Neprātīgā saprāta balss -
Decembris 28., 2020
10:59
[User Picture]

[Link]

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Grozies kā gribi, bet kaut kādā ziņā Covid radīs jaunu pasaules kārtību un dzīvesveidu. Atgriešanās pie ''dzīves kā ierasts'' formātā 1:1 diez vai vairs ir iespējama. Reālos mērogus mēs redzēsim tikai laika gaitā, bet pašlaik es redzu divas lietas, kas noteikti varētu mainīties.

Pirmkārt jau globalizācijas temps noteikti kritīsies, vismaz uz kādu laiku noteikti. Pirms 100 gadiem tāds covid vispār nebūtu ticis ārā no Āzijas.

Otrā lieta ir atvērtā tipa biroji, bet tos man galīgi nav žēl. Nekādu neesmu sapratis to priekšrocības. Šī gadsimta sākumā ienāca Latvijā ar lielu pompu, kā vispārpieņemta Eiropas prakse, kas reprezentē ģimenisku atmosfēru, atklātību un iekļaujošu darba vietu. Parādās gan aizvien vairāk pētījumi, ka šādos birojos darbiniekiem ir problēmas ar koncentrēšanos, pieaug stresa un trauksmes līmenis utt. Arī covid pierādīja, ka pietiek saslimt vienam darbiniekam un dažu dienu laikā viss uzņēmums ir izsists no ierindas. Kabinetu sistēmā tie savstarpējie ikdienas kontakti tomēr ir mazāki, līdz ar to arī mazākas iespējas vienlaicīgi inficēt visu uzņēmumu.

Mūzika: Einar Selvik - Ragnar Death Song
Tags:

(8Iespļāva | Iespļauj dvēselē)

Comments
 
[User Picture]
From:[info]special_k
Date:28. Decembris 2020 - 13:42
(Link)
ciest nevaru atvērtā tipa birojus :)
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:28. Decembris 2020 - 15:33
(Link)
"Grozies kā gribi, bet kaut kādā ziņā Covid radīs jaunu pasaules kārtību un dzīvesveidu. Atgriešanās pie ''dzīves kā ierasts'' formātā 1:1 diez vai vairs ir iespējama."

Kāpēc lai tā notiktu? Tu arī tici konspirācijteorijām?
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:28. Decembris 2020 - 20:54
(Link)
Es, savukārt, tieši lasu, ka sākusies vakcinācija arī Latvijā, un nodomāju, ka vēl bišku, un viss atkal būs normāli.

Bet tie atvērtie biroji, kuri vēl ielikti lielā stikla kastē, droši drīkst aiziet nebūtībā kā neveiksmīgs eksperiments, laimīgu taciņu. Nekad neesmu noticējusi solītajām priekšrocībām tādam iekārtojumam. Ja nu vienīgi darba devēja priekšrocībām - tas taču ir visīstākais panoptikums.
From:[info]windrider
Date:28. Decembris 2020 - 22:08
(Link)
Nu redzēsim pēc kāda gada, kā situācija būs attīstījusies. Man šobrīd ir grūti iedomāties, ka, piemēram, tūrisma nozare varētu turpināt tādā pašā garā it kā nekas nebūtu bijis. Šogad janvārī vēl paspējām aizlidot uz Prāgu, pārpildītā Rynair lidmašīnā. Tagad tas šķiet, kaut kas pilnīgi nereāls. Arī visu līmeņu uzticības krīze nekur tik drīz nepazudīs. Noteikti, ka attālinātais darbs būs daudz izplatītāks kā līdz šim. Daudziem uzņēmumiem vispār zudīs vajadzība pēc biroja.
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:29. Decembris 2020 - 09:07
(Link)
Piekrītu, ka skatīsimies, kā būs pēc gada. Par tūrismu, nu, pavisam nesen bija mazāka mēroga vairāk lokālas epidēmijas (SARS, putnu gripa, vēl šis tas), kas līdz mūsu miestam (Eiropa) nemaz neatnāca. Šķiet, ka tomēr tajās pasaules daļās, kur nonāca, pēc epidemioloģiskās situācijas normalizēšanās arī starptautiskie ceļojumi ātri vien atgriezās iepriekšējos apjomos. Bet nu, jā, tad jau redzēsim.

Par strādāšanu no mājām - man nudien šķiet, ka pieeja "visiem obligāti jābūt uz vietas darba vietā no tikiem līdz tikiem" sāka novecot jau pirms šīs pandēmijas. Iesīkstējušie paradumi tagad piespiedu kārtā tika izgaismoti kā - iesīkstējuši un nemaz ne tik noderīgi. Es zinu, ka ir cilvēki, kuriem labāk patīk strādāt ne no mājām, un ir tādi, kuriem patīk no mājām. Manuprāt, tā varētu būt normāla sistēma, ka ne jau fiziski atsēdēt stundas birojā ir rādītājs, bet gan paveiktais darba apjoms. Man pašai labāk patīk strādāt mājās, kad runa ir par sēdēšanu pie datora un lasīšanu/rakstīšanu, un to diezgan daudz darīju jau pirms pandēmijas.
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:29. Decembris 2020 - 09:12
(Link)
"Arī visu līmeņu uzticības krīze nekur tik drīz nepazudīs."

Šitais gan ir bijis jau labu laiku, pandēmija manuprāt neko jaunu neradīja un neparādīja: konspiratologi sacer konspirācijas, anti-vaxxeri baidās no vakcīnām, atlajst saimu ļautiņi ik pa laikam sapulcējas, utt.
From:[info]windrider
Date:29. Decembris 2020 - 11:28
(Link)
Protams, ka bija, bet pandēmija to pacēlusi vēl nebijušos augstumos. Sabiedrības sašķeltība tagad, salīdzinot ar 2019.gadu, tomēr ir ievērojami pieaugusi.
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:30. Decembris 2020 - 11:20
(Link)
Man šķiet, ka nav pieaugusi, vnk tagad tas ir izteiktāk redzams, jo pandēmija ir "the perfect storm". Viedokļu sadursmes tagad notiek koncentrēti ap vienu tēmu, atšķirībā no pagājušā gada, kad šie saspīlējumi bija izkliedēti pa daudzām tēmām.
Powered by Sviesta Ciba