pajautaa

Stambula, Turcija

« previous entry | next entry »
Dec. 5., 2014 | 10:37 am
posted by: ena in pajautaa

Ko jus ietektu redzet Stambula? Kadu valutu labak nemt lidzi?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {11}

from: [info]chaika
date: Dec. 5., 2014 - 10:54 am
#

Labāk esot eirus mainīt Stambulā nevis Rīgā, bet es izvilku no bankomāta liras.
Redzēt... visu

Atbildēt


ai.nes

from: [info]iness
date: Dec. 5., 2014 - 11:13 am
#

haha, es, mājās esot, skatos tv. tur tikko bija tas smieklīgais šovs 'pirmoreiz ārzemēs' tieši par turciju - stambulu un bursu.

Atbildēt


from: [info]eermaniitis
date: Dec. 5., 2014 - 11:18 am
#

sultanahmetas rajonā - hagru sofiju, zilo mošeju, abus vecos tirgus, tas turpat līdzās

aizbraukt līdz taksim skvēram - paskatīties, kas ar protestiem vai vēl notiek, pastaigāties pa gājēju ielu - afigēt no satiksmes

ielīst kādā hamamā, noskatīties no kādas kafejnīcas kalna galā uz bosforu - naktī foršāk, vai vēlu vakarā kad jau satumst

pagaršot vietējos saldumus

no muzejiem kara muzejs - jūras muzejs droši vien vēl remontā ar tām slavenajām sultānu galerām

Atbildēt | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Dec. 5., 2014 - 11:19 am
#

ieteiktu sazināties ar latviešiem stambulā, var būt ko konkrētāk ieteiks par kādu rupmaizes gabalu ;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]gaujard
date: Dec. 5., 2014 - 11:22 am
#

ar Laimu Kotu!

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Dec. 5., 2014 - 11:31 am
#

vai palasoties šo te

bosforazvaigzne.lv

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]zuzanna
date: Dec. 5., 2014 - 01:35 pm
#

Sultanahmetas rajonā var pavadīt vismaz 1 dienu. Jau pieminētā Aya Sofya (Hagia Sophia), The Sultan Ahmed Mosque (Zilā mošeja), jā, tirgus - nezinu, vai vajag abus, bet noteikti iespaida gūšanai viens ir jāizstaigā - tas ļoti nogurdina, bet to vajag tā viegli tvert - nav jāiespringst uz visiem tirgotāju centieniem kaut ko pārdot - tas ir viņu darbs, var padzert tēju ar viņiem - tas arī vēl neuzliek pienākumu neko pirkt. Ārzemniekiem tās cenas tirgū ir vismaz 3 reiz dārgākas nekā vietējiem. Bet dažreiz arī tad - ar visu trīskārtīgo uzcenojumu - kaut kādi ādas izstrādājumi var būt pietiekami saprātīgā cenas un kvalitātes attiecībā, ja no Rietumeiropas cenām skatāmies. Turpat es iesaku aiziet uz Çemberlitaş Hamamı (www.cemberlitashamami.com/) - turku pirts, kur arī drusku angliski komunicē, pie tūristiem ir pieraduši, bet arī autentiskais hamam baudījums ir garantēts. Un tas ir vienu tramvaja pieturu (galīgi kājām-ejams attālums) no Sultanahmet pieturas - tā arī saucas - Čemberlitas. Man vēl esot Sultanahmetā patika Basilica Cistern - iegūglē bildes - pēc tā jau var saprast - patīk vai nē.
Pusi dienas var pavadīt Topkapi pilī, kas ir drusku aiz Aya Sofya muzeja. Tajā pilī var iepazīties ar dažādiem turku svētumiem, sultāna galma dārgumiem, pabaudīt skaistu skatu uz Bosforu.
Atsevišķu dienu es veltītu Beyoglu - Tophane - Taksim. Beyoglu un Taksim arī nakts uzdzīvei ir pareizās vietas. Beyoglu vajag uzbraukt Galatas tornī, paskatīties uz Halič (es pat nezinu, kā latviski tas ūdens tur saucās), uz nepārtrauktajiem būvniecības darbiem visapkārt, iedzert turku kafiju un izlasīt leģendu par Bosfora pārlidošanu.
Tophane ir ūdenspīpju vieta - tur var ērti iekārtoties kādā no daudzajām nargile vietām, uzpīpēt, pabaudīt aromātiskos dūmu mutuļus visapkārt, uzspēlēt bekgemonu. Turpat blakus ir arī modernās mākslas muzejs (http://www.istanbulmodern.org/en) - bieži tur ir pasaules klases izstādes.
Tad var doties ar funikulieri vai kājām stāvā kāpienā atpakaļ uz Istiklal ielu (gājēju iela, kur tikai reizi 10 min izbrauc cauri antīks tramvajiņš). Katru dienu to ielu izstaigā 2 miljoni cilvēku (nepārbaudīta informācija, bet tā runā). Ja patīk baznīcas, tad var ieiet atpūsties no miljoniem cilvēku İstanbul Sent Antuan Katolik Kilisesi - katoļu baznīciņa.
Pastaigā pa kādām no pasāžām ap Istiklal ielu - tur var vienkārši iedzert kafiju vai iepirkties.
Ap Taksim laukumu notiek baigie būvdarbi, bet var aiziet uz Gezi Parku, var Bembi ēstuvē ieēst islak hamburger (slapjais burgers - labs pēcballīšu ēdiens). Pie Taksim laukuma arī ir vairākas brīnumskaistas grieķu vai armēņu baznīcas, bet tas tikai, ja tādas lietas patīk.
Vienu citu dienu var nodzīvoties pa Kadikoy un Moda - Āzijas daļā.
Nav īsti vairāk laika tagad uzrakstīt, bet nu jā - ja kas, jautā.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Dec. 5., 2014 - 02:53 pm
#

