pajautaa

Studentu korporācijas

« previous entry | next entry »
Okt. 4., 2013 | 10:08 pm
posted by: mazliet in pajautaa

Vai koledžas (medicīnas koledžas!) studentei ir iespēja tikt uzņemtai studentu korporācijā, jeb koledža nav kruti un tādās organizācijās uzņem tikai universitāšu studentus?
(laicīgi esmu sākusi domāt stāties koledžā vai RSU).

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {30}

Accusativus cum infinitivo

from: [info]reportiere
date: Okt. 5., 2013 - 08:11 am
#

to jautājumu var pagriezt arī citādi - ja uzņem tikai universitāšu studentus, tad drīzāk pati korporācija nav kruti

un tā kā piederu pie pēdējā viedokļa, tad, diemžēl, ar personīgu pieredzi palīdzēt nevarēšu, bet domāju, ka jājautā tevi interesējošajai korporācijai - palasot dažādas viņu mājaslapas, redzams, ka ir tādas, kas uzņem vienkārši "studentes" un ir tādas, kuru dalībniecēm jābūt "augstākās akadēmiskās izglītības iestāžu studentēm" - ej nu saproti, kā to interpretēt

Atbildēt | Diskusija


mazliet

from: [info]mazliet
date: Okt. 5., 2013 - 04:25 pm
#

Tieši interpretācija ir tā, kas mani mulsina. :)
Tev taisnība, jāatrod tāda korporācija, kur ņem arī vienkaršas zinības gūt gribošas studentes, un lietderīgi arī noskaidrot pašā korporācijā, kā uzstādījumi ir interpretējami.
Uz labu laimi iepostēju jautājumu šeit, cerot, ka kādam būs bijusi pieredze. :)

Atbildēt | Iepriekšējais


klasika

from: [info]klasika
date: Okt. 5., 2013 - 09:34 am
#

Studentu korporācijā Tu nekādā gadījumā netiksi uzņemta, nedz ar koledžas, nedz universitātes izglītību (pat procesā). (:
Tas, ko tu meklē, ir studenšu korporācija. Tiesa, uzreiz labāk jautāt konkrētajai korporācijai, jo prasības var attiekties drīzāk uz studiju līmeni (ja tas tiek noteikts), nevis augstākās izglītības iestādes tipu.

Bet, neskatoties uz to, ka vēlies stāties studenšu korporācijā un esi par to domājusi laicīgi, vēlos tomēr vērst Tavu uzmanību uz to, ka augstākā mācību iestāde jāizvēlas pēc tā, ko un cik kvalitatīvā līmenī tur var apgūt un pēcāk izmantot dzīvē/karjerā, nevis pēc tā, vai tad pastāvēs iespēja tikt uzņemtai korporācijā!
Lai cik skumīgi tas nebūtu, bet ir arī tādi studenti un studentes, kas ar pilnu krūti ir metušās korporāciju dzīvē, taču ir grūtības ar studiju pabeigšanu...

Atbildēt | Diskusija


kurc

from: [info]kurc
date: Okt. 5., 2013 - 02:08 pm
#

"Lai cik skumīgi tas nebūtu, bet ir arī tādi studenti un studentes, kas ar pilnu krūti ir metušās korporāciju dzīvē, taču ir grūtības ar studiju pabeigšanu..." <--- Kā tas var būt? 1. vietā ir studijas, korporācijas dzīves pēc tam. Korporācijā seko līdzi arī cik sekmīgi studē. Protams, ka gadās, ka pārtrauc vai pamet studijas dažādu apstākļu dēļ. Esot korporācijā pats bieži ir ieinteresēts, lai būtu pēc iespējas labākas atzīmes universitātē, jo tad var tikt pie dažādām stipendijām, kas nebūt nav pāris lati mēnesī :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


klasika

from: [info]klasika
date: Okt. 5., 2013 - 06:19 pm
#

Pats esi bursis, kā nopratu, un vēl jautā. Nezinu, bet stipendija jau nav iemesls, kāpēc stājas korporācijā, katram tas ir citādāks. Un, ja mācības ir svarīgas, tad arī bez tā dabūs stipendijas, tagad jau to ir gana daudz.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


kurc

from: [info]kurc
date: Okt. 5., 2013 - 06:42 pm
#

Protams, ka stipendija nav iemesls kāpēc tik uzņemtam korporācijā, nevis stāties, kā Tu saki :) Tas ir papildus stimuls ar labām sekmēm studēt

