gardumi

Jaunākais

21.11.09 22:18 - [info]mirdza

reiz cālī bija recepte, kas iekārdināja "ābolkūka - izcilā". linkā atrodamas arī bildes, ja nu kādam vajag..
4 olas
1 glāze cukurs
2 glāzes milti + cik vajag, lai samīcītu mīklu
200 g sviests
1/2 TK soda un 9% etiķis tās dzēšanai, vai 1/2 paciņa cepamais pulveris (es izmantoju cepamo pulveri; tā kā nezinu, cik oriģinālā skaitījās 1/2 paciņa, bēru uz aci nedaudz (apm tējkarote?), un bija ok)
citrona miziņa
1 paciņa vanilīna cukurs vai drusku vanilīns (te tas pats - nezinu, cik skaitās 1 paciņa, bēru uz aci (bija vairāk, kā tējkarote), piebira nedaudz par daudz, biš vanilīna rūgtums sitās cauri, bet visā visumā bija ok)
āboli (man bija apm 10 ne pārāk lieli āboli; daļa palika pāri, bet tāpat tika noēsti)

Ābolus nomizo un sagriež daiviņās. Ja āboli skābi, pārkaisa cukuru un ļauj sacukuroties, kamēr mīkla gatavojas. Ja āboli nav pārāk skābi, tad nevajag cukuru.
Olu baltumus atdala no dzeltenumiem.
Dzeltenumus saputo ar 1/2 glāzi cukura. Tad iesijā miltus, cepamo pulveri vai pielej dzēstu sodu un vaniļas cukuru.
Uz rupjās dārzeņu rīves pierīvē sviestu un pievieno smalki sarīvētu citrona miziņu. (Manuprāt, varētu arī silta ūdens peldē to sviestu izkausēt - kas nu kuram skaitās mazāk čakarīgi.)
Mīklu mīca ar rokām, līdz mīkla atlec no tām. Ja nepieciešams drusku pievieno miltus, lai var samīcīt. 1/3 mīklas liek saldētavā.
Cepamo formu (oriģinātā ieteikta ar maliņām, apaļo un ar caurumu pa vidu, es saprotu, ka domāta keksa forma, tomēr bildē ir citādāka; jebkurā gadījumā.. es ņēmu parasto apaļo tortes formu) ietauko un izklāj ar mīklu, kā groziņu (ar paceltām malām), ar tādu aprēķinu, ka jāpilda ar āboliem, sakultiem olu baltumiem un rīvēta mīkla pa virsu.
Mīklas "groziņā" liek ābolus.
Olu baltumiem pievieno ~ 1-2 TK citrona sulas un kuļ līdz veidojas stingras putas. Pievieno 1/2 glāzi cukura un sakuļ. Pārklāj ābolus.
1/3 mīklas izņem no saldētavas un uz rupjās rīves pārrīvē pa virsu baltumiem. (Manuprāt, tā virskārta man iznāca pārāk bieza, blīva & bez caurumiem - kad kūka jau bija gatava, tur iegšā bija palicis padaudz šķidrums no āboliem, kam nebija kur izgarot..)
Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 180*C 60 minūtes.

Tā kā man ir elektriskā plīts, cepot ņēmu vērā vienu komentāru - Man arī sanāca pasausa, jo par ilgu cepās. Elektriskajā cepeškrāsnī pietiek pilnīgi ar minūtēm 30-40. Lai nesaplok tik strauji, var cept 30 min.,tad slēgt ārā un cepeškrāsns durtiņas nedaudz atvērt vēl pēc kādām 10-20 min. Lai kūka atdziest krāsnī, tad nesaplaks tik ļoti.

Tika ēsta kopā ar saldējumu, garšoja izcili varbūt gluži nē, taču gana labi, lai ar recepti padalītos ar citiem.

14.11.09 16:57 - [info]gulafija - zive

varbūt kāds var ieteikt kādu interesantu recepti kā pagatavot mencas fileju? man nekas nenāk galvā...
 

3.11.09 08:58 - [info]melpomene

no laukiem ir savests vesels vezums ar dārza vīnogām (rozā, apaļas, ar lieliem kauliņiem, bet saldas). kādi varianti, ko ar tām darīt?
dzirdēju par želeju, varbūt kāds zina kaut ko vairāk?

