Viss ir labi un būs arvien labāk! - [entries|archive|friends|userinfo]
veed_logs

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| google komiks Nr.1 komiks Nr.2 ]

[23. Jan 2009|08:58]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
šis te:
http://klab.lv/users/kugis/281062.html

rosināja ierakstam.

Mani jau labu laiku tirda vēl viena ideja. Esmu nolēmis pārbaudīt praksē savu teoriju - vidusmēra cilvēks nespēj pēc garšas atšķirt "labu" alu no "slikta" alus. Tas pats attiecas arī uz citiem pārtikas produktiem (tostarp vīniem). Starp citu, runājot par vīniem, es pieturos pie uzskata, ka labākais veids kā dzert vīnu ir to darīt no alus kausa un ar lieliem malkiem, jo no pudeles kakliņa tas tik labi netek rīklē.

Pirms kāda laiciņa internetā bija populāri dažādi alus testi. Atceros divus. Vienā bija aplūkotas ļoti daudzas alus šķirnes - vairāki desmiti. Alus tika testēts testētājiem redzot gan alus cenu, gan šķirni, gan visu pārējo pievienoto vērtību. Protams, nepārsteidz tas, ka pirmajās vietās bija tērvetnieks un līdzīgi ali, kas tika aprakstīti kā - veldzējoši, patīkami utt. (līdzīgi kā linkā par vīniem), bet lētā gala ali tika nopelti ar krāšņiem epitetiem. Otrs alus tests, ko atceros, bija tests ar mazāk šķirnēm, kurā bija aizklātā degustācija - neredzot alus šķirni, tikai aprakstot garšas izjūtas. Neatceros, kurš alus uzvarēja, bet atmiņā ir palicis tikai tas, ka ļoti augstu vietu ieguva alus, kas tika izveidots sajaucot vairākas (visas?) testējamās alus šķirnes.

Vienmēr esmu uzskatījis, ka alus ir produkts, kam garša vairumā gadījumu nav būtiskākais kritērijs. Ja alus kvalitāte, garša, fizikālās un ķīmiskās īpašības nav zemākas par kādu zināmu standartu, tad alu skarbi nopelt ir vienkārši tuvredzīgi. Alus ir alus. Es ticu, ka vairums vidusmēra kroga apmeklētāju nespēj atšķirt tērvetnieku no aldara vai baušķenieku no cēsinieka, ja vien tie netiek dzerti no pudelēm ar attiecīgām etiķetēm. Manuprāt, alus ir no tiem produktiem, kuriem ļoti daudz nosaka pievienotā vērtība, precīzāk - mārketings un sociālie faktori.

Es, piemēram, alu izvēloties alu vados tikai pēc dažiem kritērijiem:
1.Kur alus ir ražots un, kam pieder ražotne.
Šī kritērija dēļ es praktiski nelietoju ārzemju alus (ja vien neesmu bezizejas situācijā, piemēram, ārzemēs). Es neatceros, ka būtu savā mūžā izdzēris kādu pudeli vai kausu carlsberg, heineken vai kādu no krievu aliem. Runājot par vietējiem aliem, lielās Latvijas alus darītavas pieder ārvalstu kapitālam - gan Aldaris, gan Cēsu, gan Lāčplēša alus darītavas ir tikai ārvalstu ražotnes, ka ir izvietotas Latvijā. Savējie ir Tērvetes, Bauskas, Brenguļu, Užavas, Līvu (Liepājas), Lodiņa un vēl virkne mazāku ražotņu. Arī Piebalgas alus, starp citu, daļēji pieder tiem pašiem īpašniekiem, kam pieder Lāčplēša alus. Ir jāatbalsta savējie.
2.Garša.
Ir ali, kam tiešām ir izteikta gaša. Piemēram, Brenguļu alus man ļoti garšo, jo tam ir izteikta (saldena) garša, savukārt Cēsu ligh es nepirktu, jo tā garša ir izteikti ūdeņaina. Bet daudzas alus šķirnes tomēr ir ļoti līdzīgas. Vēl jo vairāk, to pielietojums un tā rezultāts.

Vēl, protams, ir cenas faktors, bet viss pārējais ir mārketings.

Vārdusakot, ir jārīko alus degustācija. Vienīgais iemesls, kāpēc es to vēl neesmu uzrīkojis ir tas, ka no manu draugu loka tādu stabilu alus dzērāju nav daudz. Un situācija, kad šie cilvēki novācas vienkopus un ir gatavi iedzert zināmu daudzumu alus, dīvainā kārtā ir maz iespējama. Bet šito pasākumu es noorganizēšu. Jo mani baigi interesē patiesā lietu būtība. Un rezultātus es ielikšu šeit. Pilnīgi noteikti.

