varbūt nāra, varbūt taure ([info]sirena) rakstīja [info]ventilators kopienā,
@ 2013-08-04 23:46:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
KANONIZĒT MĀRTIŅU FREIMANI

 Pusdivos dienā, pirmdienā ekspertu darba grupa savācās uz kafiju un klačām. Bija skaidrs, ka šeit notiek īstā spriešana un pieņemti pareizākie lēmumi. Piemēram, piektdien pa vidu sarunām par nedēļas nogales plāniem tika nolemts, ka nepieciešams Latvijas Kultūras Kanona* mūzikas sadaļā ietvert arī kādu populārās mūzikas autoru. Viens otram svēti apsolījušies pa brīvdienām apdomāt kurš būtu vispiemērotākais komponists, eksperti devās kur nu kurais - kurš makšķerēt uz Sasmaku pie bratāniem, kurš cept desas savā mazdārziņā, kurš palīdzēt sievasmātei izpļaut ābeļdārzu.

Diskusija izvērtās diezgan dzīvīga, tika saukti dažādi uzvārdi, bet kopsaucēja nekāda. Orests Silabriedis ierosināja, ka jāsaraksta lapiņas un jāvelk no cepures. Visi kaut ko saskribelēja un nolēma ka Kanonā rakstīs vai nu pirmo vai pēdējo lapiņu. Ekspertu darba grupas vienīgā dāma Gunda Vaivoda vilka un izvilka Mārtiņu Freimani. Sākās kaut kāds ārprāts. Cits teica, ka šis esot vislabākais variants, bet nespēja pamatot kamdēļ, cits savukārt bārās, ka tas būtu nepieļaujami un kurš vispār iedomājies ko tādu uzrakstīt, un joki mazi, un ko par mums padomās. Visas lapiņas Gunda neizlasījusi salidināja miskastē un trīcošām rokām vēra vaļā pēdējo. Te dzimst vēsture, te izšķiras likteņi.

- Paldies, Dievam, Raimonds Pauls!

____________________
*Latvijas Kultūras Kanons.
Latvijas kultūras kanons līdzīgi kā citās Eiropas valstīs izveidots kā izcilāko un ievērojamāko mākslas darbu un kultūras vērtību kopums, kas atspoguļo nācijas visu laiku nozīmīgākos sasniegumus kultūrā. Kultūras kanonā iekļautas Latvijas kultūru raksturojošās vērtības dažādās mākslas jomās, ar kurām lepojamies un kurām vajadzētu veidot ikviena Latvijas iedzīvotāja kultūras pieredzes pamatu, nodrošinot piederības izjūtu Latvijai. Kanona diskurss saistāms ar kultūras atmiņas jēdzienu, kas skaidrojams kā cilvēku grupas, noteiktas kultūras pārstāvju kopējas zināšanas noteiktā brīdī. Tādējādi var teikt, ka kanons ir līdzeklis šādas kopējas kultūras atmiņas radīšanai un izplatīšanai. Kanons savā ziņā ir institucionalizēta kultūras atmiņa.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?