Catfight over the cat's brain: IBM versus EPFL


Īsi pēc IBM paziņojuma par veiksmīgu kaķa smadzeņu korteksa lielmēroga struktūras simulāciju (sk. iepriekšējo rakstu), kas gan specializētās aprindās, gan (kaut arī daudz mazākā mērā) vispārīgajā presē sacēla pietiekami plašu ažiotāžu, Lauzannas federālajā politehniskajā institūtā (École Polytechnique Fédérale de Lausanne, EPFL) Šveicē bāzētā Blue Brain projekta vadītājs H. Markrams nāca klajā ar visai indīgā tonī sastādītu vēstuli, kuras kopijas tika nosūtītas gan IBM izpētes komandas vecākajam zinātniskajam līdzstrādniekam B. Meijersonam, gan virknei citu zinātnes, publicistikas un mediju figūru. Vēstulē H. Markrams asi vēršas pret IBM paziņojumu, apgalvojot, ka tas ir nepamatots, maldinošs un "nekādā ziņā" neatbilstošs patiesajai ainai.

Veicot nelielu izpēti pieejamās informācijas klāstā, es šobrīd sliecos domāt, ka negaidīti skarbā reakcija (un pats Markrama paziņojums kā tāds) lielā mērā ir PR reakcija - gan uz IBM iespējamo izrāvienu pētnieciskajā darbā, gan uz visai labvēlīgo community reakciju iepriekšminētā paziņojuma sakarā, un ka pamatotas kritikas tīri pret projekta zinātnisko pusi tajā varētu būt visai nedaudz.

Jautājums: Kādas ir jūsu domas par šo konfliktu, par projekta šķietami grandiozajiem panākumiem (the "cat" is not able to think yet, although it seems to be quite close to being ready to start) un par pašu iespēju pilnībā simulēt darboties spējīgas dzīvas būtnes smadzenes?

Papildinformācija:
  • [1] IBM kognitīvās izpētes projekta zinātniskā līdzstrādnieka D. S. Modhas detalizēts izklāsts par projekta norisi un sasniegto;
  • [2] IEEE Spectrum raksts, kas satur H. Markrama vēstules pilnu tekstu;
  • [3] Raksts par IBM projektā izmantoto BlueMatter sistēmu (PDF formātā);
  • [4] EPFL Blue Brain projekta lapa.

Comments

no morālā aspekta neceļas roka (tā, kas tur galvā) sākt domāt un izvērtēt smadzeņu simulatora radīšanu, bet no zinātkāres gan - ar visiem pirkstiem augšā!

vēl joprojām gaidu to laiku, kad dators lūgs, lai to nerestartē, jo tas katrreiz restarta rezultātā sev ģenerē citādu apziņu un nevienam nepatīk mirt.
saistībā ar smadzeņu emulāciju ir tik daudz visādu interesantu jautājumu, kas robežojas ar muļķībām un bērnišķību, bet, manuprāt, liela daļa zinātnes tāda ir. un tāpēc arī cilvēki sajūsminās par, piem, fraktāļiem vai iespēju dalīt ar nulli, kad to tiem beidzot ļauj.

gaidu ar nepacietību!
No morālā aspekta vismaz pagaidām tā ir situācija ar tabula rasa - šīs pseidosmadzenes šobrīd nav spējīgas nedz apzināties, nedz domāt vai just. No otras puses, brīdis, kad iepriekš minētie fenomeni kļūs reproducējami, visticamāk, ir jau visai tuvs.

Principā, nav gan nekāda obligāta iemesla, kādēļ lai katrs restarts nonullētu AI apziņu - neironu tīkla svarus un konektogrammu taču ir iespējams glabāt kā parastus datus.
ļauj taču bērnam papriecāties.


bet gribēju pateikt paldies! šī vieta ir interesantas lasāmvielas pilna un tas ir elegants veids, kā turēt roku uz šāda veida zinātnes pulsa, pašam neķemmējot zinātnes ziņu portālus ikdienā. paldies vēlreiz!
Pamazām vai nu šeit, vai portālā, kas šobrīd ir plānošanas stadijā, un uz kuru veiksmīga rezultāta gadījumā tiks migrēta šī grupa, cerams, attīstīsies arī konstruktīvākas diskusijas un disputi, idejiski tuvinoties SL4.org rādītajai priekšzīmei. Tiesa gan, lai tas notiktu, ir vajadzīga publikas atsaucība, ieinteresētība un aktivitāte.

Neesi anonīms, reģistrējies. :>
es esmu reģistrējies, bet ne klabiņā, bet gan blogger.com, caur kuru arī visu lasu. es varu parakstīties kā īpaši, lai mani varētu identificēt, ja tas ir svarīgi, hoho.


bet šādu portālu labprāt apmeklētu un mēģinātu piedalīties, patīk smadzenes un prātu stimulēt ar šādām lietām, kaut tikai izklaides līmenī (bet cerēsim, ka kādreiz arī varbūt vairāk).
Reģistrēšanās nav obligāta, taču būtu vēlama, kaut vai tīri konsistences dēļ - aiz vārda "anonīms" var vienlaikus atrasties patvaļīgi daudz dažādu personu.

Kas attiecas uz pašu tematiku, tad tā jau sen ir izkāpusi ārpus izklaides līmeņa. Pagaidām gan lielākā daļa no tās ir teorētiska, taču praktiskais slānis var veidoties tikai uz teorētiskas bāzes; un šis slānis pēdējo gadu laikā ir pieaudzis grandiozā apjomā, un turpina pieaugt arvien straujāk.

July 2013

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

tag list