pajautaa

Autorlīgums jeb autoratlīdzība

« previous entry | next entry »
Dec. 15., 2009 | 04:36 pm
posted by: pelican in pajautaa

Kā ir, ja tiek noslēgts līgumdarbs, jeb autorlīgums, jeb autoratlīdzība (citiem vārdiem - samaksa par vienreizēju darbu) bezdarbnieka pabalsts apstājās?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {5}

zan

from: [info]zan
date: Dec. 15., 2009 - 04:58 pm
#

jāslēdz līgums uz noteiktu laiku, ja šis laiks nav ilgāks par 2 mēnešiem (cerams nekļūdos), pabalstu turpina izmaksāt, tikai obligāti jānofaksē līgums uz nva piecu dienu laikā pēc noslēgšanas datuma.

Atbildēt


from: [info]basilia
date: Dec. 15., 2009 - 07:03 pm
#

noslēdz autorlīgumu uz cita vārda (nu ne kaimiņa, protams, bet mammas, piemēram) un nebūs problēmu

Atbildēt


from: [info]koijots
date: Dec. 15., 2009 - 09:19 pm
#

Galvenais, ka līguma summa neapliekas ar sociālo nodokli.

Re, info no LM lapas:

* Rakstu Jums Limbažu rajona laikraksta "Auseklis" izdevēju vārdā. Mums nepieciešama konsultācija. Līdz šim SIA "Izdevniecība Ausklis" saviem ārštata autoriem, tai skaitā arī pensionāriem, kas laiku pa laikam laikrakstā publicējuši kādu informāciju vai garāku rakstu, ir maksājis honorāru. Honorāri netika aplikti ar soc. nodokli, bet no summām, kas lielākas par Ls 3 ( mēnesī) , tika ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis ( 23%). Vai turpmāk drīkst šiem cilvēkiem maksāt honorāru un tas neietekmēs viņu pensijas apmēru?

Tā kā par pensionāriem, kuri saņem honorāru, netiek veiktas sociālās iemaksas, Jūs drīkstat turpināt maksāt šiem cilvēkiem honorāru, jo tas neietekmēs viņu pensijas apmēru. Tomēr jāatceras, ka no š.g. 1.jūlija ir spēkā likums „Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam", kas nosaka, ka no 2009.gada 1.jūlija līdz 2012.gada 31.decembrim tiek samazināts valsts vecuma un izdienas pensijas (t.i., saskaņā ar likumu „Par valsts pensijām" izmaksājamās pensijas) par 10%, proti, no iepriekš minētā datuma minētās pensijas tiks izmaksātas 90% apmērā.
Atgādinām - tādas personas, kas ir sasniegušas pensijas vecumu un vienlaikus ir zemnieku (zvejnieku) saimniecības īpašnieks, autoratlīdzības saņēmējs, fiziskā persona, kura veic nekustamā īpašuma apsaimniekošanu vai gūst ienākumus no personīgās palīgsaimniecības vai piemājas saimniecības un ir reģistrējusies kā saimnieciskajā darbībā gūtā ienākuma nodokļa maksātāja, neveic sociālās iemaksas. Līdz ar to uz minētajām personām, neattieksies pensijas samazinājums par 70%.

http://www.lm.gov.lv/text/1033

Atbildēt | Diskusija


from: [info]koijots
date: Dec. 15., 2009 - 09:26 pm
#

ui, biki ne pa tēmu, sorr, bet varbūt kādam noder :]

Atbildēt | Iepriekšējais


judging the mice

from: [info]rasbainieks
date: Dec. 16., 2009 - 04:11 pm
#

autoratlīdzības līgumā jānorāda izpildes laiks, un tad tev tas jāaiznes vai jāaizfaksē savam inspektoram - uz šo laiku bezdarbnieka statusu aptur. protams, tavās interesēs ir norādīt maksimāli īsu izpildes laiku.

Atbildēt