22.10.09 16:48 - [info]alniz - konfektes paštaisītas

200 gr grauzdētu riekstu (izmantoju valriekstus un lazdu riekstus)
200 gr žāvētu plūmju
2 tējas paciņas earl grey

dekoram izmantoju tumšo piparmētras šokolādi (receptē bija ieteiktas kokosriekstu skaidiņas)


sablendēju sākumā grauzdētos riekstus, tad atsevišķi sablendēju plūmes, visu samaisīju kopā. Konfektes saripināju bumbiņās, pirms tam iemērcot earl grey tējā (lai vieglāg ripinās). Ieliku uz 30 min saldētavā. ūdens peldē izkausēju šokolādi, samērcēju šokolādē un ieliku atpakaļ saldētavā uz 30 min.



rezultāts - nereāli garšīgas un kaut kā pēc garšas atgādināja serenādes konfektes..


tā kā viss dabīgs, nekādu ķīmiju un superveselīgs
 

14.10.09 14:38 - [info]zintish - mērķis: bulciņas nd stuff

uzrakstiet rauga mīlkas recepti, plz
(nē mnan nevajag no grāmatas vai interneta lapas, bet tādu, kas tiek izmantota pashpersonīgi)

mērķis: bulciņas nd stuff
raugs, 1 daļa piens, 3 daļas milti (aptuveni), sāls, cukurs neder. baigi sīksta sanāca
 

8.10.09 10:03 - [info]melpomene

čau,


ko jūs dariet ar paciņās fasētajām pupiņām (baltas, mazas, cietas) un zirņiem (šķelti uz pusēm un dzelteni)?


man ir pāris kg šo brīnumu, bet nezinu, kā pielietot. kādi ieteikumi?
 

15.9.09 11:19 - [info]signe_melo - Vistas zupa savārgušam kuņģim

Recepte:
vajag:
  • svaigu vistas gaļu(šķinķi vienu vai divus,cik daudz gaļu gribās, pēc izvēles)
  • sīpols
  • ķiploka daiviņa
  • ingvera sakne
  • zaļumi - dilles, pētersiļi, loki.. zaļais baziliks(mazlietiņ)
  • burkāns liels
  • selerijas kāts
  • garšvielas - krustnagliņas, sāls, pipari
 Zupas katlā vārošā ūdenī liec vistas gaļu, šķiņķīšus vai kājiņas. Nomizo vienu sīpolu un saspraud tajā krustnagliņas. Smalki sakapā vienu ķiploka daiviņu un pusīkšķa garuma ingvera gabaliņu. Ņem saišķi zaļumu, vienu burkānu, vienu selerijas kātu. Visu sagriez un liec katlā, pievieno sāli un piparus. Kopējais zupas vārīšanas laiks — divas trīs stundas. Kad zupa gatava, vistai noņem ādiņu un sagriez to gabaliņos.

-
šitādo zupu baigi labi ēst grūtniecības laikā. man, piemēram, no daudzām pārtikām bija slikti un šādas zupas bij vienīgais, kas man neizraisīja nelabumus (:

10.9.09 17:35 - [info]alniz - Marokāņu dārzeņu tajine

jau iepriekš atvainojos, bet recepte būs angliski, tulkot slinkums :) noskatījos TV, rādās gardi

Moroccan vegetable tagine

Ingredients
Serves 6

. 2 tbs olive or rapeseed oil
. 3 cloves garlic
. 1 tsp ground coriander
. 1 tsp ground cumin
. 2 tsp harissa paste
. ¼ tsp ground cinnamon
. 300 ml vegetable stock
. 4 carrots peeled and chopped
. 4 courgette, chopped
. 1 aubergines, chopped
. 100g French beans
. 2 cans tomatoes
. 1 can chickpeas rinsed
. 50g ready to eat dried apricots
. 130g currants or raisins
. 100g flaked toasted almonds
. 10g coriander leaves, torn
. Black pepper

Method:
1. Heat the oil in a heavy bottomed saucepan, add the onion and cook until soft. Then add in the garlic and spices and cook for a couple of minutes until the spices are fragrant.
2. Add the tomatoes, the stock, and stir in the vegetables, chickpeas, and dried fruits, bring to the boil and simmer for about 20mins until tender.
3. Sprinkle on the almonds and chopped coriander.
4. For meat lovers in the family, serve this with lamb chops.
Recipe from the Kitchen in the Castle

10.9.09 15:36 - [info]vacatio

Dikti vajadzīga vārītā krēma recepte. Ne tāda ko uz tortēm liek, bet tāda kā veikalā uz bulciņām. Tā dzeltenā masa.

