pajautaa

BIOĶĪMIJA

« previous entry | next entry »
Dec. 1., 2010 | 08:04 pm
posted by: psiihe in pajautaa

Sveiki Cibiņi!

Jautājums sekojošs - vai kāds no jums gadījumā nav speciālists bioķīmijā, vai tādu nepazīst, kas spētu izfunktierēt uzdevumus par nukleotīdu metabolismu par kādām naudiņām, noteiktā laikā? ļoti ļoti vajadzīga palīdzība. Uzdevumi nav viegli.

Ja ir, lūdzu dodiet ziņu šiten pat. Varu nosūtīt materiālus ieskatam, kas ir vajadzīgs.

Paldies!

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {22}

ezss

pēc transkripcijas modifikācija un mol bio in nutshell 2

from: [info]ezss
date: Dec. 2., 2010 - 05:48 am
#

Prokariotiem (šūnām bez kodola) šī gari aprakstītā informācijas pārraide notiek samērā vienkārši, bet eikariotiem vajag vipedrivatsa, tādēļ viņiem ir vairāki papildus mehānismi.

Pirmais no tiem - gēni ir daudz garāki un tajos atrodas nekodējoši fragmenti, jeb introni. Tā kā no viņiem nav nekādas jēgas proteīnu taisīšanā, tos pirms translācijas izgriež ar tā saucamo splaisinga mehānismu. Ir samērā komplicēts enzīms, jeb splaisosoma, kas sastāv no vairākām olbaltumvielām, kuras galvenais uzdevums ir atrast intronus, izgriezt tos no proteīnus kodējošās mRNS un salipināt mRNS atpakaļ, lai ribosoma vēlāk varētu netraucēti šļūkt pa RNS un ķibināt kopā proteīnu.

Tāpat eikariotu šūna ir daudz aizdomīgāka un kuru katru RNS netulkos par proteīnu, kas zin', iespējams, ka beigās sanāks vīruss. Tādēļ šūna iezīmē savējos mRNS piekabinot tiem 5'galā G un 3' galā poliA, jeb vairākus AAAA. Šī sekvence tad palīdz šūnām atpazīt, ka šis mRNS nav jāiznīcina un arī palīdz piesaistīt tālākos translācijai nepieciešamos enzīmus.

Lai savienotu divas DNS molekulas, ja abām galā ir fosfāti, vienai no viņām ir nepieciešams nogriezt galā esošo fosfātgrupu, lai no 2 molekulām, kas beidzas ar cukurs-fosfāts, varētu veidot savienojumu cukurs-fosfāts-cukurs. To dara enzīmi, ko sauc par sārmainajām fosfotāzēm.

Tavā uzdevumā ir minēti savienojumi pGUUCp un ACCG, šajā gadījumā p apzīmē fosforgrupu galā un no tā tev vajag izveidot ACCGGUUCAAAA. Pēdējais, ko teikšu priekšā, ka šo procesu var aprakstīt kā ACCG+(pGUUCp - p)+AAAA Tā kā es nezinu īsti, ko jūsu pasniedzējs ir domājis ar pGUUCp (t.b. cik tur to fosfātu ir - viens vai arī viens papildus esošajam), bet to viņš noteikti būs minējis lekcijās. Paskaties pieraktos, rūpīgi izlasi augšējo palagu un es ticu, ka tu varēsi izpildīt 4. uzdevumu un iespējams arī pārējos, jo es te sarakstīju vēl čupu visādas standarta bioķīmijas info. :)

Lai veicas! (tagad pretendēju uz kartupeļa medaļu par garāko komentāru pajautā komūnā šomēnes, līdz šim nebiju saskārusies ar to 4000 zimbolu ierobežojumu :) )

Atbildēt | Diskusija


T.

Re: pēc transkripcijas modifikācija un mol bio in nutshell 2

from: [info]psiihe
date: Dec. 2., 2010 - 08:48 am
#

Eu super! Neko vairāk man arī nevajag! (: Liels liels paldies (:

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


bloom

Re: pēc transkripcijas modifikācija un mol bio in nutshell 2

from: [info]bloom
date: Dec. 2., 2010 - 05:12 pm
#

Vai tad ar Ģimu nepietiek?
;)
he- he...

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


T.

Re: pēc transkripcijas modifikācija un mol bio in nutshell 2

from: [info]psiihe
date: Dec. 2., 2010 - 09:09 pm
#

(: nu, ar Dimu ir kā ir.

Atbildēt | Iepriekšējais