka jo ilgāk lūzero, jo grūtāk vēlāk tikt iekšā apritē.
        • Viedi vārdi, cienītais.
        • indeed!

          Man liekas, tur ir cits princips (varbūt spriežu pēc personīgās pieredzes) - proti, ja vecākiem viss kārtībā, apzinīgi, strādīgi, tad nākamā paaudze pierod pie komforta zonas un izlaižas, vai, vēl vairāk - sāk uzskatīt, ka ir special snowflake.

          Jebšu. :)
          Divas interesantākās lasāmvielas par šo tēmu:

          Why the poor lack mental capacity, and why they need help

          UN

          Why Generation Y Yuppies Are Unhappy
          • Re: indeed!

            Mana pieredze atkal liecina, ka lai arī tā mēdz notikt, tā nav droša korelācija. Ir arī pietiekoši daudz tādu piemēru, kur, ja vecākiem, viss ir normāli sakārtots, arī jaunajai paaudzei ir vieglāk iesākt savas štelles. Gan tādā ziņā, ka ir kas piemet bišķi naudiņas, gan ir no kā aizņemties kādu instrumentu, gan arī gluži vienkārši var tikt pie kāda puslīdz sakarīga padoma, kuru kaut cik apstiprina padomdevēja veiksmīgā dzīve.

            Drīzāk te ir jautājums, vai vecākiem ir bijis pietiekošs laika un smadzeņu resurss, lai kaut ko tām atvasēm iemācītu.

            To rakstu par Y paaudzi jau kaut kad biju lasījis. Likās sakarīgs un tā varētu būt. Bet nu es pēdējos gadus esmu lamīgs, tāpēc pofig. :D

Powered by Sviesta Ciba