Viss ir labi un būs arvien labāk! - [entries|archive|friends|userinfo]
veed_logs

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| google komiks Nr.1 komiks Nr.2 ]

[30. Jan 2020|19:09]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Izlasīju rakstu tvnetā par šobrīd aktuālo motociklistu un kvadraciklistu problēmu, kur šie izbraukā svešus īpašumus un kāpu zonas:
https://www.tvnet.lv/6885254/motocikli-meza-jeb-idiotu-sadursme

Raksta autoram nav gluži taisnība, tā nav nekāda idiotu sadursme, kurā vieni idioti cīnās ar otriem idiotiem. Tā ir tāda klasiska manipulācija ar mērķi parādīt, ka diskusija ir nejēdzīga un tajā nav jēga meklēt kādus konstruktīvus risinājumus, var tikai autora vārdiem runājot "dzīvot draudzīgi" vai arī "lēkt Daugavā", ja draudzīgā dzīvošana nav pieņemama.

Vienā pusē šim konfliktam ir cilvēki, kas sistemātiski un organizēti ar motorizētajiem transportlīdzekļiem bojā kāpu zonas un svešus īpašumus, bet otrā pusē ir likums un valsts vara. Tie atsevišķie gadījumi, kuros kāds pārvilka kādu drāti pāri ceļam vai ir izmētājis kaut kādus sprunguļus ar naglām noteikti nav tik masveidīga parādība kā tie pirmie. Aizejiet un pastaigājiet pa mežu, domāju, ka jūsu izredzes sastapt kādu motociklistu vai kvadraciklistu ir nesalīdzināmi lielākas, nekā sastapt kaut kādas Rembo tipa lamatas uz koplietošanas ceļiem.

Kurš ir vai nav idiots visā šajā interešu sadursmē var paskatīties šajā LR1 raidījumā:
https://lr1.lsm.lv/lv/raksts/krustpunkta/kvadraciklu-un-motociklu-vaditaji-izbrauka-mezus-un-aizsargatas-.a125814/

No vienas puses šeit ir motobraucēju pārstāvis, kurš ir nevis kaut kāds nejaušs motobraucējs, bet gan pārstāv kaut kādu atpazīstamu motobraucēju organizāciju, no otras puses ir vairāki vides un meža eksperti. Vienīgais, kurš šajā diskusijā uzvedas kā idiots ir motobraucēju pārstāvis. Pirmkārt, viņš mēģina maldināt klausītājus un diskusijas dalībniekus runājot visādas nepatiesības (kas tiek no pārējiem diskusijas dalībniekiem visai mierīgi atspēkotas), otrkārt visu laiku sēj noskaņojumu, ka šī problēma ir pārspīlēta, ka nav sakārtota likumdošana un, ka neko jau tāpat nevar mainīt. Vai galu galā vienkārši jaucas diskusijā mēģinot to padarīt par farsu. Tā vietā, lai atzītu, ka šī problēma eksistē, nodefinētu savas organizācijas viedokli un varbūt pat piedāvātu kādu risinājumu. Ja šādi uzvedas atpazīstamas organizācijas pārstāvis, kas uzstājas publiski, tad jājautā, kādi ir tie pārējie, kas tur dragā pa kāpām nedēļas nogalēs? Likumdošana ir labi saprotama un sakārtota, vienkārši ir cilvēki, kas to apzināti neievēro. Vājā vieta šeit ir valsts vara, kas resursu vai intereses trūkuma dēļ nevēršas pret šiem likumpārkāpējiem.

