budžeta deficīts

« previous entry | next entry »
Maijs. 13., 2009 | 04:44 pm
posted by: tiesibsargs in pajautaa

budžeta deficīts = % no budžeta līdzekļiem vai % no IKP? man tikko klārēja, ka no budžeta līdzekļiem. bet es visu laiku biju domājis, ka no IKP.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {6}

oblica

from: [info]oblica
date: Maijs. 13., 2009 - 04:55 pm
#

ieņēmumi - izdevumi

Atbildēt | Diskusija


from: [info]tiesibsargs
date: Maijs. 13., 2009 - 04:57 pm
#

un kā saprast šo (tāds bazars cirkulē visur):

Finanšu ministram Einaram Repšem (Jaunais laiks), aprīļa nogalē tiekoties ar Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Pasaules Bankas vadību esot izdevies vienoties ar aizdevējiem par to, ka Latvijas budžeta deficīts šogad drīkst sasniegt 7 % no iekšzemes kopprodukta (IKP).

no db.lv - http://www.db.lv/a/2009/05/07/Aizdeveji_esot_piekritushi2?open=sec

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


oblica

from: [info]oblica
date: Maijs. 13., 2009 - 04:59 pm
#

ienākumi - izdevumi < 7% no IKP.
Abet varbūt kļūdos, jo ekonomiku mācījos ui, ku sen.

Atbildēt | Iepriekšējais


watt

from: [info]watt
date: Maijs. 13., 2009 - 05:24 pm
#

ahā, nu krīzes gadījumā jā, tas skaitlis parāda par cik procentiem valsts aparāts ir pārāk liels, ka grib noēst vairāk naudas, nekā ekonomika spēj tam dot.

budžeta deficīts pret pašu budžetu šobrīd būs 20-30-40%.
jo budžetu pašu sastāda ar IKP pieauguma vai sarukuma prognozi. Piemēram 2009 gada budžets tiek sastādīts prognozējot ka IKP saruks par 12%. Bums auksta duša uz galvas - CSP atklāj ka faktiski IKP ir sabrucis par 18% (prognoze aizšāvusi savu 1/3 garām :).

tajā pat laikā rodas budžeta deficīts (tb ir prognozētais budžeta cipars, un ir reālais nodokļu ienākumu cipars), tā starpība atbilst kautkādam procentam no IKP. tb deficīts ir Npadsmit miljoni, kas būtu 7% (vai cik tur) no IKP.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: anonīmiķis
date: Maijs. 13., 2009 - 04:55 pm
#

Tak ar šito visi visu laiku putrojas. Tāpat ar to, kas īsti ir inflācija (ko raksturo tie procenti), viens saka "inflācija samazinās", ar to droši vien domājot, ka cenas krītas, bet samazināta inflācija nozīmē vien to, ka cenas aug lēnāk, bet tomēr aug. Un ko tieši nozīmē tie cipariņi, to īsti neviens nezina. Bet visi uzskata par pienākumu saukt "faktus" :D

Atbildēt


watt

from: [info]watt
date: Maijs. 13., 2009 - 05:19 pm
#

budžeta deficīts kā % no IKP būtu pilnīgs nonsenss, padomā par to, ko tāds skaitlis izteiktu un atmet pašu domu.

jā, var rēķināt cik ir budžets no IKP - procentos - tad var redzēt cik liels ir "publiskais sektors", cik liels ir valsts pārvaldes aparāts (kurš sēž valsts iedzīvotājiem [privātajam sektoram] uz kakla).

jā, un budžeta deficīts ir visvienkāršākā lieta. Budžets ir kautkāds skaitlis, kas ir gada sākumā noteikts. Šis skaitlis ir noteikts prognozes formā. Ja nodokļu ieņēmumi ir pietiekami lieli, veidojas budžets bez deficīta, vai pat ar pārpalikumu.

Ja nodokļu ieņēmumi nav (kam var būt divi iemesli - vai nu budžeta skaitlis ir pagrābts par lielu, vai arī kautkāpēc ir kritušies nodokļu ieņēmumi), tad budžets nepildās, kasē nav naudas. Cik daudz naudas pietrūkst? To var izteikt procentos.

Atbildēt