noid ([info]freedom) rakstīja [info]diy kopienā,
@ 2004-07-24 00:37:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
DIY vīns un sidrs
piedrāz lielās alkohola kompānijas, kas izposta dzīvi tūkstošiem cilvēku. pašam taisīt savu vīnu/sidru ir jautrāk :)

VĪNS:
tātad - ņem 100% sulu. nekādus cido, vai kautkādas huiņas no koncentrātiem. vajag biezsulu. es izmantoju mājās spiestu jāņogu sulu.
tātad ņem sulu, pievieno pietiekami daudz cukuru, lai padarītu sulu saldu.
tagad tev būs jāuztaisa tāda viltīga fiška, kā fermentation lock jeb rūgšanas aizslēgs. itkā tādu var nopirkt krutajos vīna veikalos vai kautkur hvz kur, bet man nav ne jausmas - es taisīju pats.
ideja tāda. pudeles(tās, kurā taisīsi vīnu DOH) korķī uztaisi caurumu, caurumā iebāz caurulīti centies tā, lai tā pēc sulas ieliešanas un korķa uzskrūvēšanas neietu iekšā sulā. tad ar plastalīnu vai parafīnu(ar aizdegtu sveci pilinot) aiztaisi caurumu apkārt trubiņai tā, lai aizskrūvējot pudeli, mēģinot tajā iepūst caur trubiņu, nekas nepūstos iekšā un nekur citur gaiss netiktu ārā. tālāk trubiņas otru galu iemērc kautkur ūdenī, vislabāk kādā mazā pudelē, ko varēsi pielīmēt blakus. galvenā ideja ir, lai pudelē netiktu iekšā gaiss, bet ārā tas tiktu.
ok tagad tu esi uztaisījis rūgšanas slēdzeni.
tam vajadzētu izskatīties apmēram šādi(man gan tur otrā pudelē tika putas, jo biju piegāzis pa daudz raugu):

tagad atskrūvē korķi, ielej pudelē sulu, un pieliec klāt raugu. cik daudz raugu jāliek - to gan nepateikšu, jo pats īsti nēsmu atklājis perfektās proporcijas. zinu tikai to, ka puslitram sulas piegāzu divas sausā rauga paciņas - tas bija PAR DAUDZ :)

kad esi pielicis raugu, aizskrūvē visu ciet un gaidi. pirmās 4-5 dienas vīnam vajadzētu intensīvi burbuļot, tapēc labāk guļamistabā to nelikt - traucē gulēt.

pēc apmēram divām nedēļām taisi visu vaļā un izbaudi savu pirmo DIY vīnu(jāatdzīst, ka man sanāca diezgan stiprs :)

SIDRS:

ābolu sidru uztaisīt ir dauuudz vienkāršāk - vienkārši izspied sulu no āboliem, un atstāj to uz pāris nedēļām, pēc tam noņem pelējumu(ja tāds ir) un izbaudi. pats gan neesmu mēģinājis šo taisīt, bet izklausās vienkārši :)


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]darkz
2004-07-24 04:00 (saite)
labāk jau būtu piedrāzt tevi, un lietot normālu augšējā plaukta alkoholu. itkā jau ideja atbalstāma - nepērkot alkoholu tu zodz naudiņu žīdiem.

(Atbildēt uz šo)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?