pajautaa

Sviests kaut kāds jeb ar ko sviests atšķiras no sviesta?

« previous entry | next entry »
Nov. 30., 2022 | 11:29 am
posted by: aai in pajautaa

Ahoi,

Redzot, ka 200g sviesta paciņas cena veikalos uzkāpusi jau virs 3 ērām, es kkā aizdomājos, kā un vai atšķiras dažādu ražotāju sviesti?
Te domājot tieši par LV ražotājiem un to fasēto bezpiedevu (sāls, trifeles utt) 200g/180g/175g piedāvājumu, kas nopērkams lielveikalos.
Man sviesta gadījumā ļoti izteikti darbojas atlaides un tad iepērku vairāk, lai ir ilgākam laikam + saldētava, un man tad nav svarīgi, vai tas Baltais, Valmieras, Lazdonas, Smiltenes vai Cesvaines.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {21}

tati

from: [info]tati
date: Nov. 30., 2022 - 12:05 pm
#

Lai gan pēdējā laikā vairs nesviestoju, tomēr man letiņu sviests ir nesaprotami skābs, un kad cep - ož.
Tagad itāļu sviestu var nopirkt principā par to pašu naudiņu - tas nav tik dzeltens, bet ir saldenāka garša, nesmird un nesmako.
Nav ne jausmas, ko sviesta ražošanas procesā letiņi sačakarē, bet izskatās, ka itāļi zina kā tās lietas darāmas, bet mums vēl jāmācās.

Atbildēt | Diskusija


vilibaldis

from: [info]vilibaldis
date: Nov. 30., 2022 - 12:12 pm
#

Itāļiem ir cita barība un barošanas tradīcijas, govis praktiski visu gadu var ēst svaigu zaļbarību. Latvijā pamatā skābbarība un salmi. Produkts veidojas no tā ko lopiņš apēd.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


tati

from: [info]tati
date: Nov. 30., 2022 - 12:17 pm
#

Diez vai industriālā daudzumā tos lopus laiž ārā ēst zaļu zāli vai katru dienu viņiem pļauj zāli.
Esmu redzējusi kā laukos sviestu taisa - no govs pupa līdz sūkalainam sviesta pikucim. Esmu dziļi pārliecināta, ka tas ir procesa nemākuļošana vai kkādu PSRS standartu izmantošana, kas visu sačakarē.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


zazis

from: [info]zazis
date: Nov. 30., 2022 - 12:48 pm
#

kad tas bija, kad tu redzēji sviesta taisīšanas procesu?

es arī bērnībā pašrocīgi izslaucu brūno govi un sakūlu sviestu, bet tie laiki ir beigušies.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


tati

from: [info]tati
date: Nov. 30., 2022 - 12:51 pm
#

Arī es senos laikos redzēju.
Bet būsim reālistiski, nopirksi tirgū saldo krējumu, pastāvēsi pie miksera ilgāku laiku un sanāks ~tas pats kas agrāk. Un bez smirdīguma un skābuma, lai gan tas lops būs ēdis to pašo negaršīgo skābbarību.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


zazis

from: [info]zazis
date: Nov. 30., 2022 - 01:03 pm
#

nav ne jausmas.
zinu tikai to, ka brūno govju vairs nav. raibo govju ģenētika ir sačakarēta līdz pakāpei, ka bez mākslīgās apsēklošanas pavairot viņas nav iespējams, jo skelets netur buļļa svaru. industriālos apstākļos tās baro ar nepiemērotu uzturu. viņas ražo 10x vairāk piena kā brūnās, piena sastāvs ir atšķirīgs, gan tauku, gan olbaltumvielu ziņā, nemaz nerunājot par ieguves un pārstrādes apstākļiem (nekur, ko esmu redzējis industriālos apmēros, netiek ievēroi visi noteikum, nedomāju, ka lopkopība ir izņēmums). pienā ir noteikts pieļaujamais strutu procents. kā lai šādi iegūts produkts būtu labs?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


tati

from: [info]tati
date: Nov. 30., 2022 - 01:05 pm
#

Nu bet Itālijā jau arī tas pats strutainais piens. Bet pēc pārstrādes garšo labāk - how comes?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


zazis

from: [info]zazis
date: Nov. 30., 2022 - 01:06 pm
#

iespējams tomēr ieguves apstākļi labāki. citas šķirnes govis. dažādi varianti.
vegāns sviests ir 2x dārgāks, lai gan pašizmaksai jābūt daudz lētākai. vot tas ir reāli abidna.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


tati

from: [info]tati
date: Nov. 30., 2022 - 01:07 pm
#

vegāns sviests!!! :o Izklausās pēc sviesta :D

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


zazis

from: [info]zazis
date: Nov. 30., 2022 - 01:13 pm
#

un garšo pēc tāda, ļoti prikolīgi, jā.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


tati

from: [info]tati
date: Nov. 30., 2022 - 01:14 pm
#

taisa no indijas riekstiem?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


zazis

from: [info]zazis
date: Nov. 30., 2022 - 01:16 pm
#

idejiski tas ir margarīns ar sviesta garšu. kā viņi to garšu panāk nav ne jausmas

Atbildēt | Iepriekšējais


porcelāna lellīte

from: [info]neraate
date: Dec. 1., 2022 - 01:10 pm
#

itāļi sviestu taisa tikai no saldā krējuma, latvijā var būt arī no skābā krējuma taisīts. nu un saulītes daudzuma atšķirībe bez vēl pieminētajām barības atšķirībām (kas gan nav tik milzīgas, šobrīd industriāli visur govis tomēr baro apmēram vienādi)

Atbildēt | Iepriekšējais