Atbildēt | Iepriekšējais


mazliet

from: [info]mazliet
date: Okt. 5., 2013 - 04:22 pm
#

Klasika- par to visu jau tiek domāts. :)
Paldies par piezīmi - studenšu, studenšu korporācijā nevis studentu. :)

Atbildēt | Iepriekšējais


kurc

from: [info]kurc
date: Okt. 5., 2013 - 01:39 pm
#

Kādēļ tieši interesē korporācija? Ir jau arī dažādas akadēmiskās vienības, ja reiz doma par koledžu. Neesmu dzirdējis, ka kādā studenšu korporācijā uzņemtu no koledžas. Vēl jau ir otra iespēja - mācīties kur vēlies un pēc n gadiem varbūt Tevi uzaicinās kāda studenšu korporācija par goda filistri :) P.S. pats esmu korporatns

Atbildēt | Diskusija


mazliet

from: [info]mazliet
date: Okt. 5., 2013 - 04:20 pm
#

Vēlos pēc iespējas izmantot tās labās lietas un priekšrocības, ko dod studenta statuss. Korporācija šķiet interesanta iespēja socializēties ar inteleģentiem, līdzīgi domājošiem (profesionālā jomā) un vienlaicīgi attīstīt patriotiskas un uz kultūras vērtību atzīšanas balstītas īpašības. :)

Kāpēc koledža? Nu, medmāsām ir iespēja mācīties universitātē, tik lieta tāda, ka Stradiņos ir 12 budžeta vietas, bet LU ņem tikai pēc profesionālās vidējās (kurlīdz es tik ar vispārējo). Ja mēs divas ar draudzeni vēlamies pretendēt uz RSU (kas arī tiks darīts), iespējas tur iekļūt ir niecīgas - mēs abas vien jau būtu 1/6 daļa no kursa, bet ja padomā, cik vēl tādu gribētāju...tāpēc atliek izvēlēties labāko no koledžām, izmācīties tur 3 gadus un 4.gadā iet uz LU vai RSU. Var jau gaidīt tos 3 gadus un 4.gadā mēģināt startēt korporācijā, bet kas zin, kas būs pec 3 gadiem, ja nezinu, kas un kā būs rīt. :) Bet varbūt medmāsas nav uzskatāmas par vajadzīgām studenšu korporācijās -varbūt tās ir inteleģentākiem ļaudīm. :( Būs jāpainteresējas kādā korporācijā un arīdzan jāpameklē citas iespējas. :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


kurc

from: [info]kurc
date: Okt. 5., 2013 - 04:28 pm
#

Korporācijā nešķiro pēc tā ko studē. Protams, ka interesējas, bet tam nav nozīmes. Kādreiz bija vēsturiski, ka vienā korporācijā ir ārsti, citā ar armiju saistīti. Mūsdienās tā vairs īsti nav. Vetārsti joprojām plaši sastopami abās Jelgavas korporācijās dēļ LLU :) Iegūt korporācijā var patiešām daudz, tik jārēķinās arī ar laiku kas būs jāvelta (kamēr esi melnais / melnā)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


