ny ([info]ny) rakstīja,
@ 2005-08-27 00:34:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
This could be a moment... Pukelpop 2005
Astro maasas radio aparaataa, ar nelielu austinju paargrieshanu vai arii tumbinju paargrieshanu foninju, miiliigi duudo Pukkelpop iespaidus un lielajaa radio Pukkelpop megamix ar dazhaadiem jaukiem komentaariem sagaidiisim otrdien 21:00!!! Bet jaa, astro maasas ir taa aizraavushaas ar pukkelpop iespaidiem, ka beidzot izklausaas gluzhi kaa dziivee. Un vinjas pashas zina kaapeec...
Bet, kaa ar latvju beernu miiljaako rotaljlietu UR nospriedaam, Pukkelpops ir tas pats kas Glastonbury, tikai neviens bez mums nezina, ka tas taa ir. Shogad koncertinju teoreetiski mazaak kaa peern, tomeer nav mieriigaakaa un miiliigaaka festivaala par sho. Kaa aizkljuvaam un kaa aizkljuvaam nav veerts runaat, jo veestures graamataas taapat buus rakstiits, ka 18. augustaa atrados Stokholmaa, toties par visiem celjojuma briinumiem jau lieliski pastaastiija Pika un visu sveeto seeta. Vieniigi nepiemineeti palika Bonija un Klaids, kas uzlika uz ausiim da jebko, pat viesmiiliigos flaamus, arii beljgju duudinja ar balsi kaa iistam metaalikas fanam un, protams, arii triekshanaas kosmosaa pateicoties 5 joints for 15!
We're gonna light this night on fire!!!
20aas dzimshanas dienas pukkelpop patiesiibaa saakas ar piku skrienot pa Pukkelpop pljavinju gluzhi kaa zveerinjiem, tachu uh-uuu-a-a-a-uh-uh-uh vietaa skan Art Brut! Uusains viirs ar uusainaam skanjaam un vispaar izraadiisies, ka jaunie muuzikji nemaz shogad nav nekaadi jaunie. Nekaadi padsmitnieki vai braalji un maasas. Driizaak dziives sagrauzti gandriiz jau 30smit gadnieki, kurus saeedushas kjibeles ar sievieteem un krediitiem. Art Brut ir aaksti un ne pirmie, ne peedeejie.
Savukaart, Engineers, piedodiet, neliidzinaas koncertaa nedz Beta Band, nedz Spiritualized, kaut klausoties ierakstus to taa mees gribeetu redzeet. Esmu redzeejis abus mineetos un jaateic, ka Engineers ir vienkaarshaaki par vienkaarshaakiem, nav arii back vokaalu, kas dzirdami ierakstos, tachu psihodeelija ir dabiiga un ljoti tiikama - skanjdarbi tiek atskanjoti ar aizveertaam aciim un ausis tiek sasietas lielaa mezglaa. 25 minuutes ar vinju muuziku ir par iisu...
The Subways patikshanas izskaidrojums driizaak skaidrojams nevis ar grupu, kas vienkaarshi ir ljoti parasta un lepojas ar blondu zakjiti pie basa, bet driizaak ar faktu, ka esam pirmo reizi pie skaljrunju gabariitiem - nu, pameegjiniet nepadejot pie shiim skanjaam!
Nedaudz veesas Ladytron rotaljas, liidz ar gjipsi uz kaajas uz skatuves uzlec Kaiser Chiefs. Diemzheel uzlec un aizlec - iisti britinji, blje. Un ierakstu klausoties izraadaas nav shkjitis greizi, Kaiser Chiefs muuzikaa nav nekaada mesidzha, ir tikai liidz bezgaumiibai atspeeleeti radio hiiti un profesionaals izpildiijums. Tad nedaudz Editors, kas aizkustina latvju meitenes, tachu no paaris dziesmaam atgaadina veelvienu wannabe rockstars konkursa daliibniekus, kas jau pavisam driiz meklees jaunu nodarboshanos.
