« previous entry | next entry »
Dec. 7., 2007 | 08:11 pm
posted by: spuldziite in pajautaa
ar ko garšīgu lai šovakar pacienā savus vīriešus?
[itāļu, franču, ķīniešu, indiešu, japānu, thai, meksikāņu un amerikāņu virtuves izslēdzot
un
ņemot vērā, ka šņabis un ķilavmaizītes šajā gadījumā nederēs]
[itāļu, franču, ķīniešu, indiešu, japānu, thai, meksikāņu un amerikāņu virtuves izslēdzot
un
ņemot vērā, ka šņabis un ķilavmaizītes šajā gadījumā nederēs]
from: tante
date: Dec. 7., 2007 - 09:24 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: spuldziite
date: Dec. 7., 2007 - 09:25 pm
#
esi pati taisījusi? nu, nevis no saldētajiem pakungiem, bet pati?
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: tante
date: Dec. 7., 2007 - 09:25 pm
#
pirktos es tikaj friteshanaj - tjipa, kaa uzkodu - tikaj izmantoju.:)
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: spuldziite
date: Dec. 7., 2007 - 09:30 pm
#
kā tu viņus, ko izmanto un tā tālāk! :) milti, gaļa, kas vēl vajadzīgs?
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
:DDDDDDDDDD
from: tante
date: Dec. 7., 2007 - 09:35 pm
#
Klasiskā pelmeņu mīkla.
Pelmeņu mīklas mēdz būt dažādas – gan ar pienu, gan ar ūdeni, gan ar ūdeni un pienu, gan ar raugu, gan bez rauga. Šī ir klasiskā pelmeņu mīkla, ar kuru taisa ļoti daudzus pelmeņus un pelmeņveidīgos.
Gatavošanas laiks – 5 min.
2 glāzes miltu
1 glāze piena
1 ola
1.Miltus (2 glāzes ar nelielu “kaudzīti”) izber uz galda kaudzītē vai bļodā, pievieno 1 glāzi piena, 1 olu un sāli pēc garšas. Rūpīgi samīci un vairākas reizes “atsit” (paņemot rokās un metot) pret galdu vai trauka dibenu.
2. Nokaisi mīklas dēli vai galdu ar miltiem, izplāj mīklu un rūpīgi izveltnē ēdienam vajadzīgajā biezumā. Ja mīkla līp pie mīklas ruļļa, pārkaisi mīklai pāri nedaudz miltus.
Turpmāk sekos dažas receptes, kuras var pildīt šajā mīklā.
Mājas pelmeņi (Sibīrija)
Šos pelmeņus visbiežāk taisa sibīriešu ģimenēs. Parasti salipina vairākus simtus un izliek aiz loga salā, ēdienreizēs paņemot tikai vajadzīgo daudzumu. Garšvielas pildījumā var variēties, bet sibīrieši cenšas vienmēr pievienot dilles pildījumam. Pelmeņus var vārīt uzreiz pēc lipināšanas vaj arī sasaldēt saldētavā citai reizei.
Gatavošanas laiks – 5 minūtes pildījuma sagatavošanai, apmēram 30 minūtes pelmeņu salipināšanai un 5-8 minūtes vārīšanai.
Pildījumam:
150 g liellopu maltās gaļas
150 g cūkas maltās gaļas
1 ola
1 neliels sīpols
2-3 ķiploku daiviņas
1/3 glāzes ūdens
2-3 zariņi svaigu diļļu vaj 1 ēdamkarote kaltētas
pipari, sāls pēc garšas.
Vārīšanai:
2-3 zariņi pētersīļu
2-3 zariņi diļļu
1-2 lauru lapas
Man ir grūti noteikt skaitu, cik daudz pelmeņu iznāks katrai saimniecei no šī daudzuma pildījuma, jo man ir nācies spiest pelmeņus ar dažāda izmēra glāzītēm. Ja spiež ar liela izmēra (tilpums 200 gr) glāzi, tad no šī pildījuma daudzuma sanāk 30 milzīgi pelmeņi, kuri drīzāk ir baltkrievu “galuškas”, nekā pelmeņi. Ja spiež ar mazāku (piemēram – degvīna) glāzīti, tad sanāk 80 pelmeņi vidēji.
1. Malto gaļu (abas) ieliec bļodiņā, pierīvē klāt sīpolu un ķiplokus, pievieno 1 olu, smalki sakapātas svaigās dilles vai, cik vien sīki iespējams saberztas, kaltētās dilles, sāli un piparus pēc garšas un rūpīgi samīci. Kad gaļas masa viendabīga palēnām, nepārtraukti samīcot gaļu sāc pievienot ūdeni, kamēr gaļas masa vijīga.
