:DDDDDDDDDD
Dec. 7., 2007 | 09:35 pm
No:: tante
es ceru, teu dazhaam eedienreizeem pietix..;)))
Klasiskā pelmeņu mīkla.
Pelmeņu mīklas mēdz būt dažādas – gan ar pienu, gan ar ūdeni, gan ar ūdeni un pienu, gan ar raugu, gan bez rauga. Šī ir klasiskā pelmeņu mīkla, ar kuru taisa ļoti daudzus pelmeņus un pelmeņveidīgos.
Gatavošanas laiks – 5 min.
2 glāzes miltu
1 glāze piena
1 ola
1.Miltus (2 glāzes ar nelielu “kaudzīti”) izber uz galda kaudzītē vai bļodā, pievieno 1 glāzi piena, 1 olu un sāli pēc garšas. Rūpīgi samīci un vairākas reizes “atsit” (paņemot rokās un metot) pret galdu vai trauka dibenu.
2. Nokaisi mīklas dēli vai galdu ar miltiem, izplāj mīklu un rūpīgi izveltnē ēdienam vajadzīgajā biezumā. Ja mīkla līp pie mīklas ruļļa, pārkaisi mīklai pāri nedaudz miltus.
Turpmāk sekos dažas receptes, kuras var pildīt šajā mīklā.
Mājas pelmeņi (Sibīrija)
Šos pelmeņus visbiežāk taisa sibīriešu ģimenēs. Parasti salipina vairākus simtus un izliek aiz loga salā, ēdienreizēs paņemot tikai vajadzīgo daudzumu. Garšvielas pildījumā var variēties, bet sibīrieši cenšas vienmēr pievienot dilles pildījumam. Pelmeņus var vārīt uzreiz pēc lipināšanas vaj arī sasaldēt saldētavā citai reizei.
Gatavošanas laiks – 5 minūtes pildījuma sagatavošanai, apmēram 30 minūtes pelmeņu salipināšanai un 5-8 minūtes vārīšanai.
Pildījumam:
150 g liellopu maltās gaļas
150 g cūkas maltās gaļas
1 ola
1 neliels sīpols
2-3 ķiploku daiviņas
1/3 glāzes ūdens
2-3 zariņi svaigu diļļu vaj 1 ēdamkarote kaltētas
pipari, sāls pēc garšas.
Vārīšanai:
2-3 zariņi pētersīļu
2-3 zariņi diļļu
1-2 lauru lapas
Man ir grūti noteikt skaitu, cik daudz pelmeņu iznāks katrai saimniecei no šī daudzuma pildījuma, jo man ir nācies spiest pelmeņus ar dažāda izmēra glāzītēm. Ja spiež ar liela izmēra (tilpums 200 gr) glāzi, tad no šī pildījuma daudzuma sanāk 30 milzīgi pelmeņi, kuri drīzāk ir baltkrievu “galuškas”, nekā pelmeņi. Ja spiež ar mazāku (piemēram – degvīna) glāzīti, tad sanāk 80 pelmeņi vidēji.
1. Malto gaļu (abas) ieliec bļodiņā, pierīvē klāt sīpolu un ķiplokus, pievieno 1 olu, smalki sakapātas svaigās dilles vai, cik vien sīki iespējams saberztas, kaltētās dilles, sāli un piparus pēc garšas un rūpīgi samīci. Kad gaļas masa viendabīga palēnām, nepārtraukti samīcot gaļu sāc pievienot ūdeni, kamēr gaļas masa vijīga.
2. Mīklu rūpīgi izveltnē apmēram 1-1,5 mm biezumā un ar glāzītes palīdzību izspied aplīšus. Novāc mīklas pārpalikumus (tos vēlāk var samīcīt ar pārpalikušo mīklu un vēlreiz izveltnēt). Katram mīklas aplītim vidū ieliec gaļas pildījuma masu.
3. Paņem pildīto mīklas ripulīti rokā un uzmanīgi, pastiepjot mīklas maliņas, rūpīgi salipini maliņas kopā. Veidosies neliels pīrādziņš. Tad paņem “pīrādziņa” stūrus un salipini tos kopā, veidojot “gredzentiņu” ar salipinātajām malām uz ārpusi. Gatavo pelmeni noliec uz ar miltiem nokaisītas virsmas līdz vārīšanai vai sasaldēšanai.
4. Katliņā uzvāri ūdeni ar sāli pēc garšas, nesagrieztām dillēm un petērsīļiem un lauru lapām. Pavāri ūdeni ar garšvielām kādas 2 minūtes, pēc tam izņem zaļumus un lauru lapas ārā. Met pelmeņus vārošā ūdenī un vāri 5 minūtes. Izvārītos pelmeņus ērti var izņemt no katliņa ar putu karoti. Pelmeņus parasti pasniedz karstus ar buljonu, kurā tie vārījušies (šajā gadījumā nedrīkst pārsālīt ūdeni) un krējumu, vai tikai ar krējumu.