Un droshi vien, ka bijaam iekuulushies cirkaa (Chateau) uz Styrofoam, tachu tur bija tik karsti, ka neviens neko neatceras un atveesinaajums bija jaameklee Magic Numbers koncertaa, kas bija sirsniigs un miiliigs. Patiesiibaa ar latvieshu legjiona liidz panjemshanu uz Pukkelpop nekas nav mainiijies, jo vismaz Magic Numbers laikaa biju vieniigais, kas dungoja dziesminjaam liidzi. Gruuti noticeet, ka izpildiijums jaunai grupai var buut tik perfekts - ja Magic Numbers speeleetu konservatorijas eksaamenaa vinji dabuutu 10 ar plusu. Un laikam tikai labi paeedushas duudinjas var dziedaat kaa enjgjelji. Neticiet? Aizejiet uz operu vai Magic Numbers koncertu!
Un peec tam vairs neko negribas. Tikai dzert negarshiigo Maels alu, eesta lielaas desas un uzmaniit daamas. Un atguuties pie Main Stage, lai jau velnsvinjzinkuro reizi muuzhaa dabuutu aakstiibas no Hovilina Peles, kas atceljojis no Stokholmas ar The Hives klaunu brigaadi. Un, protams, ka vinji ir pashi forshaakie, vai ne, mazais?
Tachu The Bravery principaa ir shii gada The Killers. Protams, par lielaakiem iespaidiem ir jaasauc citi, tachu aizmirstot racionaalo domaashanu Bravery bija Pukkelpop uzvareetaaji. Jo kursh gan nezinaaja, ka Arcade Fire un !!! buus great? Tachu, to, ka Bravery buus tik ljoti great, nezinaaja neviens. Un lai arii vinji ir lieli aaksti, tomeer shii grupa ir vieniigaa, kas paraada ekselentu modernaa roka izraadi, kaadu veelas redzeet ikviens rokoncerta apmekleetaajs. Ir pilniigi viss - kontakts ar publiku, maaksliiga paranoja, grieziigi sintizaatori, brangas gjitaaras un dziesmas, kuraam padziedaat liidzi. UN, daargaa Erbe kurpe, tas viss pat ar finala aardiishanos ir tik smalki iestudeets un nosliipeets, ka tas vienkaarshi ir cool! Nekaa patiesa! Tachu kursh teica, ka rokmuuzikai taadai ir jaabuut?
Un ja peec 2aam dienaam Mezhaparkaa PV kljuus par savas slavas vergiem, tad par taadiem jau shobriid ir paarveertushies Franz Ferdinand, kas peern Pukkelpopaa smaidiija un dauziijaas, tachu tagad ir ienjeemushi stadionu supergrupas staaju un pat savu vieniigo sakariigo dziesmu saiisinaajushi uz 2aam minuuteem. Vienkaarshi, lai vaairaak var nospeeleet. Bezgaumiigi.
Savukaart, ja kaut ko tagad nozheeloju, tad nozheeloju to, ka Polyphonic Spree nenoskatiijos no a-z, jo paaris gadu laikaa Delaaftera orkjestris ir americana psihodeelijas viltoto dievkalpojumu iemaacijies padariit par kaut ko liidziigu Ziemassveetkiem un jaa, nezinu kaapeec to neteicu ieprieksh (bet labi ka taa, jo katrs pateiktais vaards tiek piefikseets visdazhaadaakaas versijaas), 24. decembra vakars atkal ir pietuvojies augustaa. Un man nav ne jausmas, kaapeec arfas speelmanis ar aciim visu laiku man signalizee - dziedi, dziedi, dziedi... Es neticu tam, kam tic Polyphonic Spree... jo taa saule, ko vinji apdzied nav taa saule, ko juus domaajat, tachu... God Dammit - tas bija tik skaisti.
Nu jaa, un elles vaarti! :) Misters Kjerans Hebdens - elektroniskaas muuzikas legjenda jau shodien, Mocarts pret Saljeerii, Markss pret Engelsu, Morisejs pret Marru, Koksons pret Albarnu, Lenons pret Makartniju - viss "pret" vienaa. Bez nekaadas sajeegas un muzikaalaas pieredzes. Elektroshoks. Un smile, baby... Smile, smile, smile... Around Your Face!
