Depresīva troļļa piezīmes - [entries|archive|friends|userinfo]
zazis

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Jun. 29th, 2023|04:58 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]zazis
Date:June 30th, 2023 - 03:52 pm
(Link)
nav slikti, tik nez cik lielai tvertnei ir jābūt, lai tas kaut ko ietekmētu pasaules mērogā?
[User Picture]
From:[info]zazis
Date:June 30th, 2023 - 04:04 pm
(Link)
tas nemaina faktu, ka koki, visās augšanas un trūdēšanas stadijās, ir akūti nepieciešami ekosistēmām atšķirībā no stikla kastēm, kuras jāservisē.

bet jā, ļoti progresīva un atbalstāma tehnoloģija pilsētvidē.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:June 30th, 2023 - 04:06 pm
(Link)
Ja pieņem, ka izmanto hlorellu kā darba substrātu un ar ML dinamiski regulē tvertnes vidi, tad izrādās, ka ~ 400 reizes mazākai par tāda paša atstātā iespaida koku daudzumu (1.7 m^3 mašīna aizstāj ~ 4000 m^2 apstādījumu ar kokiem).

Ir arī vēl efektīvāki substrāti, piem., uz Nannochloropsis gaditana bāzes. Ar gēnu inženieriju to var paaugstināt vēl vairāk, teiksim, pašreiz tiek pētīti veidi, kā izmantot RCB un NCP hloroplastu transkripciju aktivējošos proteīnus fotosintēzes apjoma palielināšanai šūnās.
[User Picture]
From:[info]zazis
Date:June 30th, 2023 - 04:19 pm
(Link)
aprēķinos netiek ņemts vērā ne koka suga, ne izmērs, ne lapotnes daudzums, ne pamežs utt?
un kā jau teicu, koki ir nepieciešami vēl arī citu iemeslu dēļ, tas nav nekāds noslēpums, ka primārais skābekļa ražotājs ir pasaules okeāni. bet viens otram netraucē. nepieciešami ir meži, nevis apstādījumi.

mežs nav jāregulē un jāservisē, jāmazgā kā arī tam nav nolietojuma un tml problēmu. pilsētvidē arī koki dod papildus bonusus, piemēram samazina temperatūru vasarā, kā arī ir tāda lieta kā nature exposure, kas uzlabo iemītnieku fizisko un garīgo veselību. tāpēc aizvietot kokus ar kastēm nebūtu vēlams.
bet uz māju jumtiem, industriālās teritorijās varētu ļoti labi strādāt.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:June 30th, 2023 - 04:34 pm
(Link)
Jā, protams, šis ir risinājums specifiski pilsētvidēm (un, vēlāk, habitātiem orbītās un uz citām planētām, jo tur ieviest un uzturēt tvertnes ar zaļaļģēm ir ļoti daudz vieglāk par apmežošanu).

Par pārējo: vēlams vai nē, šie cipari parāda, ka kokus ar kastēm aizvietot var, vismaz specifiski pa CO2 absorbcijas/O2 produkcijas līniju. Pārējais ir debatējams (aļģu atražošanās ir ļoti ātra, salīdzinot ar kokiem, aļģes ir būtiski mazāk kaprīzas un sarežģītus vides nosacījumus prasošas u.c.), daļa (par nature exposure u.tml.) no pārējā ir lielā mērā subjektīva utt., bet, protams, es te neaģitēju par mežu noplicināšanu.

Nenoplicināšana gan rada citas problēmas, kam nākas meklēt lielus enerģijas daudzumus prasošus risinājumus (citus industriāli mērogojamus jēlmateriālus koksnes vietā, vertikālo agronomiju, kas neprasa apstrādāt gigantiskas plakanas teritorijas), līdz ar to vajadzīgo enerģijas daudzumu pieaugums nākamo dekāžu laikā būs ļoti masīvs. Tā, protams, pati par sevi ir laba lieta, bet (atgriežoties pie iepriekšējām tēmām) no reaktoriem te izvairīties nesanāks, kodolenerģija ir vienīgais šobrīd pieejamais industriālos mērogos pielietojams enerģijas avots, kas neizmanto fosilo kurināmo un ir pietiekami kompakts, lai tā realizēšanai šādos mērogos nebūtu jāizbrīvē masīvas teritorijas.