mazliet

from: [info]mazliet
date: Okt. 5., 2013 - 05:23 pm
#

Nju, ar to es biju domājusi, ka profesionāli (ja tas ir iemesls, kāpēc koledžas studenti būtu "sliktāki" vai nekompetentāki, kas tad nu arī būtu šķērslis, kāpēc viņus neuzņemtu studentu korporācijās) viņi var kļūt tik pat kompetenti kā universitātes studenti un iegūtā profesija būs viena un tā pati, iegūta dažādos veidos. Un otrādāk, uni students var būt draņķīgāks par koledžnieku un savu izglītību sava slinkuma dēļ neiegūt lai kādā universitātē mācītos (mācību iestādes pakāpe vai hirearhija nepalīdzēs, ja nav gribas un rakstura).
Tieši medmāsām ir tā, ka galvenokārt studiju programmas tiek piedāvātas koledžās, augstskolās apmācāmās ir tikai maza saujiņa. Vai tas nav diskusijas vērts jautājums, kāpēc mācoties 1.līmeņa augstāko Stradiņos vai 1.līmeņa augstāko Medicīnas Koledžā (abas ir valsts izglītības iestādes) viens varētu tikt uzņemts, bet otrs -izbrāķēts? :)

Varbūt vari ieminēties par kādām citām akadēmiskajām vienībām, kur studenti pulcējas? Paldies Tev. ;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


kurc

from: [info]kurc
date: Okt. 5., 2013 - 05:37 pm
#

Kā jau šeit tika minēts, tik studenšu korporācijām ir S!P!K! Katras korporācijas komānā ir rakstīts ko uzņem, nezinu vai kādai ir arī koledžas "studenti". Viss ir sīki atrakstīts ko var uzņemt mācoties attiecīgajā mācību iestādē. Nav tā, ka korporācijas uzskatītu, ka koledžās mācošie ir izbrāķēti, bet ir vnk komāns, pēc kura vadās. Tāpat kā korporācijas "apstiprina" pie kādas universitātes. Tas nav viss tik vienkārši kā var šķist, tici man :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


mazliet

from: [info]mazliet
date: Okt. 5., 2013 - 05:42 pm
#

Nu, jācer, ka mani uzņems RSU, citādi tik tiešām jutīšos izbrāķēta, mācoties koledžā.:)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


kurc

from: [info]kurc
date: Okt. 5., 2013 - 05:49 pm
#

Oi, aizmirsu pateikt par akadēmiskajām vienībām - ir tāda kā Austrums, starp citu, šogad viņiem 130 gadu jubileja

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


mazliet

from: [info]mazliet
date: Okt. 5., 2013 - 06:03 pm
#

Paldies par dalīšanos informācijā!

Atbildēt | Iepriekšējais


klasika

from: [info]klasika
date: Okt. 5., 2013 - 06:09 pm
#

Nejauc meitenei galvu, jo arī Austrumā viņai nebūs īstā vieta. (: Negribēju minēt par akadēmiskajām vienībām, jo mums tādu ir maz palicis un arī meitenēm tikai viena, ja nemaldos. Jau pieminētais Austrums ir vīru kopa, savukārt dāmām tuvāka varētu būt akadēmiskā vienība Latviete. Vienības un konkordijas ir brīvākas, ne ar tik stingriem noteikumiem un kārtību kā korporācijas, taču arī tāpēc ikdienas dzīve ir vairāk vai mazāk saistīta savstarpējā komunikācijā. Protams, arī Austrums uzņem viesus un iet ciemos, piedalās 18. novembra gājienā, bet par Latvieti neesmu dzirdējusi, var sastapt, ciemojoties pie austrumiem viņu mājā.

Jautājuma autorei.
Iesaku izmantot vēl esošās iespējas šajā rudenī paciemoties dažādās korporācijās - viesu vakaros, kur vari jautāt visu, kas uz sirds, un saprast, kura tieši un kāpēc (cilvēki ir "no svara"!) patīk. Ja nevari izlemt, pavasarī vari atkārtoti apmeklēt viesu vakarus un tad jau nāks doma, gribi stāties, negribi.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


