vaniļas saldējums
Jul. 14th, 2010 | 04:28 pm
From:: zin
salasījos dažādas receptes un nāku klajā ar kompilāciju:
vaniļas saldējums.
paredzēts tālākai saldēšanai ar speciālo saldējuma gatavošanas agregātu.
sastāvdaļas:
250ml piena, 250ml salda (vai kafijas) krējuma, 3 olu dzeltenumi, 200 (150?) gr cukurs, vaniļa, kasvienienākprātā.
ko dara:
uzsilda pienu. labi siltu. bet neuzvāra. noliek malā. ja vaniļa pākstīs, iemet pāksti karstajā pienā.
sakuļ olu dzeltenumus ar cukuru. ja vaniļa cukurā, to pievieno tagad.
vēl joprojām ļoti siltajā pienā, maisot, iejauc sakulto dzeltenumu.
ja vaniļa bija pākstī, izķeksē to. (šis ir minējums. iespējams, pāksti var atstāt ilgāk. bet var gadīties, ka to karsējot, viss pasākums kļūs rūgts)
kombināciju liek karsēties, maisot. nekādā gadījumā nevāra.
lēnītiņām silda, līdz masa iebiezē. olas dzeltenuma sūtība šajā visā ir tieši tāda: iebiezināt topošo saldējumu.
te vajag bik uzmanīties, ja saies kunkulīšos, nebūs forši. parasti kukulīšos saiet, ja par strauju karsē. vai par daudz uzkarsē.
kad karsējamais materiāls ir sasniedzis tādu konsistenci, ka vienmērīgi noklāj karoti, ij pa to karoti ar pirkstu novelkot šķidrums nelien virsū uz taciņas (es zinu, this part sounds silly, bet nemāku izdomāt, kā to lai savādāk pasaka), karsēšanu beidz.
šinī brīdī visu pārlej kādā citā traukā (šim traukam jābūt vismaz istabas temperatūrā. Jo ielietais kontents iraid karsts. un viņam nevajag strauji atdzist.)
ja tā pāksts tur vēl ir, tagad nu tok izvāc.
saldo (jeb kafijas) krējumu (tikai nekādā gadījumā ne pārāk aukstu. bet vēsu gan. atkal iespējamo kunkuļu alerts) pievieno pirms tam karsētajai masai. maisot. + mazu mazu šķipsniņu sāls. šī procesa mērķis ir pārtraukt piena/olu masas lēno karsēšanos, ko tā vēl savā nodabā turpinās izpildīt.
tagad ir brīdis pievienot kasvienienākprātā.
liek dzesēties.
ja gatavo saldējumu ar saldējuma gatavojamo ierīci, masai ir jābūt labi atdzesētai. vismaz vairākas stundas kārtīgā ledusskapī (tā viņi saka. es tak nav nekad vēl saldējumu taisījusi).
tālāk saldē pēc saldējummašīnas instrukcijas.
ja tādas nav, gan jau ka var izlīdzēties, liekot saldētavā un ik pēc brīsniņa ņemot ārā da labi samaisot. bet šis ir minējums.
tāds lūk, pilnīgi nepārskatāms, apraksts. tuvākajās dienās jāpamēģina.
vaniļas saldējums.
paredzēts tālākai saldēšanai ar speciālo saldējuma gatavošanas agregātu.
sastāvdaļas:
250ml piena, 250ml salda (vai kafijas) krējuma, 3 olu dzeltenumi, 200 (150?) gr cukurs, vaniļa, kasvienienākprātā.
ko dara:
uzsilda pienu. labi siltu. bet neuzvāra. noliek malā. ja vaniļa pākstīs, iemet pāksti karstajā pienā.
sakuļ olu dzeltenumus ar cukuru. ja vaniļa cukurā, to pievieno tagad.
vēl joprojām ļoti siltajā pienā, maisot, iejauc sakulto dzeltenumu.
ja vaniļa bija pākstī, izķeksē to. (šis ir minējums. iespējams, pāksti var atstāt ilgāk. bet var gadīties, ka to karsējot, viss pasākums kļūs rūgts)
kombināciju liek karsēties, maisot. nekādā gadījumā nevāra.
lēnītiņām silda, līdz masa iebiezē. olas dzeltenuma sūtība šajā visā ir tieši tāda: iebiezināt topošo saldējumu.
te vajag bik uzmanīties, ja saies kunkulīšos, nebūs forši. parasti kukulīšos saiet, ja par strauju karsē. vai par daudz uzkarsē.
kad karsējamais materiāls ir sasniedzis tādu konsistenci, ka vienmērīgi noklāj karoti, ij pa to karoti ar pirkstu novelkot šķidrums nelien virsū uz taciņas (es zinu, this part sounds silly, bet nemāku izdomāt, kā to lai savādāk pasaka), karsēšanu beidz.
šinī brīdī visu pārlej kādā citā traukā (šim traukam jābūt vismaz istabas temperatūrā. Jo ielietais kontents iraid karsts. un viņam nevajag strauji atdzist.)
ja tā pāksts tur vēl ir, tagad nu tok izvāc.
saldo (jeb kafijas) krējumu (tikai nekādā gadījumā ne pārāk aukstu. bet vēsu gan. atkal iespējamo kunkuļu alerts) pievieno pirms tam karsētajai masai. maisot. + mazu mazu šķipsniņu sāls. šī procesa mērķis ir pārtraukt piena/olu masas lēno karsēšanos, ko tā vēl savā nodabā turpinās izpildīt.
tagad ir brīdis pievienot kasvienienākprātā.
liek dzesēties.
ja gatavo saldējumu ar saldējuma gatavojamo ierīci, masai ir jābūt labi atdzesētai. vismaz vairākas stundas kārtīgā ledusskapī (tā viņi saka. es tak nav nekad vēl saldējumu taisījusi).
tālāk saldē pēc saldējummašīnas instrukcijas.
ja tādas nav, gan jau ka var izlīdzēties, liekot saldētavā un ik pēc brīsniņa ņemot ārā da labi samaisot. bet šis ir minējums.
tāds lūk, pilnīgi nepārskatāms, apraksts. tuvākajās dienās jāpamēģina.