Tad nedaudz atelpa pie rietumu haardija ledinja, Bonnie Prince Billy izskataa, kaut nobaida pirmaa dziesma, kas ilgst apmeeram 10 minuutes. Un Vils Oldhems ir zaudeejis svaru... Bezgaliigi skaisti, tachu praataa apzinja, ka nekaadu Bonija solodziesmu nebuus, tikai Superwolf materiaals. Un visi paareejie LV draugi atrodas pie Adama Griina, taapeec vinjiem ir jaapievienojas... Un tur zakjiishi uz skatuves, vagiinas kriit aaraa no muteem, Dzhesikas Simpsones realitaates shovs kaa uz delnas un dejas ar visaam juusu vismiiljaakajaam daamaam. Laba iesildiishanaas gadsimta vilshnaas piedziivojumam. Maksims ar Kiitu uz galvenaas skatuves gluzhi kaa sadomazohisti savus miilniekus, lamaa publiku un iedzen dusmas... Bez nekaadas jeegas... Toms Greevinjsh kaut kur apollo arhiivos ir rakstiijis pirms gada, ka The Prodigy ir mirushi un... Ak dievs, laikam buus jaasaak vinjam ticeet.
***
un naakamajaa riitaa karstuma kokteilis ar gaidaamo negaisu triec aaraa no telts uz dushaam, kuraam seko logjisks un nebuut ne sirdi saapinoshs secinaajusm, ka Patriks Dortferijs ar Baby Chambels nav ieradies festivaalaa, liidz ar to visi laicinji pabiidaas un sabiidaas. Savukaart, manaa muuzhaa visvairaak redzeetaa aarzemju grupa The Coral, nepievilj arii shoreiz. Ljoti mieriigi un miiliigi. UN, to neviens nepateica, tachu ar briinishkjiigu festivaala himnu - pavisam savaadaak skanoshu in the morning, kaa arii ar kvalitatiivu iepireksheejaas dailjrades izlasi. Skelliji gan bija visai maz guleejushi, tachu mees tieshi taapat!
Little Barrie gandriiz neatceros. Ljoti bezpersoniski un modernaa folka apgaroti jaunieshi, lai miers ar vinjiem, savukaart par Infadels zheel. Zheel, zheel, zheel, ka atnaacaam uz peedeejo dziesmu, iespeejams shii ir daudzu, daudzu vismiiljaakaa naakotnes grupa.
VHS vai Beta sajuusminaaja. Sajuusminaaja ne jau taapeec, ka gribeejaas dejot, jo negribeejaas. Tas ir - citos koncertinjos gribeejaas daudz vairaak! Tachu ja grupu teeli klausoties ierakstus ir sadomaati, tad biezhi tie izraadaas tomeer krietni savaadaaki, un VHS Or Beta gadiijumaa bija tieshi taa. Aziaatu solists ar Roberta Smita balsi un lieliskas gjitaaru disko skanjas. It kaa senatniigi, bet it kaa tanii pat laikaa muusdieniigi!
Tagad zheel par Nine Black Alps, bet kaa lai nozheelo "pis dirst Alisha Kiisa" un "ja nedraaziisies ar mani, izdraaziishu Tavu maasu/un man starp citu ir braalis, kas jau ir draazis tavu maati" shovu Goldie Lookin Chain izpildiijumaa. Diemzheel Goldie puikaam ir viss, iznjemot gaumiigi sakaartotu shovu, ko puikas nekaadi nepadara iipashu. Tas ir - to ir jauki veerot festivaalaa starp simtiem citu grupu, tachu vai tas vareetu intereseet klausiitaaju ilgstoshi? Shaubos...