Linknopel mani

Comments:
[User Picture]
From:[info]pirx
Date:23. Janvāris 2009 - 11:13
(Link)
Tu tomēr kļūdies. Varbūt konkrēti marku nenosaukšu, bet labu alu no slikta pēc garšas var atšķirt. Un nemaz nerunājot par to, vai var atšķirt baušķenieku no tŗevetnieka! Un kā vēl var.
[User Picture]
From:[info]pick
Date:23. Janvāris 2009 - 11:19
(Link)
starp citu, Baukšķenieks taču ir tas dziedātājs, nevis alus....???
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:23. Janvāris 2009 - 11:33
(Link)
jā, Baušķenieks ir dziedātājs, bet baušķenieks ir alus (šajā gadījumā).
From:[info]phz
Date:23. Janvāris 2009 - 11:40
(Link)
Un gleznotājs arī!
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:23. Janvāris 2009 - 12:20
(Link)
nezinu. man pagaidām alus neko vēl nav uzgleznojis.
[User Picture]
From:[info]pick
Date:23. Janvāris 2009 - 12:20
(Link)
nekad par tādu alu nebiju dzirdējusi
(hm alus -alu, nu gan formas tam vārdam)
, bet skaisti izdomājuši,
redz, nu..Baukšķinieka alu arī varētu pirkt......jebkurā gadījumā,
kaut gan ,kas zin,ko viņš pats par to domā...
From:[info]b_bumbuls
Date:23. Janvāris 2009 - 13:36

Baušķenieks

(Link)
[User Picture]
From:[info]pick
Date:23. Janvāris 2009 - 14:12

Re: Baušķenieks

(Link)
......tā man jau šķita, ka šajā visā lietā ar Baukšķenieku kaut kas nav tīrs,
:D:D
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:23. Janvāris 2009 - 11:22
(Link)
Esi laipni lūgts piedalīties degustācijā. Tad arī redzēsim, vai es kļūdos vai nē. Jā bauskas alu no tērvetnieka atšķirt vērīgam lietotājam nav grūti, tērvetniekam etiķete ir kantaina, bet bauskas - tāda jocīga ar apaļīgām formām :)
Es jau arī nesaku, ka visi ali garšo vienādi, es tik saku, ka ir virkne marku, kuras garšo līdzīgi, bet "alus eksperti" vienus gāna pēdējiem vārdiem, bet citus ceļ debesīs, lai gan paši atšķirību jūt tikai tad, ja virsū ir etiķete.
Bet par degustāciju - nopietni. Esi aicināts. Īstenībā šajā vīkendā varam saorganizēties.
[User Picture]
From:[info]pick
Date:23. Janvāris 2009 - 11:19
(Link)
man alus vispār negaršo,
bet pēc šāda zelta patriotisma kādu porteri pat es būtu gatava sapņaini iemalkot sēdot mežamalas zālītē..
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:23. Janvāris 2009 - 11:25
(Link)
uz veselību! tikai neaizmirsti nolikt kaut ko zem sevis, lai pakaļa sniegā nesamirkst :)
[User Picture]
From:[info]pick
Date:23. Janvāris 2009 - 12:18
(Link)
katrai fantāzijai savi trūkumi.....;P
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:23. Janvāris 2009 - 12:27
(Link)
kādas vēl fantāzijas... paķer alu un, aiziet uz mežu!
[User Picture]
From:[info]pick
Date:23. Janvāris 2009 - 12:34
(Link)
da nē,
fantāzijas bija par to,ka tur būs patīkama, mīksta, smaržīga zāle....
bez tam pašreizējā stadijā tas varētu beigties pavisam nelabi.
:D
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:23. Janvāris 2009 - 12:53
(Link)
smaržīga zāle būs. ar garantiju. tikai jāpagaida kāds laiciņš.
[User Picture]
From:[info]pick
Date:23. Janvāris 2009 - 13:24
(Link)
es pat ceru, ka drīz,
vismaz uz to velk..:)
-
starp citu, doma vispār interesanta - smaržas, garšas,
negribu lielīties, bet vienmēŗ esmu domājusi,ka šajā ziņā esmu pāri vidusmēram..:D
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:23. Janvāris 2009 - 13:29
(Link)
par ko tu runā? ja par smaržu un garšu izjūtu saistību, tad tas ir zinātnisks fakts, nevis mana hipotēze.
[User Picture]
From:[info]pick
Date:23. Janvāris 2009 - 14:11
(Link)
nē,nē - es par to,
ka tu par to vispār uzrakstīji,
saprotams, ka ir vienotas un par to nestrīdos.:)

mani vairāk raisīja pārdomas par tiem visiem "vidusmēra trīs smaržas" etc,
saproti....aizdomājos par to, cik labi ir just vairāk.......;)
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:23. Janvāris 2009 - 14:14
(Link)
bet to visu var līdz zināmai robežai uztrenēt. ja ir vēlme, tad 3 vietā var būt arī 30 vai 300. treniņš dara brīnumus.
[User Picture]
From:[info]pick
Date:23. Janvāris 2009 - 14:19
(Link)
iztēlojos cik romantiski varētu būt šādi treniņi..:)
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:23. Janvāris 2009 - 15:07
(Link)
smags darbs. un visticamāk - bezjēdzīgs.
[User Picture]
From:[info]pick
Date:23. Janvāris 2009 - 15:28
(Link)
kāaapēc??????:D

pilnīgi otrādi tam būtu jābūt,
nu neiznu, varbūt tev ir kādi apraksti kātas tiek darīts,
bet es iedomājos, ko vēl jaukāku - smaržo visvisādas burvīgas smaržas un mēģini atcerēties,
vai arī jauc kopā un mēģini jaunus variantus......taču pasakaini!!