Vino. continued. (#4)

« previous entry | next entry »
Jan. 2nd, 2010 | 09:48 pm

kaut kad ap ziemassvētkiem vīns bija izrūdzis tik tālu, ka vairs īpaši neburbuļoja.
tad mēs izvērsām degustāciju un pie viena piegāzām pēdējo rūgstamā cukura tūri- 4 kg uz 70 litriem (sīrupa paskatā).
problēma bija uzminēt, cik tieši daudz alko iekš vīna jau ir sanācis.
ar cukura mērāmo agregātu noskaitdrojām tik vien to, ka cukurs esot uz 0 :)
viena no 20litrīgajām man patika vislabāk. ne par skābu, ne par rūgtu. īstenībā ideāls materiāls sausajam vīniņam (tik tagad atliek cerēt, ka pēdējā piegāzuma cukurs tomēr nav bijis par daudz- aka vēl izrūgs viss, nevis paliks, padarot to par saldo vīniņu).
otra 20litrīgā gan sanāca mazuliet feils. slikts viņš nav, bet tā garša ir ar tādu kā sīvumu un nedaudz šķietami ūdeņaina. pašās beigās mums neznokurienes bija ienākušies tādi mazi zaļi nekādi ābolīši. ar domu- lai vīns nesanāk pliekani saldens piegāzām arī tos zaļos mežeņus (vai kas nu tur jamie bija). laikam tomēr citu reizi ar to jābūt uzmanīgākiem.
30litrīgajai tika likts klāt tā saucamais "shampanieša" raugs (tas īstenībā nebija speciāli- vnk mūsu lietošanā atradās arī tāds). un jā, jams ar šķiet materiāls dzirkstošam vīniņam.
nolēmām ļaut viņam mazliet "ieskrieties" pēc pēdējās cukura pievienošanas un tad pamēģināt, kas sanāks, ja to salies pa shampanieša pudelēm un ļaus pēdējo reizi izrūgt jau pudelē, zem korķa (idejiski jāsanāk dzirkstošam vīnam).
tad nu šovakar salējām vīniņu no 30litrenes pa 12 pudelēm. vairāk šampja pudeļu pa perimetru vnk neatradās. nedaduz iepīkums, ka neiedomājamies savākt tukšās šampja pudeles, dodoties mājup no jaungada svinībām. bet no otras puses- šis tomēr ir eksperiments, nevar nemaz zināt, kas sanāks.
pudelēs atstāts nedaudz brīvas vietas. uzlikti padomjlaika stila plastmasas šampanieša korķi. no drātiņām uzpīts drošinātājs.
liksim pagaidām tanī pašā iztabā, kur lielās pudeles rūgst (apm 20 grādi pēc celsija).
pēcāk jau skatīsies, kas tur sanāks.
kas mani nedaudz uztrauc, ir, ka process pēc pēdējā cukura ir aizgājis nemērā lēns. es gan vīna raudzēšanā piedalos pirmo reizi, bet šķiet, ka nu jau pārāk lēns. un ka no tā dzirkstošā nekas daudz vairs neuzdzirkstīs.
var būt citu reizi jāpilda pudelēs nedaudz agrāk
Tags:

Link | Leave a comment | Add to Memories


Comments {0}