Vegānisms - nezināmais par to.

« previous entry | next entry »
Apr. 23., 2012 | 10:24 am
posted by: unpy in pajautaa

Sākšu ar to, ka mani nemulsina nekādas pasaules uzskatu sistēmas vai koncepcijas, to dažādība ir tikai apsveicama, zināmā mērā likumsakarīga. Nedaudz palasīju par vegāniem, gan vietējos kašķus, gan kaut kādus aprakstus. Sapratu, ka pašiem vegāniem daudz par ko savā koncepcijā viedokļi nesakrīt, kas arī ir tikai normāli. Nebūtu ļoti dīvaini, ja izrādītos, ka vegāniem nemaz nav kaut kādas vienojošās pamattēzes, ja tas tā ir, lūdzu neslēpt sveci zem pūra. No līdz šim izlasītā šķiet, ka vegānisms tiek balstīts uz protesta pret dzīvieku tiesību neievērošanu kā izteikti neētisku rīcību.

Tagad pats jautājums - ja iepriekšminēto par vegānu pamatpostulātu esmu uztvēris pareizi, stāsts ir par dzīvnieku tiesībām uz ko? Ja visu esmu sapratis pavisam greizi, kā ir pareizi?

Šis tiešām nav aicinājums uz kašķi, vienkārši interesanti.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {97}

déjà vecu

from: [info]dejavu
date: Apr. 24., 2012 - 10:59 am
#

Lielaka dala manu pazinu veganu ir vegani ne tik daudz dzivnieku tiesibu del, bet gan ierobezoto zemes resursu del. Galas razosana tere stipri vairak resursus (dzivnieku partiku, udeni, energiju) neka vegana dieta. Ja mes gribas kaut cik ieklauties sava ecological footprint (kas kops 70-tajiem gadiem konstanti parsniedz zemes biokapacitati), tad veganisms ir ok risinajums.

http://wwf.panda.org/about_our_earth/all_publications/living_planet_report/demands_on_our_planet/

Atbildēt | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Apr. 24., 2012 - 11:45 am
#

viena kilograma sojas izstrādājumu sagatavošanai pārtikā patērē trīsreiz lielāku fūtprintu kā viena kilograma gaļas sagatavošana - no nulles līdz pasniegšanai uz šķīvja

tā ka feils! jākonvertējas būs uz zaļēdājiem ;D

Atbildēt | Iepriekšējais


!

from: [info]jedritvai
date: Apr. 24., 2012 - 11:50 am
#

Vai tavi paziņas vegāni ir no LV?
Man radies iespaids, ka vides/resursu apsvērumi motivē "ēst mazāk gaļas" utml., bet ne pārtraukt uzskatīt dzīvniekus par izmantojamiem, patērējamiem resursiem.
Piem., nokauto dzīvnieku ādu apģērba lietošana, medībās "iegūtā" gaļa, vīngliemeži utt. - ir visādi dzīvnieku izmantošanas un patērēšanas veidi, kas nav baigi kaitīgi videi un resursu saprātīgam izlietojumam.
Neizslēdzu gan, ka varētu būt pamatā vides/resursu motivēti vegāni ar sekundāru (dzīvniek)ētikas piešprici (ņemot vērā, ka vidrūpe arī principā ir plašāks ētisks apsvērums).

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


+++

from: [info]zefiirs
date: Apr. 24., 2012 - 01:49 pm
#

mana motivācija ir tā visa sajaukums - gan ekoloģija, gan ētika, gan arī egoisms/sava labsajūta + izeju no pozīcijas, ka normāli ir būt vegānam, respektīvi, iemesli būtu vajadzīgi, lai nebūtu veg, un, dzīvojot šajā laikā un vietā, tādus iemeslus būtu reāli grūti atrast

Atbildēt | Iepriekšējais