Klasiskā pelmeņu mīkla.
Pelmeņu mīklas mēdz būt dažādas – gan ar pienu, gan ar ūdeni, gan ar ūdeni un pienu, gan ar raugu, gan bez rauga. Šī ir klasiskā pelmeņu mīkla, ar kuru taisa ļoti daudzus pelmeņus un pelmeņveidīgos.
Gatavošanas laiks – 5 min.
2 glāzes miltu
1 glāze piena
1 ola
1.Miltus (2 glāzes ar nelielu “kaudzīti”) izber uz galda kaudzītē vai bļodā, pievieno 1 glāzi piena, 1 olu un sāli pēc garšas. Rūpīgi samīci un vairākas reizes “atsit” (paņemot rokās un metot) pret galdu vai trauka dibenu.
2. Nokaisi mīklas dēli vai galdu ar miltiem, izplāj mīklu un rūpīgi izveltnē ēdienam vajadzīgajā biezumā. Ja mīkla līp pie mīklas ruļļa, pārkaisi mīklai pāri nedaudz miltus.
Turpmāk sekos dažas receptes, kuras var pildīt šajā mīklā.
Mājas pelmeņi (Sibīrija)
Šos pelmeņus visbiežāk taisa sibīriešu ģimenēs. Parasti salipina vairākus simtus un izliek aiz loga salā, ēdienreizēs paņemot tikai vajadzīgo daudzumu. Garšvielas pildījumā var variēties, bet sibīrieši cenšas vienmēr pievienot dilles pildījumam. Pelmeņus var vārīt uzreiz pēc lipināšanas vaj arī sasaldēt saldētavā citai reizei.
Gatavošanas laiks – 5 minūtes pildījuma sagatavošanai, apmēram 30 minūtes pelmeņu salipināšanai un 5-8 minūtes vārīšanai.
Pildījumam:
150 g liellopu maltās gaļas
150 g cūkas maltās gaļas
1 ola
1 neliels sīpols
2-3 ķiploku daiviņas
1/3 glāzes ūdens
2-3 zariņi svaigu diļļu vaj 1 ēdamkarote kaltētas
pipari, sāls pēc garšas.
Vārīšanai:
2-3 zariņi pētersīļu
2-3 zariņi diļļu
1-2 lauru lapas
Man ir grūti noteikt skaitu, cik daudz pelmeņu iznāks katrai saimniecei no šī daudzuma pildījuma, jo man ir nācies spiest pelmeņus ar dažāda izmēra glāzītēm. Ja spiež ar liela izmēra (tilpums 200 gr) glāzi, tad no šī pildījuma daudzuma sanāk 30 milzīgi pelmeņi, kuri drīzāk ir baltkrievu “galuškas”, nekā pelmeņi. Ja spiež ar mazāku (piemēram – degvīna) glāzīti, tad sanāk 80 pelmeņi vidēji.
1. Malto gaļu (abas) ieliec bļodiņā, pierīvē klāt sīpolu un ķiplokus, pievieno 1 olu, smalki sakapātas svaigās dilles vai, cik vien sīki iespējams saberztas, kaltētās dilles, sāli un piparus pēc garšas un rūpīgi samīci. Kad gaļas masa viendabīga palēnām, nepārtraukti samīcot gaļu sāc pievienot ūdeni, kamēr gaļas masa vijīga.
2. Mīklu rūpīgi izveltnē apmēram 1-1,5 mm biezumā un ar glāzītes palīdzību izspied aplīšus. Novāc mīklas pārpalikumus (tos vēlāk var samīcīt ar pārpalikušo mīklu un vēlreiz izveltnēt). Katram mīklas aplītim vidū ieliec gaļas pildījuma masu.
3. Paņem pildīto mīklas ripulīti rokā un uzmanīgi, pastiepjot mīklas maliņas, rūpīgi salipini maliņas kopā. Veidosies neliels pīrādziņš. Tad paņem “pīrādziņa” stūrus un salipini tos kopā, veidojot “gredzentiņu” ar salipinātajām malām uz ārpusi. Gatavo pelmeni noliec uz ar miltiem nokaisītas virsmas līdz vārīšanai vai sasaldēšanai.
4. Katliņā uzvāri ūdeni ar sāli pēc garšas, nesagrieztām dillēm un petērsīļiem un lauru lapām. Pavāri ūdeni ar garšvielām kādas 2 minūtes, pēc tam izņem zaļumus un lauru lapas ārā. Met pelmeņus vārošā ūdenī un vāri 5 minūtes. Izvārītos pelmeņus ērti var izņemt no katliņa ar putu karoti. Pelmeņus parasti pasniedz karstus ar buljonu, kurā tie vārījušies (šajā gadījumā nedrīkst pārsālīt ūdeni) un krējumu, vai tikai ar krējumu.