2. Mīklu rūpīgi izveltnē apmēram 1-1,5 mm biezumā un ar glāzītes palīdzību izspied aplīšus. Novāc mīklas pārpalikumus (tos vēlāk var samīcīt ar pārpalikušo mīklu un vēlreiz izveltnēt). Katram mīklas aplītim vidū ieliec gaļas pildījuma masu.
3. Paņem pildīto mīklas ripulīti rokā un uzmanīgi, pastiepjot mīklas maliņas, rūpīgi salipini maliņas kopā. Veidosies neliels pīrādziņš. Tad paņem “pīrādziņa” stūrus un salipini tos kopā, veidojot “gredzentiņu” ar salipinātajām malām uz ārpusi. Gatavo pelmeni noliec uz ar miltiem nokaisītas virsmas līdz vārīšanai vai sasaldēšanai.
4. Katliņā uzvāri ūdeni ar sāli pēc garšas, nesagrieztām dillēm un petērsīļiem un lauru lapām. Pavāri ūdeni ar garšvielām kādas 2 minūtes, pēc tam izņem zaļumus un lauru lapas ārā. Met pelmeņus vārošā ūdenī un vāri 5 minūtes. Izvārītos pelmeņus ērti var izņemt no katliņa ar putu karoti. Pelmeņus parasti pasniedz karstus ar buljonu, kurā tie vārījušies (šajā gadījumā nedrīkst pārsālīt ūdeni) un krējumu, vai tikai ar krējumu.
Atbildēt | Iepriekšējais
turpinajums..;)
from: tante
date: Dec. 7., 2007 - 09:37 pm
#
Pelmeņus un pelmeņveidīgos ne vienmēr vāra. Tos bieži vien tvaicē. Pozas ir tvaicētie pelmeņi, kurus parasti pasniedz ar krējumu vai pastipru mērci. Parasti pozas gatavo ar aitas/liellopu gaļas pildījumu, bet es piedāvāju vienkāršotu, Latvijas apstākļiem adaptētu pildījuma sastāvu. Pozas nav ieteicams saldēt, jo tās nedrīkst likt tvaicēties sasaldētas, bet ja sasaldētas pozas atlaidina, tad tās zaudē savas garšas īpatnības un mīkla kļūst ķepīga.
Apmēram 26 pozas.
Gatavošanas laiks – 15 minūtes sagatavošanai un 20 minūtes tvaicēšanai.
Pildījumam:
150 g liellopu maltās gaļas
150 g cūkas maltās gaļas
1 ola
1 neliels sīpols, vai 3-4 ķiploku daiviņas
1/2 glāzes ūdens
2-3 zariņi kinzas (koriandra lapas), vai pētersīļu
pipari, sāls pēc garšas.
Mērcei:
1 sīpols
2 tējkarotes tomātu pastas
1 tējkarote cukura
pipari, sāls pēc garšas
2 ēdamkarotes skāba krējuma
½ glāzes ūdens
1.Malto gaļu (abas) ieliec bļodiņā, pierīvē klāt sīpolu vai ķiplokus, pievieno 1 olu, smalki sakapātu svaigu kinzu (koriandra lapas) vai peetersīļus, sāli un piparus pēc garšas un rūpīgi samīci. Kad gaļas masa viendabīga palēnām, nepārtraukti samīcot gaļu, sāc pievienot ūdeni, kamēr gaļas masa vijīga.
2. Mīklu rūpīgi izveltnē 2 mm biezumā un ar nazi sagriez 6x6 cm lielos kvadrātos. Katram mīklas kvadrātam vidū ar tējkarotes palīdzību ieliec pildījuma masu.
3. Pacel pretējos mīklas kvadrāta stūrus uz augšu, vienu pret otru – 1. pret 3. un 2. pret 4., pieturi stūrus ar vienu roku, kamēr ar otru rūpīgi salipini blakus stāvošās mīklas maliņas – veidojas pildīts “konvertiņš”. Pašus stūrus augšpusē savienot nav obligāti, pozām ir pieļaujams un pat ieteicams atstāt augšpusē vaļēju caurumiņu, lai pozas tvaicējoties “elpotu”. Maliņām gan jābūt cieši salipinātām, laj pildījuma izveidotā suliņa paliktu mīklas “konvertiņā” iekšā.
4. Tvaicējamajā katliņā ielej ūdeni, sekojot, lai ūdens līmenis ir zem tvaicējamā sietiņa, pievieno bagātīgi jebkuras garshvielas, kuras vēlies (jo aromaatiskākas būs garšvielas, jo aromātiskākas iztvaicēsies pozas) un pavāri ūdeni kādu minūti, laj tvaiki “aromatizējas”. Pozas saliec uz tvaicējamā sietiņa, sekojot, lai tās viena otrai nepieskaras un tvaicē zem vāka uz mērena uguns 20 minūtes.
