veel viens turpinaajums..;)
Dec. 7., 2007 | 09:37 pm
No:: tante
Biezpiena vareņiki (Ukraina, Baltkrievija, Urāli, Sibīrija)
Vareņiki ir īpaša pelmeņveidīgo grupa. Tie mēdz būt gan kā pamatēdiens (ar kartupeļiem, sēnēm, zivīm, kāpostiem), gan arī kā saldēdiens (ar biezpienu, ievārījumu, svaigām ogām). Vareņiku īpatnība ir tāda, ka tos vāra vienkārši ūdenī – ūdenim netiek pievienots ne sāls, ne cukurs, ne garšvielas. Katrai saimniecei parasti ir vairākas “savas” vareņiku pildījuma receptes. Es šoreiz ievietošu vienkāršāko recepti.
Vareņikus parasti pasniedz ar skābu krējumu. Pasniedzot “saldā” varianta vareņikus, krējumam pievieno cukuru.
Apmēram 40 vareņiki
Gatavošanas laiks – 25 minūtes lipināšanai un 5 minūtes vārīšanai.
Pildījumam:
200 g biezpiena
2 saujas rozīņu
1-2 ēdamkarotes cukura
1 tējkarote krējuma
Mērcei:
3 ēdamkarotes skāba krējuma
3 tējkarotes cukura
1.Biezpienu ieliec bljodiņā, pievieno 2 saujas noskalotu rozīņu, 1-2 (atkarībā no biezpiena skābuma) ēdamkarotes cukura un vienu tējkaroti skābā krējuma. Visu rūpīgi samaisi.
2.. Mīklu rūpīgi izveltnē apmēram 1-1,5 mm biezumā un ar vidējas glāzītes palīdzību izspied aplīšus. Novāc mīklas pārpalikumus (tos vēlāk var samīcīt ar pārpalikušo mīklu un vēlreiz izveltnēt). Katram mīklas aplītim vidū ieliec biezpiena pildījuma masu.
3. Uzmanīgi pārloki vienu mīklas malu pāri pildījumam un turpat uz galda rūpīgi salipini mīklas maliņas, nedaudz tās pastiepjot. Pēc tam ar dakšiņas palīdzību (piespiežhot dakšiņas zarus un nedaudz pastiepjot mīklu) izveido bārkstainas maliņas katram vareņikam.
4. Atsevišķā trauciņā samaisi 3 ēdamkarotes skābā krējuma ar 3 tējkarotēm cukura viendabīgā masā.
5. Gatavos vareņikus liec verdošā ūdenī un vāri 5 – 8 minūtes uz vidēja uguns zem vāka. Uzmanīgi izņem gatavos vareņikus no katla ar putu karoti, kārto šķīvī un pārlej ar mērci. Pasniedz karstus.
Samsa (Kaukāza kalnu pakāje)
Daudzus pelmeņveidīgos cep. Samsa ir viens no šādiem pelmeņu grupas ēdieniem. Dažiem no cepamajiem pelmeņiem gatavo atsevišķu mīklu – atšķirīgu no klasiskās pelmeņu mīklas. Samsas parasti pasniedz karstas, kopā ar ceptiem vai svaigiem dārzeņiem un svaigiem zaļumiem, vai arī ar kādu no Kaukāza valstu nacionālajām mērcēm, piemēram – tkemali. Parasti samsas gatavo ar aitas gaļas pildījumu, bet es piedāvāju vienkāršotu, Latvijas apstākļiem adaptētu pildījuma sastāvu.
10 samsas
Gatavošanas laiks – pildījuma, mīklas sagatavošana 5 minūtes un 1 stunda ledusskapī (mīklai), 20 minūtes cepšanai.
Pildījumam:
100 g liellopu maltās gaļas
150 g cūkas maltās gaļas
1 ola
4 daiviņas ķiploka
¼ tējkarotes malta vai rīvēta muskatrieksta
¼ tējkarotes maltu smaržīgo piparu
2 zariņi svaiga bazilika
1/3 glāzes ūdens
Mīklai:
2 glāzes miltu
½ glāzes ūdens
1 ola
1. Miltus sajauc kopā ar 1 olu un ½ glāzi ūdens, pievieno sāli pēc garšas un rūpīgi samīca. Izveido nelielu kukulīti un ieliek uz 1 stundu ledusskapī atdzesēt.