kurc

from: [info]kurc
date: Okt. 5., 2013 - 06:19 pm
#

Hmm, vai tad Austrumā vairs neuzņem abu hromosomu komplektu pārstāvošās personas? Kādreiz tā bija, šķiet, ka pirmskara Latvijā. Zinu čomu, kam vecmuterons tur bija. Konkordijas vispār negribēju pieminēt, ir interesanta vēsture par viņu dibināšanu, bet tas nav publiski runājams. Mūsdienās vairs tikai viena ir palikusi - Valdemarija. Vienu brīdi ar gribēja atteikties no 4. krāsas, mainīt krāsu secību, lai nebūtu kā Patria un kļūt par korporāciju. Tas gan galīgi neatbilst viņu principiem. Kā ideja spontāni dzima, tā arī noplaka, šķiet, ka šiem no "iekšienes" tika izravēta līdz ar sakni.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


klasika

from: [info]klasika
date: Okt. 5., 2013 - 06:21 pm
#

Labs jautājums, bet pēdējo reizi viņu pulkā redzēju vien vīrieškārtas pārstāvjus. to es viņiem drīz noprasīšu, kā tur ar tām meitenēm! (:

Ko pārstāvi Tu pats?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


kurc

from: [info]kurc
date: Okt. 5., 2013 - 06:40 pm
#

Es neesmu tik sīki interesējies par akadēmiskajām vienībām, man interesantāka ir korporāciju vēsture / kas notiek tagad. Pats esmu Fraternitas Metropolitana b!fil! Tu ar kādā konventā esi?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


klasika

from: [info]klasika
date: Okt. 5., 2013 - 06:46 pm
#

Tev un lai arī jautājuma uzdevējai interesantāk: http://www.staburadzes.lv/lv . Oktobrī vēl var nākt ciemos!

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


kurc

from: [info]kurc
date: Okt. 5., 2013 - 09:40 pm
#

Nez kaa gan vinja var doties uz viesu vakaru, ja nav veel ne1 universitaatee :) Jebshu jums ar vnk interesentiem ekskursijas notiek?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


klasika

from: [info]klasika
date: Okt. 6., 2013 - 10:50 am
#

Nē, iedevu, lai papēta lapu!

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


kurc

from: [info]kurc
date: Okt. 6., 2013 - 03:27 pm
#

Pasaule izrādās maza :) Aiz neko darīt paskatījos jūsu galeriju, izrādās staburadzēs ir arī mana ex kolēģe :)

Atbildēt | Iepriekšējais


mazliet

from: [info]mazliet
date: Okt. 5., 2013 - 06:24 pm
#

Paldies, ir viela pārdomām.

Atliek vien cerēt, ka mani paņems Stradiņos. Tā vien šķiet, ka, ja nāksies iet uz koledžu,tad tomēr tas IR otršķirīgs studentu veids. :(

Arī Austruma noteikumos minēts par augstskolas tipa akadēmisko mācību iestādi.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


klasika

from: [info]klasika
date: Okt. 5., 2013 - 06:28 pm
#

Tikai nedali studentus labākos un sliktākos atkarībā no skolas!
Labs students ir tas, kas sekmīgi un ar labiem panākumiem spēj apgūt izvēlēto zinātni/mākslu un to arī radoši likt praksē, nevis tas, kas ir bursis vai ne. (:

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


mazliet

from: [info]mazliet
date: Okt. 5., 2013 - 07:01 pm
#

He, nu šķiet, ka viss jau tāpat ir sadalīts pirms manis - arī bez manas piedalīšanās. :)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]eermaniitis
date: Okt. 5., 2013 - 05:15 pm
#

pa pie izglītības iestādes ir promocijas padome, tad iestādes students kotējas korporācijai - P!K! lēmums

Atbildēt | Diskusija


mazliet

from: [info]mazliet
date: Okt. 5., 2013 - 05:25 pm
#

eee, šito lūdzu vari vienkāršākā paskaidrot tādam zaļknābim, kas vēl nav spēris savu kāju studenta dzīvē? :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Okt. 5., 2013 - 07:09 pm
#

tur, kur dod doltora grādu! lai izslēgtu visādus zobu feju institūtus

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]eermaniitis
date: Okt. 6., 2013 - 08:45 am
#

doktora grādu protams ;)

Atbildēt | Iepriekšējais