5.Trauciņā sajauc 2 tējkarotes tomātu pastas ar 1 tējkaroti cukura, sāli un pipariem pēc savas garšas, kamēr cukurs izšķīst. Pievieno 2 ēdamkarotes skāba krējuma un rūpīgi izmaisi, vajadzības gadījumā pievieno vēl sāli un/vai piparus – masai jābūt jūtami kreptīgai. Pannā uz strauja uguns nelielā taukvielu daudzumā apcepini sīpolus, pievieno tomātu pastas-krējuma masu un maisot pacepini 2 minūtes, pievieno ūdeni un rūpīgi izmaisi, kamēr mērces pamatmasa viendabīga. Pēc vēlēšanās vari pievienot mērcei sakapātus zaļumus. Ļauj mērcei pavārīties 1-2 minūtes.
6. Pozas izņem no tvaicējamā sietiņa, kārto šķīvjos un pārlej ar krējumu vaj mērci. Pasniedz karstas.
Atbildēt | Iepriekšējais
veel viens turpinaajums..;)
from: tante
date: Dec. 7., 2007 - 09:37 pm
#
Vareņiki ir īpaša pelmeņveidīgo grupa. Tie mēdz būt gan kā pamatēdiens (ar kartupeļiem, sēnēm, zivīm, kāpostiem), gan arī kā saldēdiens (ar biezpienu, ievārījumu, svaigām ogām). Vareņiku īpatnība ir tāda, ka tos vāra vienkārši ūdenī – ūdenim netiek pievienots ne sāls, ne cukurs, ne garšvielas. Katrai saimniecei parasti ir vairākas “savas” vareņiku pildījuma receptes. Es šoreiz ievietošu vienkāršāko recepti.
Vareņikus parasti pasniedz ar skābu krējumu. Pasniedzot “saldā” varianta vareņikus, krējumam pievieno cukuru.
Apmēram 40 vareņiki
Gatavošanas laiks – 25 minūtes lipināšanai un 5 minūtes vārīšanai.
Pildījumam:
200 g biezpiena
2 saujas rozīņu
1-2 ēdamkarotes cukura
1 tējkarote krējuma
Mērcei:
3 ēdamkarotes skāba krējuma
3 tējkarotes cukura
1.Biezpienu ieliec bljodiņā, pievieno 2 saujas noskalotu rozīņu, 1-2 (atkarībā no biezpiena skābuma) ēdamkarotes cukura un vienu tējkaroti skābā krējuma. Visu rūpīgi samaisi.
2.. Mīklu rūpīgi izveltnē apmēram 1-1,5 mm biezumā un ar vidējas glāzītes palīdzību izspied aplīšus. Novāc mīklas pārpalikumus (tos vēlāk var samīcīt ar pārpalikušo mīklu un vēlreiz izveltnēt). Katram mīklas aplītim vidū ieliec biezpiena pildījuma masu.
3. Uzmanīgi pārloki vienu mīklas malu pāri pildījumam un turpat uz galda rūpīgi salipini mīklas maliņas, nedaudz tās pastiepjot. Pēc tam ar dakšiņas palīdzību (piespiežhot dakšiņas zarus un nedaudz pastiepjot mīklu) izveido bārkstainas maliņas katram vareņikam.
4. Atsevišķā trauciņā samaisi 3 ēdamkarotes skābā krējuma ar 3 tējkarotēm cukura viendabīgā masā.
5. Gatavos vareņikus liec verdošā ūdenī un vāri 5 – 8 minūtes uz vidēja uguns zem vāka. Uzmanīgi izņem gatavos vareņikus no katla ar putu karoti, kārto šķīvī un pārlej ar mērci. Pasniedz karstus.
Samsa (Kaukāza kalnu pakāje)
Daudzus pelmeņveidīgos cep. Samsa ir viens no šādiem pelmeņu grupas ēdieniem. Dažiem no cepamajiem pelmeņiem gatavo atsevišķu mīklu – atšķirīgu no klasiskās pelmeņu mīklas. Samsas parasti pasniedz karstas, kopā ar ceptiem vai svaigiem dārzeņiem un svaigiem zaļumiem, vai arī ar kādu no Kaukāza valstu nacionālajām mērcēm, piemēram – tkemali. Parasti samsas gatavo ar aitas gaļas pildījumu, bet es piedāvāju vienkāršotu, Latvijas apstākļiem adaptētu pildījuma sastāvu.
