Hlorēts ūdens ([info]lennay) rakstīja [info]arii_cirsliitis kopienā,
@ 2007-12-28 18:27:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ķīnas ābece
Cirslīts mīt Tāltālā Austrumzemē, kas robežojas ar Ķīnu (kas jūtams teju ik uz soļa) un kurā oficiālā valoda ir angļu. Reiz kādas karstas dienas (citādu jau gan te nav) vidū cirslīts ar vīru soļo mājup no darīšanām. Soļo pa lielo štrāsi (lielā štrāse ir tāda štrāse, kurai ir vismaz četras joslas katrā virzienā), un tur augstu, augstu gaisā virs ielas braucamās daļas ierauga lielu koši dzeltenu norādi, uz kuras melniem burtiem skaidrā..ēē..valodā stāv rakstīts:
 
Cirslīts tincina dzīvesbiedru, kas tā par zīmi, ko tā nozīmē, un kādā valodā vispār ir tas uzraksts. Galu galā Čaintauna tepat aiz nākamā kvartāla, tāpēc pēdējais jautājums cirslim šķietas īsti vietā. Cirslis tik nesaprot - kā gan tas nākas, ka ķīniešu uzraksts ir tikai latīņu burtiem, jo parasti tie ir gan hieroglifos, gan turpat atšifrēti latīņu burtiem (pāris ķeburi un Zho Yun Ghan - es tagad randomā te ģenerēju piemēru, ceru, ka nebūšu uzģenerējusi kādu rupjību). Ciršļa procesors balsī dūc un rūc, dzirksteles mes(z?)dams: varbūt Ped Xing ir kāds slavens tūrisma objekts, templis vai kas - tas izskaidrotu, kāpēc norāde ir uz lielās štrāses - acīmredzot, uz Slaveno Objektu jābrauc pa šo štrāsi, un daļēji arī to, kāpēc tikai latīņu burtiem. Cirslīša vīrs tikām ir pārliecināts, ka cirslis tikai ķēmojas, kā jau abi kopā bieži to dara, azartiski pieslēdzas Ķīnas Kultūras Mantojuma tēmai, un sniedz savu kroņa numuru ar šifrēto nosaukumu "Everything is Chinese": pārliecinoši imitējot ķīniešu akcentu, kā gids apraksta apkārtesošo objektu ķīnisko izcelsmi, vēsturi, izpušķojot ar līriskām atkāpēm iz klanu dzīves utt (viņš pārliecinoši pierādīs jebkura no jums ķīnisko izcelsmi un izstāstīs jūsu dzimtas vēsturi, pasakiet tikai viņam savu vārdu un uzvārdu). Tā nu Ped Xing patiesi izrādās kaut kāds slavens templis, cirslim tiek izstāstīts izsmeļošs stāsts par objektu, cirslis smejas un saprot, ka patiesību vismaz pagaidām neuzzinās - acīmredzot tā ir tik elementāra, ka ciršļa vīram vai nu neticas, ka cirslis to nejēdz aptvert un tikai ākstās, vai mute neveras cirsli apgaismot un tādējādi par dumju nosaukt. Kopš tā laika cirslis koši dzelteno norādi redz bieži - ikreiz, kad sanāk būt lielajās štrāsēs, un vienmēr cirslis iedomājas par mistēriju, apņemas to atrisināt, taču vienmēr atkal aizmirst, un Ped Xing mistērija ir un paliek mistērija.

Krietnu pusgadu vēlāk kādu vakaru cirslis ar vīru sēž taksī un brauc uz centru uztusot. Cirslis veras pa takša logu, aplūko pilsētu visā tās Ziemsvētku godībā. Ciršļa skatienam nepaslīd garām nekas, arī satiksmes norādes ne. Jūs zināt, kā latviets lasa saīsinājumus, vai ne? Latviets redz tekstā saīsinājumu, taču galvā vai skaļi lasa pilno vārdu vai vārdkopu. Piemēram, ja latviets redz ceļa norādi "Ventspils 187 km", tad viņš lasa "Ventspils - 187 kilometri". Tā arī cirslis brauc taksī un izklaidīgi lasa ceļa norādes: "Maria de Oro Avenue" (Maria de Oro Ave.), "Governor Forbes Avenue" (Gov. Forbes Ave.), "Pedestrian Crossing (gājēju pāreja)" (Ped Xing). STOP! Cirslis vai palecas, acis kā apakštasītes, sirsniņa sitas kā..cirslītim. Kas tas bija?! Vai tiešām mistērija atrisinājusies pati no sevis?! Pie nākamās gājēju pārejas norādes cirslis satraukti dunkā laulāto draugu: atminējis! Cirslis zina! Pār cirsli ir nākusi apgaismība un enigma ir atminēta!!! Cirslis ir vienlaikus briesmīgi priecīgs un sakaunējies, kad pretī viņam lūkojas vien izteiksmīgs, žilbinošs Češīras kaķa smaids.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]sabela
2007-12-28 14:09 (saite)
labs :)))))))))

(Atbildēt uz šo)

:)
[info]formica
2007-12-28 14:17 (saite)
http://www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=305061916&size=o

(Atbildēt uz šo)


[info]barvins
2007-12-28 14:35 (saite)
Ak jel:D

(Atbildēt uz šo)


[info]aanticulturee
2007-12-28 16:07 (saite)
Amerikā jau visur lieto šo Ped Xing, jocīgi jau ir, bet pierasts arī.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]lennay
2007-12-29 08:23 (saite)
cirslīts nekad nav bijis Amerikā, toties mitinās Amerikas kolonijā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?