Un taa kaa programmas izmainjas nu jau vairs neviens neatceras, es arii neatceros kaa deelj ziedoju iespeejams vienu no jaukaakajiem Pukkelpop koncertiem, Kanaadas The National izpildiijumaa, tachu tam noteikti bija kaads labs iemesls! :) Tachu tie noteikti nebija The Futureheads, kas bija veel neizteiksmiigaaki kaa Roskildee un kuru pavadiibaa norisinaajaas Ulda apbediishana manaa galvaa, peec kuras gandriiz vai piekaavu brachku! (bet taa kaa festivaalaa neviens nekaujas, tad brachka palika sveiks un vesels un veel paguva pabuchoties ar vairaakaam duudinjaam!)
Skaidri atceros, ka neredzeeju nedz Good Charlotte, nedz Nightwish (sheit gan naakas nedaudz piemelot), kaa arii ekstra suudiigos Go-Team, kas ir klajaakaas muljkjiibas, ko esmu dzirdeejis. (lasiit Roskildes diary 4o dienu!) Tachu uzmetu aci Death From Above 1979 garlaiciigajai izraadei un mirkli veelaak ljaavu sirdi saplosiit Emiliaanas Toriinii jaunkundzei, kuraaa tomeer vairaak ir islandieshu, kaa itaalju asinis. Un ljoti gaumiigi jocinji. Un ljoti lielas skumjas un pesimisms, kas tiek paarveersti miiliigaas melodijaas. Katraa festivaalaa ir kaads koncerts, kas izsit no ierastaas grupu atspeeleeshanas kaartiibas un Emiliaanas izraade bija shaads moments Pukkelpopaa 2005!
Ak jaa, neredzeeju arii The Dwarves, vieniigi varu pachuksteet Frikai, ka vinjai turpmaak jaapaklausaas Radio 1 programma Lock Up, kur Dwarves muuzika shad tad tiek speeleeta. Tachu pakustinaaju dazhas minuutes gurnus pie Kano, kas man patika daudz labaak par plashi reklameeto Dizzee Rascal - jaukas riimes, jauka diidzheja pavadiibaa!
Nu ja... Nedaudz Merlina Mensona ljaunuma cirka notis un labaakais Pukkelpop moments ir klaat. Tachu veel ilgi praatoju vai laabaakais... Nekaa no taa, ko speej dot Flaming Lips zveerinju un salavechu rotaljas, Deimona Albarna paargurushais skatiens, Mercury Rev asaru juura, Badly Drawn Boy vienkaarshaas notis 30 000 ljauzhu priekshaa, Divine Comedy ziemassveetku prieki, Moriseja zvaigzhnju puteklji, The Killers paranormaalais himniskums, Bright Eyes pashnaavnieciskaa ironija... nekaa no taa Arcade Fire koncertaa nebija! Arii preciizi iestudeeta izraade bez Cold Wind, tachu ar apjausmu, ka populaarajaa muuzikaa tomeer kaut kas mainaas. Jo kameer visi visu nospeelee, Arcade Fire to visu dara pa iistam. Un runaa par mums, nevis par savaam draudzeneem, dziivniekiem vai seksa kjibeleem. Runaa par to no kaa baidaamies. Un taa vietaa, lai mums daavaatu ceriibu, muus sashkjaida uz savaam Toma Veita un Sex Pistolls pieredzes shkjautneem... Sashkjaida taa, ka racionaalaa apzinja saak streikot. Un taapeec mees vinjus dievinaam! Un dievinaasim! Un klusiibaam ticeesim, ka taas visas ir muljkjiibas, kaut labi zinaam, ka taa nav.
Un Pixies ir Pixies, if the devil is 6, the god is 7! Un nav briinums, ka ponchiki nevienam nepatiik - vinji savu ielikushi visu miiljaakajos Nirvana un Radiohead ierakstos un neko vairaak no vinjiem neviens neprasa. Bet to saprast ir gruuti, piekriitu. (pixies tomeer bija daudz labaakaa formaa, kaa peernajaa Roskildee)!
Otraas dienas nosleeguma aaksti Maximo park ir ljoti liels paarpratums. Un jaa, vismaz Franz Ferdinand ir mirushi. Un ceru, ka vinjiem kapaa sekos arii viss saceltais troksnis. Bezgaliigi tukshi...
