Likantropiskās · piezīmes


Staro

Entries · Archive · Friends · Profile

* * *
Otrdienas vakars, "Staro Rīga". Staroja tikai viena sieviete, izcili skaista. Cerams, viņas bērns būs mantojis viņas skaistuma gēnu. Nožēlojamā reklāmā pārvērsts Vērmanes dārzs, pagājušā gada instalācijas bija daudzkārt labākas. Mūzikas akadēmija bija padarīta par krāšņu balles namu - retā instalācija, kas tik tiešām piestāvēja izvēlētajai vietai. Bastejkalna ziemeļblāzmas - žēli, žēli... Starp kokiem iekārti palielāki bambusa paklājiņi, izgaismoti ar bāli zilganām spuldzēm. Vecrīga - daudz cilvēku, bet mirdz retais. Staro ripas, staro sēnes, staro brālis heroīns. :] Līdzās Pulvertornis, kam piešķirtais izgaismojums liek tam izskatīties kā tuvējās sēnes palietojušam, bet starojošās ripuļdesas mani patiesi aizkustināja. Tās vajadzētu atstāt kā paliekošu vaibstu pilsētas sejā. Operas nama stāsts mani apturēja uz apmēram piecām minūtēm un bija gluži kvalitatīvi izpildīts, vien maķenīt par stieptu un neteiktu, ka muzikālais pavadījums piestāvētu vizuālajām ainām no priekšnesuma sākuma līdz beigām. Tomēr nebija ne vainas. Bāka Pēterbaznīcas tornī un tās stara kustību pavadošā klaviermūzika mirkli padarīja maģisku un tīru. Elektrisko gaismu jūklī apjukuši cilvēki, vērojot pāris āra sveces - "Vai tās ir ĪSTAS?". Cilvēki, kas sildās pie dzelzs stabos ieslēgtas dzīvas uguns, dzirksteļu spieti naksnīgās debesīs. Tomēr arī tur kāds pamanās iemest savus atkritumus - daži cilvēki smiedamies iztukšo gružus no savām kabatām tieši liesmās.
Un dialogs pie Teslas spoles - "Kas tas ir?.."-"Nezinu, laikam zibensnovedējs...", un vecs kungs tumšā parka stūrī, saķēris galvu rokās - "Vai jūs man piedosiet??"

Staro cilvēku āda Saulgriežu naktī, staro liesmas kamīnā un kaķacis tumsā. Rāmās, gudrās dzīvības gaismas.

* * *

Previous Entry · Leave a Comment · Add to Memories · Tell A Friend · Next Entry

* * *
[User Picture]
On 19. Novembris 2009, 09:53, [info]mindbound commented:
Skaisti uzrakstīts.

Bet par Teslas spoli zibensnovedēja (?!) lomā atļāvos no sirds apsmieties.

[User Picture]
On 19. Novembris 2009, 10:02, [info]vilkate replied:
Tobrīd man pat nebija spēka smieties. Tie pie tam nebija jaunieši, kuriem varētu piedot nezināšanu sakarā ar izglītības trūkumu, ko vēl gluži labi būtu iespējams labot, tas bija precēts (?) pāris brieduma gados, kam, ja ne vajadzētu būt informētiem par Teslas spoli, tad vismaz vajadzētu spēt izlasīt VAREN LIELO PLAKĀTU, kas deva lielisku iespēju aplūkot šī brīnumaparāta aprakstu.
[User Picture]
On 19. Novembris 2009, 10:12, [info]mindbound replied:
Kāda starpība, brieduma gadi vai pirmais skolas sols - trulums nudien nav atkarīgs no vecuma. Ja reiz literatūras skolotāja var ar pilnu nopietnību vaicāt, vai tiešām romānā "Aija" Jaunsudrabiņš raksta par savu dēlu (pie kura viņam, salīdzinot varoņa un autora vecumus attiecīgajā laika brīdī, būtu bijis jātiek aptuveni trīs gadu vecumā)...