Rakstā ir laba atsauce uz Zebras raidījumu:
https://www.tvnet.lv/6875380/zebra-skaidro-kur-drikst-braukt-ar-mototransportu-un-kur-nedrikst

Arī šeit starp tiem, kas aprakstīja likumpārkāpēju nodarījumu sekas es idiotus neredzēju. Mazliet gribētu gan pakomentēt 2 dalībnieku teikto. Pirmkārt, Timrots apgalvo, ka viss esot sācies ar pār ceļu pārvilkto drāti. Pilnīgi noteikti tā nav taisnība. Nekas nesākās ar to drāti, sākās ar to, ka bija cilvēki, kas ar kvadracikliem brauca pa mežu. Nezinu, vai likumīgi vai nelikumīgi, nezinu vai privātīpašumā vai uz koplietošanas ceļa (es labprāt uzzinātu šīs lietas detaļas), bet, acīmredzot, šī trose pār ceļu tika novilkta ar ļoti konkrētu nolūku. Otrkārt, kaitotājs un motobraucējs runā prātīgi līdz brīdim, kad problēmu mēģina novirzīt uz to, ka gan jau vietējo māju iedzīvotāji paši ir saveduši mežā mēslus un labāk vajadzētu runāt par to, nevis par to, ka kāds "parauj ratā" ar moci. Arī klasika - novirzīt diskusiju uz citu tēmu, dodot mājienu, ka tiem, kuriem nepatīk, ka motobraucēji nelikumīgi izbraukā mežu, paši ir kretīni, kas nes uz mežu atkritumus. Diez vai galvenie piesārņotājie ir vietējo māju iedzīvotāji, parasti tos mēslu maisus mežā atstāj iebraukušie atpūtnieki, nevis tie, kuri dzīvo turpat blakus. Un satraukums jau nav par to, ka kāds "parauj ratā".

Kas attiecas uz trošu vilcējiem un naglu sprunguļu izlicējiem, tad arī par tiem ir atrunāts likumdošanā un arī attiecībā uz tiem ir jārīkojas atbilstoši likumdošanai. Taču šie ļautiņi noteikti nav tie, kas pārstāv sabiedrības vairākumu, dabas aizstāvjus vai zemes privātīpašniekus.
Linknopel mani

Comments:
[User Picture]
From:[info]shelly
Date:30. Janvāris 2020 - 20:08
(Link)
Es saprotu, ka novilktu trošu, paldies Dievam, ir mazāk. Bet sekas diemžēl daudz baisākas. Un, jā, attaisnot kāda nogalināšanu uz sabiedriskā ceļā ar to, ka visi viņi idiņi man nešķiet pārliecinoši.
Bet cehs.lv ir cehs.lv :)
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:30. Janvāris 2020 - 20:13
(Link)
Neesmu redzējis, ka kāds attaisnotu nogalināšanu uz koplietošanas ceļa.
Bet šis noteikti nav pirmais nāves gadījums motociklistu un kvadriciklistu tēmā (zinu vēl). Viņi jau paši sitās nost dragājot pa mežiem. Kamēr sitās nost paši, tikmēr tikai izsakām līdzjūtību, bet, vai ir jāgaida, kamēr nositīs kādu nejaušo garāmgājēju?

cehs.lv vispār ir atsevišķa tēma
From:[info]polija
Date:31. Janvāris 2020 - 06:27
(Link)
cik sapratu tur problēma ir ar it kā koplietošanas ceļu, kurš ved tikai uz vienām mājām, kur neviens nedzīvo, kur visi dragā..
Bet nu idejiski piekrītu katram vārdam. Aizej uzskriet Magnētā - reti kur nav izdragāts viss, pofig - dabas parks vai kas.. Tu ej pa mežu, tev bezmaz virsū brauc, jo tak nesas pa to stigu/ceļu un neredz kas notiek aiz kalna kores, kur tūlīt brauks.
Brālis ir pat mentiem zvanījis, kur ir šitādus manījis, saucis numurzīmes, ieinteresētība un jēga tieši 0. Tur jau tā lieta, ka likumi ir, aizliegts ir, bet nekāds konkrēts veids, kā tos likumus ieviest praksē, nav.
Vai nu tad jāpieņem vēl stingrāki likumi (kurus vieglāk kontrolēt), vai tad jāatvēl resursi reālai kontrolei ar tiesībām aizturēt, utt., jo normāli pasakot visiem ir po*..
From:[info]panta_rhei
Date:31. Janvāris 2020 - 14:24
(Link)
Vuf, vuf...

Cik var riet par izņēmumiem! Problēma ir virs šīs šaurpierības, kurā striķis tiek raustīts uz vienu vai otru pusi, nevis nosviests pamestībā.