Šugā faiv
 
9.-Sep-2022 02:57 pm
Kad biju Krievijā un centos pagarināt vīzu, aizgāju uz vienu no tajām vairāku lielo burtu iestādēm, kur nostāvēju garu rindu šaurā gaitenī.
Manai kārtai pienākot, dabūju parunāties ar tādu tipiski sovjetisku tantiņu spīguļainā džemperī, lieliem, dzelteniem matiem un putinekli pie sienas.
Tantiņa teica, ka man vīzu pagarināt nevarēšot, neminēja nekādus iemeslus un ieteica griezties pie iestādes vadītājas, ja man ir pretenzijas.
Nostāvēju vēl vienu rindu pie vadītājas, kura arī bija tāda sovjetiska tantiņa spīguļainā džemperī, lielu frizūru un ar putinekli pie sienas, kura izrāva no rokas manu pasi, ieskatījās un uzbļāva, ka viņiem esot teikts ar mums, pribaltiem, vispāri nesaistīties, jo mums te esot fašisma atdzimšana un nekādu vīzu nepagarināšot.
Tad nu aizgāju uz vēl svarīgāka kunga kambari, kurš gan bija omulīga izskata sovjetisks onkulītis ar sirmiem matiem saziepētiem uz vienu pusi un ļeninekli pie sienas. Kungs draudzīgi uzsita man uz pleca un teica, ka visu nokārtos, jo tam tā nav jābūt. Palūdza pagaidīt istabā un pats kaut kur ar manu pasi aizgāja. Atnāca komplektā ar iepriekšējām divām lielo frizūru sovjetiskajām tantiņām un lūdza paskaidrot kas par kreņķi. Tantiņas vienlaicīgi sāka bļaut, ka vīzas man nebūšot un lai vācos projām uz savu pribalķiku.
Draudzīgais sovjetiskais onkulītis atkal draudzīgi uzsita man uz pleca, paņēma zem paduses un aizveda uz citu iestādes galu, kur, ignorējot rindu, ieveda vēl vienā, šoreiz tumšā kambarītī ar noguruša izskata sovjetisku tantiņu bez putinekļa uz sienas, piekodinot, lai noformē man vīzu. Viņa pati zinot kādu vajag.
Pēc divām minūtēm man iedeva papīru aprakstītu krievu un franču valodā un kurš izskatījās kā no 1930. gada, kas bija izbraukšanas vīza. Izrādās, ka no Krievijas nevar izbraukt, ja tur ir uzturēšanās atļauja un jāsaņem atļauja vienā no tiem ar sovjetiskiem traniem pilniem midzeņiem. Tiesa, uzturēšanās atļaujas man nebija, tāpēc vispāri nav skaidrs kas tur notika. Skaidrs ir tikai tas, ka viņi tur dara ko grib un nekādi formāli noteikumi, likumi un morālās normas viņiem padomā nav.
Comments 
9.-Sep-2022 09:49 am
Gandrīz kā Kafkas romānā vai sapnī.
12.-Sep-2022 05:50 am
Bet zinkā, tolaik tas nepavisam nelikās tik nevainīgi, attāli un pat romantiski. Tā bija sāpīgā ikdiena un tikai tagad, kad daudzi gadi ir pagājuši, par to var mierīgi runāt.
12.-Sep-2022 12:28 pm
Prāts vnk pārveido, lai vieglāk. Lasot jau dažādas sajūtas bija, arī biedējošas, pat ja ar vieglumu uzrakstīts, jo realitātē pat sīki konflikti saskarsmē ar birokrātiju šķiet sāpīgi, pat ja parasti viss atrisinās veiksmīgi.
9.-Sep-2022 12:44 pm
Kādreiz (pirms 2000. gada) bija vēl trakāk. Vīzu vēl vajadzēja 7 dienu laikā reģistrēt milicijā, citādi ja tevi pieķēra, tad bija sods.

Reiz es braucu uz Sočiem un vilcienā iekāpj pārbaudītāji, kuri saka – tagad jāmaksā sods, jo neesat jau Maskavā pieteikušies milicijā. Mēs cenšamies ieskaidrot, ka tas ir nereāli, jo to jau nevar paspēt, ātri pārbraucot no vienas stacijas uz otru. Un vispār ja 7 dienu laikā, tad jau normāli būtu aizbraukt līdz galam un tad pieteikties. Bet viņiem tas neko nozīmē – jāmaksā un viss. Nu labi samaksājām cik tur tos rubļus.

Braucam tālāk, atkal iekāpj miliči un saka, jums nav reģistrācijas, jāmaksā sods. Ilgi skaidrojām, ka sodu jau samaksājām, bet kaut kā tomēr atkratījāmies. :D
9.-Sep-2022 11:40 pm
To reģistrāciju vajadzēja arī pēc 2000 un droši, ka vajag joprojām. Reģistrēt varēja, gan pie miličiem, gan viesnīcās, gan tūrisma kantoros un droši vien vēl kādās iestādēs. Naudassodu(štraf) "kultūra" krievos ir interesanta izklaide par kuru iespējams uzrakstīt disertāciju.
12.-Sep-2022 05:49 am
Jā, reģistrāciju gan, ja nekas nav radikāli mainījies. Ja apstājies viesnīcā, tad viesnīca izdara reģistrāciju tavā vietā, savādāk ir čakars.
Naudassodi tur tiešām atgādina to veco joku: "ja problēmu var atrisināt samaksājot, tad tie ir izdevumi, nevis problēma".
9.-Sep-2022 01:33 pm
Lielisks stāsts. Tagad, tikko, šogad?
12.-Sep-2022 05:48 am
Nē, tas bija vēl pirms tam kad jūs bijāt VVO.
Tolaik brūces vēl sāpēja un par to īsti nevarēja mierīgi rakstīt, bet tagad jau ir pilnīgi vienalga.
12.-Sep-2022 11:31 am
o! jā, toreiz bija cita aktūtā sāpīte, mēs atvingrojām igauņu gājienu ar pieminekli un visu izrietošo smadzeņu masēšanu vol.1.

ak, bet tagad, bet tagad! Pirmajā brīdī, kad gāju/braucu pāri Akmens tiltam un pēc vizuāla, acs ieraduma liekas- tā, reku bibliotēka, reku zvaigznes ir tāds viegls "pag'pag'" moments.
9.-Sep-2022 09:52 pm
"bez putinekļa pie sienas". :)
Es viņu iztēlojos pelēkbrūnā, varbūt rūtainā, bet tumšajā kambarītī jau nevar atšķirt, žaketē. Un tikai viņai ir atslēga atvilktnei, kur glabājas impērijas laika blankas, ko var vēl izmantot, piemēram, tādos gadījumos kā šis.
12.-Sep-2022 05:47 am
Cik atceros, viņa bija kalsna un pasausa izskata kundze ar pelēcīgu seju tikpat neizteiksmīgā apģērbā.
10.-Sep-2022 12:17 pm
Vai Tev nav Japānas pilsonības? Un vai ir iespējama dubultpilsonība?
12.-Sep-2022 05:45 am
Nē, man ir Latvijas pilsonība. Dubultpilsonība var būt tikai līdz 18 gadu vecumam, ja nekļūdos, jo vēlāk vismaz Japānai ir noteikums vienu no pilsonībām atcelt.
This page was loaded Maijs 8. 2024, 9:49 pm GMT.