9.9.09 12:32 - [info]neraate - kūka dzimšanas dienai

Lūdzu iesakiet kādu kūkas vai tortes recepti, kas nebūtu sarežģīti pagatavojama un pārāk dārgām izejvielām. Ejot ciemos uz dz.d. izdomāju, ka negribu dāvināt dāvanu - gribu ierasties ar kūku vai torti vai keksu. Vēlētos, lai jūs man ieteiktu pašu pārbaudītas receptes, kuras nevar neizdoties - pavārmākslā par galīgu ķerēbli mani nevarētu nosaukt, bet saldumu cepšanā nejūtos tik droša, turklāt cepšana paredzēta iepriekš neizmēģinātā cepeškrāsnī, tātad rezultāts var sanākt neparedzams. Tātad vajag labu recepti, vēlams lai rezultāts gardumgards un iespēja visu salaist grīztē - minimāla. :)
bet vispār variet palielīties ar izcilām receptēm, kurās var izmantot rudens veltes.
Jau iepriekš pateicos!

25.8.09 11:23 - [info]rasbainieks

dārgie gardēži, ja šito nezināt jūs, tad to nezina neviens:

vai rīgā kaut kur var iegādāties garšīgas izlejamās sojas mērces vai vismaz garšīgas un lielās pudelēs? es pēdējā laikā patērēju tik daudz šī produkta, ka nepaspēj i ne acis pamirkšķināt, kad mazā pudelīte ir jau tukša un atkal jādodas ekspedīcijā uz veikalu. pati zinu tikai izlejamo etiķu utml bodi vom fass, un tajā sojas mērces nav.
 

13.8.09 16:13 - [info]mafalda - Gailenju risoto

Seenju meerci muusmaajaas neviens vairs labpraatiigi negrib eest, bet gailenju veel daudz, taapeec saakas eksperimenti Risoto sanaaca perfekts. Recepte divaam porcijaaam:

oliivella

sviests

150g risoto riisu

125ml baltviina (var aizstaat ar buljonu)

1l vistas buljona

1 siipols, parupji sakapaats

1 kjiploka daivinja, sakapaata

200g gailenju

sauja riiveeta Parmas siera

Sviestaa apcep gailenes, kad shkjiet, ka gatavas, atliek malaa.

Ellaa (vai sviestaa) apcep siipolu un kjiploku, liidz siipols ir caurspiidiigs. Tad pieber riisus, apmaisa, lai tie vienmeeriigi noklaatos ar ellu un pa laikam apmaisot cep liidz riisi ir caurspiidiigi. Pielej viinu (vai 125ml buljonu) un visu laiku maisot cep (vaara?), liidz viins iztvaikojis. Taalaak turpina kaa parasti - pielej kausu buljona, visu laiku maisot vaara, liidz shkjidums iztvaikojis/iesuucies riisos, tad pielej naakamo kausu buljona un taa turpina, liidz riisi gatavi. Var gadiities, ka buljons paliks paari, var gadiities, ka pietruuks (taadaa gadiijumaa vienkaarshi izliidzas ar karstu uudeni).

Kad riisi ir gatavi, pievieno apceptaas gailenes, Parmas sieru, ja vajag arii saali un piparus. Pasniedzot paarkaisa ar Parmas sieru.
 

10.8.09 22:30 - [info]mafalda - Kabachu - bazilika zupa

Viegla un garshiiga vasaras zupinja. Man vislabaak garsho, taa kaa rakstiits receptee, bet var pievienot arii saldo kreejumu vai kauseeto sieru, lai saatiigaaka.

1 kg kabachi, sagriezti palielos gabalos

1 videejs siipols

2 kjiploka daivinjas

4 eed.k. oliivellas

3/4 - 1 litrs daarzenju buljons

neliela bazilika buntiite

Katlaa uz videejas uguns uzkarsee ellu un apcep siipolu un kjiploku, liidz tie caurspiidiigi (apmeeram 5 minuutes). Pievieno kabachus un 1 teejkaroti saals un pasautee veel 5 minuutes, tad pielej buljonu vai uudeni un vaara kaadas 15 minuutes. Sablenderee. Pievieno siiki sakapaatu baziliku, piparus un saali peec garshas. Veelreiz uzkarsee, kas saak burbuljot, njem nost no uguns pasniedz.
 

