Antuanete ([info]antuanete) rakstīja [info]lasiitprieks kopienā,
@ 2006-12-12 11:17:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Jurga Ivanauskaite "Sapņiem līdzi". Dienas Grāmata, 2006
   Jurgaas Ivanauskaites cienītājiem diez vai ir vērts stāstīt, kāda ir šī grāmata - tāpat skaidrs, ka jālasa. Pārējiem vēlos teikt tikai to, ka grāmata ir vienkārši fascinējoša. Atšķirot to ar mērķi fiksi izlasīt pāris lappuses un tad ķerties pie citiem darbiem, pastāv nopietns risks ienirt stāstījumā kā akā un attapties tikai pēc krietna laika - taču tas nav ātri norijams krimiķis, bet gan izbaudāmas un pārlasāmas teksta rindas.
   Grāmatu veido mozaīka no vairāku cilvēku dzīves stāstiem, kuri visi krustojas 1999.gada beigās dīvainā ciematiņā mītiskās Šambalas pievārtē. Šai grāmatā Šambala ir gluži reāla vieta, no kuras cēlies viens no varoņiem, un kura dīvainām karmiskajām saitēm saistīta ar autores dzimteni Lietuvu, tāpat kā varoņu dzīves stāsti. Grāmatā jūtama Ivanauskaites autobiogrāfiskā pieredze, ceļojot pa Himalajiem un iedziļinoties budisma doktrīnā, apvienota ar rakstnieces fantāziju - taču galarezultāts ir tik spilgts un dzīvs, ka nerodas šaubas - aprakstītie notikumi un likteņi patiesi ir notikuši vai vismaz varējuši notikt. Valoda ir sulīga, individualizēta, versmaina un pieguļ katram dzīvesstāstam kā labi piegrieztas drānas. Salīdzinājumam no latviešu literatūras varētu minēt Muktupāvelu vai Repši - bet, atšķirībā no mūsu rakstniecēm, Ivanauskaitei teksta mežģīnes nevienu mirkli nešķiet pašmērķīgas.
   Vārdu sakot, laba, tiešām laba grāmata. Pašlaik nopērkama apmēram par 11 Ls.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]viola
2006-12-12 16:09 (saite)
Hm, būs jāpaskatās. "Ceļojums uz Šambalu" gan bija diezgan murgains... jeb varbūt vaina tulkojumā... Katrā ziņā pēc "Šambalas" vairs neko no J.Ivanauskaites negribējās :(((

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]antuanete
2006-12-13 11:50 (saite)
Man tieši "Šambala" patīk vislabāk no visām trim tās sērijas grāmatām. Bet šī ir mazliet savādāka, un, jo vairāk es lasu, jo vairāk man patīk :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?