pajautaa

Valsts zeme un jaunbūve

« previous entry | next entry »
Jun. 20., 2019 | 08:08 pm
mood: confused confused
posted by: gribu_gribu in pajautaa

Sveiki Cibiņi,

Man nepieciešama palīdzība jautājumā par jaunbūves (lasīt "pamati") likvidēšanu.

Mana māte no sava tēva mantojumā ieguva zemi un nodegušas ēkas pamatus. Pirms kāda laika, pie notāra kārtojot juridiskās lietas par šo īpašumu, atklājās, ka zeme, uz kuras atrodas ēkas pamati, nepieder viņai. Tā esot valsts īpašums, jo viņas tēvs to savā laikā neesot izpircis.
Tātad, viņa vairāk nekā desmit gadus maksājusi zemes nodokli par pamatiem.
Jautājumi būtu:
1. Kā noņemt šo apgrūtinājumu, t.i.-atdot, pārdot, uzdāvināt valstij?
2. Varbūt ir kāda iespēja iegūt šo zemi īpašumā?
3. Vai ir iespējams atgūt kādu daļu no samaksātajiem nodokļiem par 0 vērtības īpašumu?
4. Vai kārtojot mantojumu, notāram nebija jānorāda uz to, ka īpašumā ir tikai pamati nevis zemes? Zemes grāmatā - būve saistīta ar zemi un kadastra numurs.
5. Un pie kā pašvaldībā man ar minēto problēmu vērsties?
Notārs uz šiem jautājumiem nemācēja atbildēt.

Papildus jautājums - vai tiešām uzturlīguma noslēgšana pie zvērināta notāra maksā 250 Eur?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {3}

Nikolass A. Dērsingtons

from: [info]kisswithafist
date: Jun. 20., 2019 - 08:55 pm
#

Ar zemes lietām notārs ieskatās zemesgrāmatā, attiecīgi, pēc tā, kas tur rakstīts. Neviens notārs pēc noklusējuma zemesgrāmatu mainīt neiet, zemesgrāmatu maina zemesgrāmata, notārs tikai apstiprina mainītāju nodomu patiesību. Tā ka jautā ZG.
Un uztura līgums - 2% no kadastrālās vērtības https://lvportals.lv/skaidrojumi/285264-kas-jazina-par-uztura-liguma-slegsanu-2017

Atbildēt


Meistars

from: [info]slepkava
date: Jun. 20., 2019 - 08:57 pm
#

es pirmāmkārtām ieteiktu palasīt pašvaldības noteikumus, kurā vietā atrodas pamati, jo neredzu, ka būtu to pieminējis, neesmu gan jurists, bet bieži saskaros darba laikā ar juridiskiem murgiem.

Atbildēt


missalise

from: [info]missalise
date: Jun. 21., 2019 - 08:15 am
#

Ēku īpašniekam ir pirmpirkuma tiesības uz zemi, uz kuras tās atrodas un otrādi - zemes īpašniekam ir pirmpirkuma tiesības uz ēkām, kas atrodas uz viņa zemes. Varbūt ir vērts painteresēties pašvaldībā, vai nav iespējams to zemi nopirkt.
Jautājums - vai uz tās zemes ir vēl kāds objekts, kas ierakstīts zemesgrāmatā tai pašā nodalījumā - piemēram, kūts, šķūnis u.c? Kad es strādāju Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļā (bet tas bija pasen), tad bija gadījumi, ka nosvilusi kāda ēka un to vajadzēja izņemt no nekustamā īpašuma sastāva, bet tiesnešiem dalījās domas par to, kādi dokumenti tam ir nepieciešami - vieniem tiesnešiem pietika ar nostiprinājuma lūgumu + aktu par būvju neesamību, citi prasīja speciālu izziņu. Tad vienkārši no nodalījuma dzēsa attiecīgo ierakstu. Bet man nekad nebija bijis gadījums, ka dzēš vienīgo nekustamā īpašuma objektu. Pēc idejas šajā gadījumā vajadzētu vispār slēgt to nodalījumu. Ieteiktu sazināties un pakonsultēties ar attiecīgo zemesgrāmatu nodaļu un Valsts Zemes dienestu.

Atbildēt