kristaali

« previous entry | next entry »
Jan. 27., 2015 | 04:06 pm
posted by: 10m_zem_uudens in pajautaa

vai kaads no cibinjiem ir maajaas audzeejis kristaalus?
Gribaas pakonsulteeties ar kaadu, kas to jau ir dariijis. Interneti, protams, pilni ar visaadu infu, un gribas saprast, kaa labaak.



# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {7}

nxn

from: [info]nxn
date: Jan. 27., 2015 - 06:16 pm
#

ir audzējis. mājās un laboratorijā. a ko?

Atbildēt | Diskusija


from: [info]10m_zem_uudens
date: Jan. 27., 2015 - 06:37 pm
#

1) cik daudz butu nepieciesams taadaam palielaakam (3x3cm) ?
2) varbuut zini, kur var atrast kaadu plasaaku listi ar kjimiskajiem savienojumiem atbilstosi kraasaam?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


nxn

from: [info]nxn
date: Jan. 27., 2015 - 10:58 pm
#


tik lielus nav nācies sintezēt, parasti jau iziet uz krāsu vai formu :) arī domāju, ka mājas apstākļos diez vai tik liels un nevainojams sanāks. par krāsām te jau zemāk aprakstīja.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]10m_zem_uudens
date: Jan. 28., 2015 - 08:43 am
#

ir doma pameegjinaat ilgi un tumsaa, taapeec ceru, ka izaugs :))

Atbildēt | Iepriekšējais


kjiimikjis

from: [info]kjiimikjis
date: Jan. 27., 2015 - 09:58 pm
#

Savulaik ir sanācis audzēt.

Ieskatam par krāsām: http://en.wikipedia.org/wiki/Qualitative_inorganic_analysis#Physical_appearance_of_inorganic_salts
Protams, saraksts nešķiro vienas krāsas dažādus toņus, un ne katrs pretjons dotajam metāla jonam derēs, taču visā visumā liekas, ka tādi savienojumi, kas šajā listē neietilpst, tāpat būs pārlieku eksotiski, lai šos dabūtu rokā. Sarakstā nav arī savienojumu, kas veido skaistus kristālus, taču ir bezkrāsaini. Daži tādi minēti šiten: http://www.sciencecompany.com/Common-Chemicals-Used-for-Crystal-Growing.aspx

Par to, cik vielas vajag - var tā aptuveni uz pirkstiem piemest. Pieņemam, ka mērķis ir 3x3x3 cm kubs (tāds vienkāršojums, jo, protams, lielākā daļa kristālu nebūs kubiski). Tātad, vajag tik g vielas, cik sver 3x3x3=27 cm^3 izvēlētā savienojuma (blīvumu var sagūglēt). Tas pašam kristālam. Tālāk, izrēķina izvēlētā trauka tilpumu līdz 3 cm augstumam (atceroties, ka [teorētiski ne vairāk kā] 27 cm^3 no tā aizņem kristāls). Tad ņemam šķīdības tabulu (arī var sagūglēt, tāpat kā katram savienojumam šķīdību dažādās temperatūrās), un sarēķinām, cik daudz izvēlētā savienojuma šajā tilpumā veidos piesātinātu šķīdumu. Sasummējam kopā abas iegūtās masas - rezultāts būtu pats minimums, ar ko jārēķinās (principā, ņemot vērā, ka ja kristāls nebūs kubs, tad tā tilpums būs mazāks par kubam aprēķināto, var pietikt arī ar mazāku vielas masu, bet labāk tomēr nepaņemt par maz). Drošības dēļ vēlams ņemt vairāk.

No pieredzes - vara sulfāta pentahidrāts (tas, kas bildē) parasti sanāk labi, veido lielus, smukus kristālus. Niķeļa sulfāts arī aug gana labi, ja padodas dzidrs kristāls, izskatās nu dikti smuki (ja patīk tumšzaļa krāsa). Kālija hromāta kristāli (dzelteni) padodas tīri labi izmērā, bet vismaz man sanāca saauguši no vairākiem kristāliem. Sarkanais asinssāls savukārt veidoja (manā izpildījumā) maziņus, taču smukus kristālus - nekādi nevarēju piespiest izaugt vienam lielam. Citi īpaši atmiņā nav palikuši.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]10m_zem_uudens
date: Jan. 27., 2015 - 10:52 pm
#

negaidiiti. Milziigs Tev paldies. Tiesi tas, ko mekleeju :))
riit sastaavdalju mediibas paredzeetas.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]sakaarnis
date: Jan. 28., 2015 - 04:25 pm
#

Mazu kristālu ieteicams ar superlīmi piestiprināt pie mata, un to visu iekarināt traukā ar piesātinātu attiecīgās sāls šķīdumu, tiklīdz apakšā veidojas kristāli (no putekļiem un skrāpējumiem), viss jāpārlej citā traukā. Ļoti svarīgi, lai trauks netiek pakļauts temperatūras svārstībām un šķidrums tanī ir pārsegts ar papīru, bet tā, lai ūdens tvaiks var izgarot. Jo lēnāk augs, jo būs pareizākas formas, bez piekropļojumiem. Pēc tam kristālu nosusina un pārklāj ar bezkrāsaino nagu laku. Labi sanāk ar jau pieminētajiem niķeļa un vara sulfātiem, kā arī ar dažādiem alauniem. Ūdenim šķīduma pagatavošanai jābūt destilētam, traukam - pilnīgi tīram. Tad vajadzētu sanākt.

Atbildēt