2.Maltās gaļas ieliek bļodiņā, pierīvē 4 daiviņas ķiploku, pievieno 1 olu, ¼ tējkarotes malta vai rīvēta muskatrieksta, ¼ tējakrotes maltus smaržīgos piparus, sāli pēc garšas un rūpīgi samīca. Lēnām lejot un nepārtraukti mīcot gaļas masu pievieno 1/3 glāzes ūdens, kamēr gaļas masa vijīga.
3. Mīklu izveltnē uz miltiem apkaisīta galda vai mīklas plāts 1,5 –2 mm biezumā. Izveltnēto mīklu ar asu nazi sagriež 10x10 cm lielos kvadrātos. Gaļas pildījuma masu liek uz viena mīklas kvadrāta stūra, otru stūri pārlokot pāri pildījumam (veidojas trīstūrveida “lakatiņš”), tā lai apakšējā mīklas mala ir nedaudz redzama. Apakšējās mīklas malu pārloka pāri augšējās mīklas malai, cenšoties veidot “pīnīti”. Jāseko, lai nekur mīkla nepaliek vaļā, jo gaļas pildījuma suliņai ir jāpaliek samsā tai cepoties.
4. Pannā sakarsē palielu daudzumu eļļas, uguni nogriež uz vidēju. Samsas liek pannā (manā brīvi ietilpst 2 samsas, citās pannās ir izdevies brīvi ievietot 4 samsas) un cep katru pusi 3-4 minūtes, kamēr samsas vienmērīgi zeltainas. Gatavās samsas kārto šķīvī, no viena puses pieliekot klāt svaigus dārzeņus un zaļumus, no otras apceptus dārzeņus. Mērci pasniedz klāt atsevišķā trauciņā. Pasniedz karstas, bet ir garšīgas arī atdzisušas.
Vareņiki ir īpaša pelmeņveidīgo grupa. Tie mēdz būt gan kā pamatēdiens (ar kartupeļiem, sēnēm, zivīm, kāpostiem), gan arī kā saldēdiens (ar biezpienu, ievārījumu, svaigām ogām). Vareņiku īpatnība ir tāda, ka tos vāra vienkārši ūdenī – ūdenim netiek pievienots ne sāls, ne cukurs, ne garšvielas. Katrai saimniecei parasti ir vairākas “savas” vareņiku pildījuma receptes. Es šoreiz ievietošu vienkāršāko recepti.
Vareņikus parasti pasniedz ar skābu krējumu. Pasniedzot “saldā” varianta vareņikus, krējumam pievieno cukuru.
Apmēram 40 vareņiki
Gatavošanas laiks – 25 minūtes lipināšanai un 5 minūtes vārīšanai.
Pildījumam:
200 g biezpiena
2 saujas rozīņu
1-2 ēdamkarotes cukura
1 tējkarote krējuma
Mērcei:
3 ēdamkarotes skāba krējuma
3 tējkarotes cukura
1.Biezpienu ieliec bljodiņā, pievieno 2 saujas noskalotu rozīņu, 1-2 (atkarībā no biezpiena skābuma) ēdamkarotes cukura un vienu tējkaroti skābā krējuma. Visu rūpīgi samaisi.
2.. Mīklu rūpīgi izveltnē apmēram 1-1,5 mm biezumā un ar vidējas glāzītes palīdzību izspied aplīšus. Novāc mīklas pārpalikumus (tos vēlāk var samīcīt ar pārpalikušo mīklu un vēlreiz izveltnēt). Katram mīklas aplītim vidū ieliec biezpiena pildījuma masu.