***
Taa runaa, ka vistukshaakaas un mieriigaakaas ir festivaalu peedeejaas dienas, kas nevienmeer ir patiesiiba. Tachu shoreiz gan. Cauri Pukkelpop mezhinjiem mazi zveerinji That Great Love Sound pavadiiti skrien uz Boom Bip, tachu atkal jau laiki sagriezti krustaam shkjeersaam. Un tik daudz artisti nokanseleeti - Colder un Dresden Dolls, to name a few...
Un neviens nezina kaa izskatiijaas LCD Soundsystem. Tachu visi zina ar ko preceesies kaut kaadaa citaa pasaulee miitoshais Patriks Volfs un visi ir paarliecinaati, ka Hot Hot Heat bija suudaini. Pareizaak sakot nekaadi. Ir grupas, kas jaaredz iistajaa vietaa, iistajaa laikaa. Un neviena no shiim dimensijaam uz HHH noteikti Pukelpopaa neattiecaas! :)
Un garda eediena baudiishanas rezultaataa tikaam pie USA post-zvaigznes Heather Nova koncerta, kas bija ljoti neizprotams. Gandriiz tikpat neizprotams kaa Sons & Daughters - grupa bez deeliem, meitaam un melodijaam!
Un cauri miega un nogurdinaatu kjermenju ausiim aizkliida arii pilniigi nekaadi Datsuns un Morcheeba ar kaut ko ljoti savaadu Skajas Edvardsas vietaa. Cirkuu tika pavadiitas miega pilnas minuutes pie diezgan blaaviem Riton un Whitey. Muusu festivaala peedeejos iepaidus centaas izglaabt Korn, tachu labi zinaams, ka to vinju vietaa izdariija Chock Chock Chock, kas ieradaas ar vaardiem: "Vai taa negaisa mashiina beidzot ir pieveerusies?" un nepakljaavaas nedz latvju puishu ljaunumam, nedz meitenju kaardinaajuminjiem. Un gandriiz nekaada new material, tikai atklaasme, ka Pukkelpop mazaa Club skatuve vinjiem ir stipri par mazu. "Mees nevaram speeleet Encore, jo mees nekad nespeeleejam encore (kas ir salti meli -aut.) un uz lielaas skatuves jau speelee Niks Keivs".
Mees labi zinaam, kam vismiiljaakais muuzikjis bija Niks Keivs. Taapat labi zinaam, ko dariija Vinsents Gallo hedlainojot cirkaa. Mees redzeejaam arii Pukkelpop dzimshanas dienas saluutu un pavisam noteikti bijaam vieni no peedeejiem, kas pameta telshu pilseetinju.
Un visvairaak mulsina kaadas astro maasas komentaars: "es briinos, ka redzeeju tik daudz lielisku koncertu". Bet, bljins mazais... :) Tu vienkaarshi paviesojies pasaules labaakajaa muuzikas festivaalaa! Pukkelpops ir tas pats kas Glastonbury, tikai neviens bez mums nezina, ka tas taa ir...
Un varbuut tieshi taapeec peec pieciem gadiem latvieshu tur jau buus tik daudz, ka buus jaasleepjas zem saules brilleem gluzhi kaa vecriigas klubos. Bet pavisam noteikti zinu, ka nekas nav jaukaaks, kaa festivaalu atcereeties jau naakamajaa vakaraa guljot savaa gultinjaa, taapeec uz Pukkelpop naakamgad es tomeer lidoshu. Un apmekleeshu arii SXSW, Roskildi, T In The Park, varbuut pat arii Haldernu un Iirijas Electric Picnic.*

*- ceru, ka gluzhi taapat kaa ikviens no Jums zina, ka no visiem plaaniem piepildiisies labi ja 10%, ikviens arii ir noleemis Haseltas mezhinjaa veel shad tad atgriezties!!!
Roks tomeer veel nav miris.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]sveetaa_seeta
2005-08-27 02:52 (saite)
nu tad uz 5000 bļerbikiem un sarkanvīnu. līdz 2009. gada 24. augustam.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ny
2005-08-27 03:02 (saite)
Davai, bljins mazais! :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?