9.8.09 09:59 - [info]liljabrik

kā gatavo krāsnī ceptu ķiploka galviņu?
 

7.8.09 16:25 - [info]mafalda - Maajaas gatavota limonaade

300g cukura

350ml uudens

riiveeta 1 citrona mizinja

350 ml citrona sula (man vajadzeeja 6 citronus)

Un pasniegshanai veel buus vajadziigs:

ledus

piparmeetru lapinjas

uudens (gaazeets vai negaazeets, taa jau ir gaumes lieta)

Cukuru, uudeni un cutrona mizinju liek katlaa uzvaara, kad saak burbuljot, samazina uguni un pa laikam apmaisot vaara kaadas 5 minuutes. Nonjem no uguns un atdzesee, tad pielej citrona sulu, apmaisa un lej burkaa, vaaku virsuu un ledusskapii iekshaa. Varot uzglabaat 2 - 3 nedeeljas, bet, vismaz muusmaajaas burka buus tuksha jau peec paaris dienaam.

Pasniedzot, liek glaazee (vai lielaa kruuzee, lai uzreiz visiem sanaak un nav jaakjeepaajas) ledus gabalinjus, svaigas piparmeetru lapinjas, pielej citronu siirupu peec garshas (paarcensties nevajag, tas sanaak diezgan koncentreets) un uudeni.

4.8.09 09:43 - [info]inese_tk - brīt

varbūt kāds/kāda var padalīties ar kādu aukstās zupas recepti, kuras sastāvā NAV BIETES, un kura pēc pašu pieredzes ir nenormāli garšīga?
citādi man jau apnicis, ka pārējā ģimene sataisa lielo katlu ar to biešaino un ēd vieni paši. mēģināju ēst viņu tādu, kāda tā ir pirms biešu pievienošanas - nu kefīrs, gurķi, redīsi, lociņi, dilles, bet tas man asociējās ar pašķidriem, atsulojušamies salātiem.

bietes laikam palicis pēdējais bubulis, kas kopš bērnības joprojām nav spējis iegaršoties. šķebina un viss.

jau iepriekš ļotļoti pateicos

21.7.09 19:59 - [info]gulafija - tas gan nebūs gardi, bet tomēr

vai kādam ir kādreiz gadījies veikalā iegādāt ne pārāk sarkanas bietes? es esmu totālā šokā, jo pirmkārt viņas afigenna ilgi vārījās, un beigās vēl kaukādas blāvi sarkanīgas vidū izrādās, nevis pienācīgā biešu krāsā...
moš esmu kādas lopbarības bietes nopirkusi? :D

7.7.09 06:46 - [info]alniz - lieliskā ātrā šokolādes kūka

120.g sviests
180.g melnā šokolāde
3. olas
1.tk vaniļas ekstrakts
70.g cukurs
naža gals ar cepamo pulveri
3-5 karotes miltu
3-5 šokolādes kārumi
400g zemenes
100g putukrējums vai krējums

mīkla:
ūdens peldē izkausē sviestu ar šokolādi, pievieno 3 olu dzeltenumus sakultus ar 70g sviesta un vaniļas ekstraktu. Mīklā iemaisa šokolādes kārumus līdz viendabīgai konsistencei. Atsevišķā traukā sakuļ olu baltumus ar karoti cukura un cepamo pulveri, pievieno mīklai. Cep ~190 grādos 15-20min

dekorē: to pašu izkausēto sviestu ar šokolādi ~50gr atstāju dekoram, saputoju kopā ar krējumu un nedaudz cukura, dekorēju ar zemeņu gabaliņiem.

6.7.09 12:22 - [info]becca

Lūdzu, iesakiet man kādu interesantu sezonas dārzeņu salātu recepti, tādus ko varētu pagadavot iepriekšējā dienā pirmš dārza viesībām.
Man patīk šie (http://smittenkitchen.com/2009/06/mediterranean-pepper-salad/), bet gribētos izmantot vietējos sezonas dārzeņus un man šķiet, ka krāsainie saldie pipari pie mums neaug.
 

25.6.09 11:04 - [info]liljabrik

vai ledusskapī 2 dienas glabājusies rauga mīkla vēl ir cepama? smaržo un garšo jocīgi, pēc alus. tātad, pārrūgusi un neko? vai arī vēl var atdzīvināt ar kādiem tautas līdzekļiem. palīdziet.
Powered by Sviesta Ciba