pajautaa

Kontraktūra

« previous entry | next entry »
Apr. 24., 2006 | 10:37 pm
mood: distressed distressed
posted by: ergaster in pajautaa

Kas šamais ir par zvēru un "ko ziemā ēd"?
Tb, man interesē galvenokārt atbildes uz šādiem jautājumiem:

1. Kādu iemeslu dēļ izveidojas? Zinu, ka galvenais provocējošais faktors ir traumas, bet - ja traumas nav bijis? Kādi citi iemesli tās var izraisīt?

2. Kā ar šām cīnās, kas īpaši jāņem vērā?

Vēlams, lai atbildes būtu balstītas uz paša pieredzi - t.i. - vai nu pašam (tuvam cilvēkam) ir bijis, vai arī ir konkrēta pieredze šādas vainas ārstēšanā kādam citam.

Visi "metaieteikumi" (dodies pie ārsta, pašārstēšanās ir kaitīga, medicīniski padomi Cibā jāaizliedz, jautājums jāuzdod dr.lv u.tml.) tiks uzskatīti par spamu :), ja vien tie nav neatņemama daudz konkrētāka padoma sastāvdaļa.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {4}

watt

from: [info]watt
date: Apr. 24., 2006 - 10:54 pm
#

skaties, ka pats par spamu netiec uzskatīts! konsultēties par ārstēšanos pie ārsta!

Atbildēt | Diskusija


Strāders

from: [info]ergaster
date: Apr. 24., 2006 - 11:02 pm
#

Lai kā Tu censtos, pasauli (nedz arī Cibu) no šādas informācijas apmaiņas neatbrīvosi. Manuprāt, Tev ir "punktiņš" uz doto tēmu. Jebšu vairums radu par dakteriem srādā un baidies, ka šiem maizi atņems? ;)

Ja nopietni - es Cibu izmantoju par papildus informācijas avotu, un Tava attieksme ir pilnīgi nevietā. Katrs pats un tikai pats ir atbildīgs par savu veselību par visiem 100% (vismaz, kamēr nav zaudējis samaņu). Pat ārsti ir tikai padomdevēji, un, atšķirībā no Tevis, viņi to saprot.

Visu cieņu Tev kā Cibas pamatlicējam, bet citu vietā viņu dzīves Tu dzīvot nevari...

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


watt

from: [info]watt
date: Apr. 25., 2006 - 01:07 am
#

da nosprāgsti, manis pēc

Atbildēt | Iepriekšējais


Strāders

from: [info]ergaster
date: Apr. 25., 2006 - 03:30 am
#

Tā kā nekādi komentāri par tēmu vēl nav ienākušies ("offtopic" augstāk neskaitās), pagaidām apkopošu savus patreizējos pieņēmumus. Tie, protams, nav galīgie secinājumi - būšu priecīgs par jebkuru precizējumu, labojumu, papildinājumu vai kaut vai tikai apliecinājumu, ka pareizi esmu sapratis, u.tml., ja jums tādi ir.

1. Šķiet, ka kontraktūras izveidošanās iemesls parasti nav trauma pati par sevi, bet gan tās radītās sāpes un kustību ierobežojumi. Arī sāpes iedarbojas, ierobežojot kustības. Tādējādi, kontraktūra veidojas, ja traumas un/vai sāpju iespaidā kustību diapazons ir ticis ierobežots pietiekami ilgu laiku.
Tomēr šķiet, ka kustību ierobežojums pats par sevi (sevišķi, ja loceklis nav nofiksēts pilnīgi nekustīgi) diez vai ir pietiekams - cik tad bieži ikdienā (es runāju par tiem, kas nevingrinās speciāli) cilveks izmanto pilnu iespējamo kustību diapazonu? Un tomēr normāli nekāda kontraktūra neizveidojas.
Tadēļ, man šķiet, ka sāpes tomēr ir būtisks priekšnosacījums, lai izveidotos nosacījuma reflekss, kas nepieļauj kustības sāpju diapazonā. Diemžēl, tāpat, kā ar jebkuru citu nosacījuma refleksu - sākotnējo kairinājumu kompleksu (sāpes) novācot, reflekss saglabājas (un, savukārt, rada sāpes - loks noslēdzies).
Pieņemu, ka kaut kāda (iespējams, ievērojama) nozīme ir sabalansētam uzturam (vitamīni, mikroelementi, īpaši magnijs), tomēr neko tuvāk par to nezinu.

2. Iespējamie risinājumi - sākotnējā sāpju iemesla novēršana (ja tas ir zināms), sabalansēts uzturs, skartā locekļa vingrināšana, atslābināšanās vingrinājumi (varbūt karstas vannas?). Vēl kas?

Pašlaik aktuālais jautājums - vai varētu būt kādas kontrindikācijas vingrinājumiem, ja sākotnējais iemesls nav zināms? Laiks ir pagājis pietiekami ilgs, lai būtu sadzijis jebkas, kas vispār ir spējīgs normāli sadzīt.


Un pēdējā piezīme (tā kā daži te kļūst nervozi, redzot apspriežam medicīniskus jautājumus) - tak atslābinaties, neviens te netaisās jūsu vai kāda cita piedāvāto risinājumu vai citu informāciju bez apdomas tūliņ likt lietā (un pēc tam pārmest jums, kā tas tantuks, kurš štatos iesūdzēja kafejnīcu, kurā šim pasniegta pārāk karsta kafija - rezultātā applaucēšanās ;/ ) - tas drīzāk varētu būt tālāk apsveramo ideju avots, jo, diemžēl, katra atsevišķa ārsta pieredze arī ir ierobežota, bez tam, komunikācija starp ārstu un pacientu ne vienmēr ir ideāla, daudz kas paliek nepateikts gan no vienas, gan otras puses (viens nezin, ka tas ir svarīgi, otrs neiedomājas pajautāt u.tml.)... plus rindas, rindas, rindas (nauda, nauda, nauda), bet laiks ta' iet...

Atbildēt