Neprātīgā saprāta balss -
Jūnijs 3., 2021
15:41
[User Picture]

[Link]

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Ļoti dumji ir sanācis ar tiem Varakļāniem. Satversmes tiesas lēmums un iedzīvotāju aptaujas ir jāņem vērā, pat ja tās šķiet nepareizas un neatbilstošas Latvijas kultūrvēsturei. Drusku jau ir arī divkosība un spēcīgs latgaliešu lobijs saeimā, jo par suitu novada pašnoteikšanās pilnīgu likvidāciju neviens neauztraucas. Atšķirībā no latgaliešiem, Suitu unikālā kultūrtelpa ir iekļauta UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Arī vienota Sēlijas novada izveides iniciatīva tika nogremdēta.
Tagad ir sanācis baigais bardaks, nekonsekvence un Saeimas darba kvalitātes profanācija.

Tomēr, apgalvojumi, ka administratīvajai iedalījumam ir jābalstās tikai sociālekonomiskos apsvērumos nav korekti. Ļoti lielā mērā Latvijas kultūrvēsturi un to ko mēs saucam par kultūrvēsturiskajiem novadiem, ir veidojis ilgstošs administratīvais iedalījums. Atrašanās atšķirīgās administratīvās vienībās ar atšķirīgu attīstības līmeni. Līdz ar to, administratīvais iedalījums ilgtermiņā veido vienotu kultūrvidi, kas vēl tālākā termiņā kļūst par daļu no kultūrvēstures. Varakļāni šajā ziņā ir tam labs piemērs. Vienmēr bijuši daļa no katoliskās Latgales, tie pēdējos 50 gadus ir bijuši Madonas rajona sastāvā un zaudējusi daļu no savas latgaliskās kultūras.
Lai kā tehnokrātiem gribētos pasauli nonivilēt līdz ekseļa tabulai, no kultūras un vēstures aizbēgt nevar!

Mūzika: Triarii - Europa

(9Iespļāva | Iespļauj dvēselē)

Comments
 
[User Picture]
From:[info]begemots
Date:3. Jūnijs 2021 - 17:14
(Link)
Cik es redzēju ST sprieduma kopsavilkumu, vismaz no ST puses iebildumi vienkārši norāda, ka visiem kritērijiem jātiek piemērotiem vienlīdzīgi visiem novadiem, ja tādi ir paredzēti.

Tur bija norāde arī tieši par Alsungu -- viņiem redz neļāva pēc kv principiem, a šeit ļauj?

Ja arī ir kāds variants kā k-v izvēlas piemērot/nepiemērot -- tad arī tam ir reformas likumā jābūt pateiktam. Nevar būt -- šiten mēs nepiemērosim, jo mums deguni nepatīk.
From:(Anonymous)
Date:3. Jūnijs 2021 - 17:48
(Link)
nu jau tu kā Lembergs runā
From:[info]windrider
Date:3. Jūnijs 2021 - 18:28
(Link)
Kāds Lembergam sakars ar kultūrvēsturi? Ventspilī sen vairs ventiņiski nerunā.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:3. Jūnijs 2021 - 18:24
(Link)
Es nedaudz nesaprotu, vai Latgale vispār pastāv kā neatkarīga vienība? Tas ir, vai tai ir savi likumi, tiesības, pārstāvniecība? Ja tā visa nav, tad vispār nav nekādas starpības, kur tiek novilkta Latgales robeža. Nav teikts, ka jābūt novadu vai pat pagastu robežās.

Atrašanās pie Rēzeknes tā būs vairāk nevis Latgales, bet Rēzeknes kultūrvide.

Man jau principā ir vienalga, kā šis tiek atrisināts, bet es formāli pieskaitītu Madonu Latgalei (kā tas bija agrāk) un lieta darīta, jo Madonai arī ir ļoti interesanta kultūrvide, un patiesībā ļoti atšķirīga no Rīgas vai Siguldas.
From:[info]windrider
Date:3. Jūnijs 2021 - 18:35
(Link)
Latgales un arī pārējo kultūrvēsturisko novadu robežas drīzumā noteiks jaunais Vēsturisko zemju likums. Pirms kara tās visiem bija pašsaprotamas lietas un neviens neiespringa precīzi definēt kur beidzas Vidzeme un sākas Latgale.

Tad tu arī esi pie tiem rīdziniekiem kuriem Latgale sākas jau Madonā? Nezinu par kādiem laikiem tu runā, bet Madonā vienmēr ir bijusi Vidzemē. Pats Vidzemes vidus. Esi tur kādu katoli redzējis? Piekrītu, ka Madonai ir sava specifika, tāpat kā Gulbenei un Alūksnei. Tāds robežreģions.
Latgales un Vidzemes robeža kultūrvēsturiski ir bijusi Aiviekstes upe. Tā ir bijusi guberņu robeža un vēl pirms tam Zviedrijas un Polijas robeža.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:3. Jūnijs 2021 - 18:44
(Link)
Es kaut kā atceros no vēstures, ka Latgale kādreiz (kaut kad Viduslaikos, bet neatceros precīzus gadsimtus) bija plašāka un ietvēra arī Madonu.

Tagad skatos wiki un šeit pat ir skaista karte: https://lv.wikipedia.org/wiki/Latgale#/media/Att%C4%93ls:Latgalu_teritorija.jpg

Es kaut kā negribu pieņemt latgalietis = katolis, jo tad jau sanāk, ka mēs kultūru definējam pēc reliģijas, kam tā nevajadzētu būt saskaņā ar mūsu valstisko principu būt neatkarīgiem no reliģijas.
From:[info]windrider
Date:3. Jūnijs 2021 - 20:44
(Link)
Nu gan tu atsaucies uz laikiem, kad nepastāvēja ne Latvija, ne latvieši, ne Vidzeme ar Latgali. Turklāt senie latgaļi un mūsdienu latgalieši ir divas dažādas lietas.
Tikpat labi, jau var atsaukties uz Akmens laikmeta Narvas kultūru, kā Baltijas pirmiedzīvotājiem un pievienot visu Somijai.

Grozies kā gribi, bet lielākās latgaliešu atšķirības veido viņu atšķirīgā valoda (vai dialekts, kā labāk patīk) un konfesionālā piederība. Tieši katolicisms ir veidojis to Latgali kādu pazīstam šodien. Šis ir tas gadījums, kad katolicisms ir veidojis Latgales kultūru un atsakoties no tā, nekas interesants vairs pāri nepaliek.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:3. Jūnijs 2021 - 20:52
(Link)
Mūsu senči jau vien ir. Viss plūst un mainās.

Man nešķiet, ka latgalieša identitāte ir tik būtiska. Bet ja to grib uzspiest Varakļānai (jo ir skaidrs, uz kuru pusi iedzīvotāji nosveras), tad kāpēc ne Madonai? Varbūt madonieši pat neiebilstu. Nu kas, valodu var iemācīt bērniem skolās, un tas viņiem būtu interesanti.
From:[info]windrider
Date:3. Jūnijs 2021 - 20:59
(Link)
Rīgā ir pilns ar latgaliešiem, tad jau var arī Rīgu mierīgi pievienot klāt.

Bet par to identitāti vislabāk pajautā pašiem latgaliešiem cik tā viņiem ir būtiska vai nebūtiska. Vislabāk kādā Latgales zaļļumballē...
Powered by Sviesta Ciba