_zirgs ([info]_zirgs) rakstīja,
@ 2016-09-11 17:42:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
mutanti
šobrīd ir pārejas posms no vārda 'mutācija' uz 'alēliskais variants' vai vienkārši 'variants' tālāk paskaidrojot, kāds efekts no minētā varianta rodas. Slimību radošs variants, labdabīgs variants, variants ar nezināmu nozīmi.  
Kāpēc tā? Jo principā mēs visi esam mutanti. Ja ar mutāciju saprot izmaiņu genomā. Bet tāda saprašana ir pārāk simplicēta. Jo ne visas izmaiņas ir nozīmīgas, sliktas, vārda 'mutācija-mutants' stigmatizējamas. Tad radās - polimorfisms. Jeb bieži atrodams variants. Bet tad rodas problēmas ar tik biežām parādībām kā daltonisms, jo sanāk, ka tā ir nevis slimība, bet viena no iespējām, kā cilvēki var redzēt - mazāk krāsaini, bet toties labāk redz rakstus. Jo vairāk mēs uzzinām, jo piesardzīgāk mums ir jāspriež. Nevis balts-melns, mutācija-norma, bet variants, par kuru visu vēl nezinām. 

 Jau kādu laiku domāju par iespēju samaksāt 23andme, lai noteiktu izmaiņas savā genomā. Jo interesanti - kāds mutants esmu es. 
Domāju, gana drīz gluži ikdienišķi būs zināt kāds ir tavs genoma variants tajā vai citā gēnā. Tieši tik pat ikdienišķi, kā zināt, kādā krāsā ir tavas acis, kāds ir tavs garums, kāda ir tava asinsgrupa.  Interesanti, ka izvēloties noteiktus mūsu gēnus, kuros bieži atrodami varianti, iespējams iegūt unikālu ģenētisko 'pirkstu nospiedumu' jeb unikālu identifikatoru. Šobrīd to izmanto tikai īpašos gadījumos - tiesu medicīnā, paternitātes noteikšanā un līdzīgi. Bet iespējams, to ieviesīs kā ID sastāvdaļu. Gataca comes true. 




(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?