http://www.youtube.com/watch?v=t1y8ESrmE0A

[User Picture]
On 19. Novembris 2009, 10:14, [info]vilkate replied:
Ak vai. Man laikam paveicās vismaz ar daļu manu skolotāju, it sevišķi, ar latviešu un ārzemju literatūras pasniedzēju. Gods un slava viņai, pateicoties viņas pedagoģiskajām metodēm sāka lasīt pat klases nelasītāji.
[User Picture]
On 19. Novembris 2009, 10:18, [info]mindbound replied:
Nē, par laimi šī godājamā paidagoģe nebija starp maniem izglītotājiem. Viņa bija manas mīļās mātes kolēģe laikā, kad viņa strādāja par bibliotekāri vienā no Valmieras skolām.
[User Picture]
On 19. Novembris 2009, 11:02, [info]vilkate replied:
Prāta defekti spēj būt tik unikāli izklaidējoši.
[User Picture]
On 19. Novembris 2009, 11:29, [info]mindbound replied:
Šo ļautiņu gadījumā tas gan vairāk ir personiskās kultūras/inteliģences defekts. Ar prātu=smadzenēm, manuprāt, lielākajai daļai no viņiem viss ir itin pieņemamā kārtībā.
[User Picture]
On 19. Novembris 2009, 11:36, [info]vilkate replied:
Ikdienā novērota sakarība - jo mazāk cilvēks domā (apgūst jaunas zināšanas, analizē, dažādiem jautājumiem pieiet kritiski, attīsta savu pasaules skatījumu), jo grūtāk viņam kļūst to darīt jau prāta līmenī, varētu teikt, defekti personiskajā kultūrā/inteliģencē ar laiku augot var radīt defektus domāšanā, prātā; ir lielāka iespējamība, ka, smadzenēm novecojot, ātrāk degradēsies to dabiskās iespējas. Tāpēc uzskatu, ka savā veidā tomēr šādiem cilvēkiem viss varētu arī nebūt kārtībā tieši ar prātu.
[User Picture]
On 19. Novembris 2009, 11:48, [info]mindbound replied:
Zini, es apdomāšu Tevis sacīto un atskaitīšos, if you care. No vienas puses, smadzeņu projektomas (neironu savstarpējo saišu "komplekta") sarežģītībai nevajadzētu deģenerēties tādēļ vien, ka cilvēka pieri nav izkropļojušas regulāras domāšanas nepateicīgās pūles, no otras... tik un tā apdomāšu. :]
[User Picture]
On 19. Novembris 2009, 11:51, [info]vilkate replied:
Nepretendēju uz zinātnisku patiesību. Just a daily observation. :)

P.S. Reizēm arī prāta deģenerācijas (psihiatrijā - plānprātības dažādo formu) pirmās pazīmes ir tieši šādas - neieinteresētība jaunu zināšanu apguvē, "tuneļa" domāšana, absurdi spriedumi, kas netiek kritiski izvērtēti. Bet, protams, tas nevar attiekties uz katru idiota parastā gadījumu.

[User Picture]
On 19. Novembris 2009, 12:02, [info]jim replied:
ak jā!
On 19. Novembris 2009, 16:12, [info]maru replied:
Vai vecais vīrs bija Teslas rēgs?
Un ja kaut ko nedara ļoti ilgu laiku, tad pēc tam ir ļoti, ļoti grūti to atsāk, vismaz domāšanas sakarā. Man domāt, ja kāds, piemēram, necenšas analizēt(pat ne ikdienas sīkumus), tad tas varētu būt itin ilgi un sāpīgi to atkal atsāk, smadzenes tiešām burtiski ierūsē. Bet pārsvarā problēma ir tajā, ka tas vispār nav sākts darīt. Tāpat kā ar fizisko pusi.
[User Picture]
On 19. Novembris 2009, 16:16, [info]vilkate replied:
Nē, vecais vīrs drīzāk bija vienkārši iedzēris kārtējo reizi par daudz. Tas Tesla (un Planks, un Bors, un citi) ar kuru sapnī reiz sadzēru tēju un kurš man stāstīja, lai neklausos Einšteinā, jo viņš esot traks, bija gluži citādāks.

Un pilnīgi piekrītu par to fizisko un citām pusēm.

* * *

Previous Entry · Leave a Comment · Add to Memories · Tell A Friend · Next Entry