zmeycharauski ([info]zmeycharauski) rakstīja,
@ 2013-07-29 14:03:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Iebildums Ivetai par zinātni
Iveta, ja mēs pārceltu diskusiju uz viduslaikiem, tad tu varētu teikt -

1) mēs kā kopiena esam ieinteresēti, lai Livonijā dzīvotu pēc iespējas daudz cilvēku, kam interesē reliģija un kas spēj pārbīdīt zināšanu par Dievu robežu stabiņus vienkāršo ļaužu prātos. Šādi cilvēki ir vērtība pati paši par sevi un noteikti jāuztur maksājot desmito tiesu.
2) Mēs kā kopiena esam ieinteresēti uzturēt pienācīgu baznīcas infrastruktūru – klosterus, baznīcas, garīgos seminārus.Tas ir jādara par ziedojumiem, desmito tiesu un baznīcas īpašumu peļņas, tajos nodarbinot dzimtļaudis. Ja gadījumā izrādītos, ka kāds no šiem klosteriem, garīgajiem ordeņiem īpaši uzplaukst, tad to varētu eksportēt uz ārzemēm(piemēram svēto zemi) un talantīgākos sūtīt uz Romu, lai piedalās sinodēs.
3) Reliģija ir maz prognozējama lieta, taču jo vairāk reliģisku cilvēku, jo lielāka cerība pa visiem kopā nonākt Dieva valstībā. Reliģija jau ir izskaidrojusi visu, kas notiek uz zemes un pestījusi neskaitāmu daudzumu dvēseļu. Līdz ar to katoliskā(universālā) baznīca ir mūsu visu globālais labums visām globālām kopienām(kas organizētas kā politiskas valstis, taču būtu labāk ja tās apvienotu vienā pāvesta un kardinālu kolēģijas pārvaldītā valstī, lai zinošākie valda)



Grieķu un romiešu filosofus parasti neuzturēja no nodokļu maksātāju naudas, taču viņu teksti saglabājušies līdz mūsdienām, jo laikam viņi runāja par to, kas kādam bija aktuāli. Šobrīd daudz kas no zīnātnieku pētītā nevienam nav aktuāli, pat viņiem pašiem. Taču par to maksājam mēs visi. Kāpēc? Jo tas ir labi, tāpat kā klosteri viduslaikos. Varbūt veiksim klosteru reformu, bet varbūt nemaz nevajag. Arī parastie plebeji, kas nekā no zinātnes/reliģijas lietām nesaprot, argumentējot tomēr saka – tas ir zinātniski pierādīts. Pofig kas par zinātniekiem. Zinātne ir viena un autoratīva, tieši tāpat kā katoliskā baznīca un baznīckungs ir tās iemiesojums! Āmen un Lai slavēts Jēzus Kristus!


(Ierakstīt jaunu komentāru)


(Anonīms)
2013-07-29 22:07 (saite)
(Ivetas replika)
Kādu brīdi man bija paliels kārdinājums pierādīt, cik ļoti nesalīdzināmas lietas ir reliģija/baznīca un zinātne (tipa, ka baznīcai nav nekā pierādāma: dzīves ilguma palielināšanas, interneta, lidmašīnu analogu), bet tad iedomājos, ka, nudien, kas-viņu-zina, ko es domātu viduslaikos: iespējams, ka ja mūki būtu vienīgie seno zināšanu glabātāji, izglītotāji, domātāji un zināšanu tālākvirzītāji, tad es teiktu, ka tā visa uzturēšana ir sabiedriskais labums un pienākums, kura dēļ vērts maksāt desmito tiesu. Vismaz tik ilgi, kamēr šo sabiedriski svarīgo funkciju nepārņem citas institūcijas (tas, ko mēs šodien pazīstam kā publiski finansētas bibliotēkas, skolas, intitūtus).

Tas, ka no zinātnieku pētītā (sociālajās zinātnēs jau nu noteikti) daudz ir nevajadzīga trash-a, nudien ir problēma. Bet tas ir nevis arguments pret zinātnes nozīmību kā tādu, bet to, ko es saucu par politikas un mendžmenta līmeni - tipa, kā vispār darbojas sistēma, ja to pieļauj tik lielā pakāpē. No tāda viedokļa raugoties, es neapšaubu, ka zinātnes "klosterus" var un vajag reformēt.

Par nodokļu maksātāju naudu ... nu ja Tev ir kāds risinājums, kas nodrošina vēl ātrāku zināšanu/tehnisko progresu, piedāvā! Ar grieķu/romiešu tekstiem līdz vakcīnām, lidmašīnām un interneta nenonāksim ... :)

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?