aha, es šitam visam piekrītu, plus mēs palikām ar vietējo airbnb un tanta bija sacepusi ļoti jēdzīgu ceļvedi, ko varu pārsūtīt, ja ir vēlme -- tur arī visādi vietējie ēdieni salikti iekšā, kurus mēs arī cītīgi centāmies nomēģināt. iedo ta mož kādu epastu, vai kā.

maksājām ar liru un mainīt uz vietas turcijā bija DAAUDZ izdevīgāk nekā eiropā. vienīgais mož ne lidostā -- lidostās viņi parasti uzliek kaut kādu stulbu ceņņiku.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]zuzanna
date: Dec. 5., 2014 - 03:03 pm
#

Tā ēdienu daļa mani arī interesē. Atsūti, lūdzu, gādīgās nama mātes ieteikumus arī uz labaa_lata at yahoo.com

Atbildēt | Iepriekšējais


zverj

from: [info]zverj
date: Dec. 5., 2014 - 01:13 pm
#

Es norēķinājos ar dolāriem. Bet imho labāks variants ir no bankomāta ņemt ārā viņu vietējos tugrikus. Viss ļoti vienkārši - viņiem patīk noapaļot cenas. Noapaļots eiro Tev ir neizdevīgāks nekā noapaļota lira.

Atbildēt


Lina

from: [info]29ths47h
date: Dec. 7., 2014 - 03:07 am
#

nezinu, kādas tev ir intereses, bet ja arhitektūra ir viena no tām - noteiktei ieteiktu doties uz cik vien mošejām iespējams. un ne tikai lielajām un tūristu pārbāztajam (kaut gan hagia sophia noteikti ir a must see), bet pēc iespējas vairākām. man ļoti patika tautā sauktā little haiga sophia (Küçük Ayasofya Camii) kas bija kā 'ģenerālmēģinājums' pirms tika uzcelta lielā. Rustem Pasha Mosque - šo noteikti varētu būt pagrūti atrast, ja meklē, jo atrodas viņa tirgus vidū un iekļūt var tikai pa mazām kāpbnītēm, bet ir vērts pameklēt. pārējām nosaukumi ir aizmirsušies, bet ikviena no viņām ir apskates vērta

ja ir gana drosmes, un gribas aizbēgt no tūristu burzmas, ieteiktu aizdoties uz balat, kas ir jewish neighborhood. un uzrāpties istanbul wall - skats ir tiešām iespaidīgs! diez gan grūti tur ir nokļūt gan - vai nu ar laivu, vai taksi, kas stambulā ir ļoti lēts prieks

basilica cistern ir +++
istanbul museum of modern art - viena no manām mīļākajām contemporary art galleries ever
SALT galata - ļoti gaumīgi atjaunota vēsturiska celtne

bet galu galā - daudz staigāk apkārt, nebaidīties no apmaldīšanās un izbaudīt. un nekautrēties kaulēties hehe

Atbildēt