3. Uzmanīgi pārloki vienu mīklas malu pāri pildījumam un turpat uz galda rūpīgi salipini mīklas maliņas, nedaudz tās pastiepjot. Pēc tam ar dakšiņas palīdzību (piespiežhot dakšiņas zarus un nedaudz pastiepjot mīklu) izveido bārkstainas maliņas katram vareņikam.
4. Atsevišķā trauciņā samaisi 3 ēdamkarotes skābā krējuma ar 3 tējkarotēm cukura viendabīgā masā.
5. Gatavos vareņikus liec verdošā ūdenī un vāri 5 – 8 minūtes uz vidēja uguns zem vāka. Uzmanīgi izņem gatavos vareņikus no katla ar putu karoti, kārto šķīvī un pārlej ar mērci. Pasniedz karstus.
Samsa (Kaukāza kalnu pakāje)
Daudzus pelmeņveidīgos cep. Samsa ir viens no šādiem pelmeņu grupas ēdieniem. Dažiem no cepamajiem pelmeņiem gatavo atsevišķu mīklu – atšķirīgu no klasiskās pelmeņu mīklas. Samsas parasti pasniedz karstas, kopā ar ceptiem vai svaigiem dārzeņiem un svaigiem zaļumiem, vai arī ar kādu no Kaukāza valstu nacionālajām mērcēm, piemēram – tkemali. Parasti samsas gatavo ar aitas gaļas pildījumu, bet es piedāvāju vienkāršotu, Latvijas apstākļiem adaptētu pildījuma sastāvu.
10 samsas
Gatavošanas laiks – pildījuma, mīklas sagatavošana 5 minūtes un 1 stunda ledusskapī (mīklai), 20 minūtes cepšanai.
Pildījumam:
100 g liellopu maltās gaļas
150 g cūkas maltās gaļas
1 ola
4 daiviņas ķiploka
¼ tējkarotes malta vai rīvēta muskatrieksta
¼ tējkarotes maltu smaržīgo piparu
2 zariņi svaiga bazilika
1/3 glāzes ūdens
Mīklai:
2 glāzes miltu
½ glāzes ūdens
1 ola
1. Miltus sajauc kopā ar 1 olu un ½ glāzi ūdens, pievieno sāli pēc garšas un rūpīgi samīca. Izveido nelielu kukulīti un ieliek uz 1 stundu ledusskapī atdzesēt.
2.Maltās gaļas ieliek bļodiņā, pierīvē 4 daiviņas ķiploku, pievieno 1 olu, ¼ tējkarotes malta vai rīvēta muskatrieksta, ¼ tējakrotes maltus smaržīgos piparus, sāli pēc garšas un rūpīgi samīca. Lēnām lejot un nepārtraukti mīcot gaļas masu pievieno 1/3 glāzes ūdens, kamēr gaļas masa vijīga.
3. Mīklu izveltnē uz miltiem apkaisīta galda vai mīklas plāts 1,5 –2 mm biezumā. Izveltnēto mīklu ar asu nazi sagriež 10x10 cm lielos kvadrātos. Gaļas pildījuma masu liek uz viena mīklas kvadrāta stūra, otru stūri pārlokot pāri pildījumam (veidojas trīstūrveida “lakatiņš”), tā lai apakšējā mīklas mala ir nedaudz redzama. Apakšējās mīklas malu pārloka pāri augšējās mīklas malai, cenšoties veidot “pīnīti”. Jāseko, lai nekur mīkla nepaliek vaļā, jo gaļas pildījuma suliņai ir jāpaliek samsā tai cepoties.
4. Pannā sakarsē palielu daudzumu eļļas, uguni nogriež uz vidēju. Samsas liek pannā (manā brīvi ietilpst 2 samsas, citās pannās ir izdevies brīvi ievietot 4 samsas) un cep katru pusi 3-4 minūtes, kamēr samsas vienmērīgi zeltainas. Gatavās samsas kārto šķīvī, no viena puses pieliekot klāt svaigus dārzeņus un zaļumus, no otras apceptus dārzeņus. Mērci pasniedz klāt atsevišķā trauciņā. Pasniedz karstas, bet ir garšīgas arī atdzisušas.