10 samsas
Gatavošanas laiks – pildījuma, mīklas sagatavošana 5 minūtes un 1 stunda ledusskapī (mīklai), 20 minūtes cepšanai.
Pildījumam:
100 g liellopu maltās gaļas
150 g cūkas maltās gaļas
1 ola
4 daiviņas ķiploka
¼ tējkarotes malta vai rīvēta muskatrieksta
¼ tējkarotes maltu smaržīgo piparu
2 zariņi svaiga bazilika
1/3 glāzes ūdens
Mīklai:
2 glāzes miltu
½ glāzes ūdens
1 ola
1. Miltus sajauc kopā ar 1 olu un ½ glāzi ūdens, pievieno sāli pēc garšas un rūpīgi samīca. Izveido nelielu kukulīti un ieliek uz 1 stundu ledusskapī atdzesēt.
2.Maltās gaļas ieliek bļodiņā, pierīvē 4 daiviņas ķiploku, pievieno 1 olu, ¼ tējkarotes malta vai rīvēta muskatrieksta, ¼ tējakrotes maltus smaržīgos piparus, sāli pēc garšas un rūpīgi samīca. Lēnām lejot un nepārtraukti mīcot gaļas masu pievieno 1/3 glāzes ūdens, kamēr gaļas masa vijīga.
3. Mīklu izveltnē uz miltiem apkaisīta galda vai mīklas plāts 1,5 –2 mm biezumā. Izveltnēto mīklu ar asu nazi sagriež 10x10 cm lielos kvadrātos. Gaļas pildījuma masu liek uz viena mīklas kvadrāta stūra, otru stūri pārlokot pāri pildījumam (veidojas trīstūrveida “lakatiņš”), tā lai apakšējā mīklas mala ir nedaudz redzama. Apakšējās mīklas malu pārloka pāri augšējās mīklas malai, cenšoties veidot “pīnīti”. Jāseko, lai nekur mīkla nepaliek vaļā, jo gaļas pildījuma suliņai ir jāpaliek samsā tai cepoties.
4. Pannā sakarsē palielu daudzumu eļļas, uguni nogriež uz vidēju. Samsas liek pannā (manā brīvi ietilpst 2 samsas, citās pannās ir izdevies brīvi ievietot 4 samsas) un cep katru pusi 3-4 minūtes, kamēr samsas vienmērīgi zeltainas. Gatavās samsas kārto šķīvī, no viena puses pieliekot klāt svaigus dārzeņus un zaļumus, no otras apceptus dārzeņus. Mērci pasniedz klāt atsevišķā trauciņā. Pasniedz karstas, bet ir garšīgas arī atdzisušas.
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
Re: veel viens turpinaajums..;)
from: spuldziite
date: Dec. 7., 2007 - 09:38 pm
#
tu gan esi pacentusies, tante ;)
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
Re: veel viens turpinaajums..;)
from: tante
date: Dec. 7., 2007 - 09:45 pm
#
man sho to peedeejaa laikaa klaviere pa pusvaardiem rij nost..;)
Atbildēt | Iepriekšējais
Re: veel viens turpinaajums..;)
from: spuldziite
date: Dec. 7., 2007 - 09:40 pm
#
bet biezpienu ari man nedabūt. hmm.
paldies tante, pelmeņus notiekti uzmeistarošu. ar svaigiem gaļiniekiem un tā tālāk! :)
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
Re: veel viens turpinaajums..;)
from: tante
date: Dec. 7., 2007 - 09:42 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: le_minga
date: Dec. 7., 2007 - 09:41 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: tante
date: Dec. 7., 2007 - 09:43 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: le_minga
date: Dec. 7., 2007 - 09:46 pm
#
-
hmmm - pelmenju "forma" ar nav slikta lieta - aatri, eerti un visi vienaadi :D
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: tante
date: Dec. 7., 2007 - 09:47 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: le_minga
date: Dec. 7., 2007 - 09:50 pm
#
ir eerti - ja pieshaujas...
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: tante
date: Dec. 7., 2007 - 09:56 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: le_minga
date: Dec. 7., 2007 - 09:58 pm
#
man slinkums to formu kjeepaat un tad veel Mazgaat...
Atbildēt | Iepriekšējais
from: spuldziite
date: Dec. 7., 2007 - 09:44 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: tante
date: Dec. 7., 2007 - 09:46 pm
#
Sibiirijaa pelmenjus tikaj baraa lipinaa - parasti varenjikus (gan karpelju, gan biezpiena) ar da kuchi tjipa deseratam.:)
Atbildēt | Iepriekšējais
from: le_minga
date: Dec. 7., 2007 - 09:49 pm
#
tas buus Taa veeerts!
Atbildēt | Iepriekšējais