Ieraksts par ēšanu |
[28. Dec 2014|19:19] |
Jou, jou, jou... tāds miers visapkārt, neviens neko neraksta. Nu, gandrīz neviens un gandrīz neko. Būs jāraksta pašam. Šodien paskatījos labākās epizodes un dažas sērijas no foršā seriāla par virtuves neražiņām un neganto šefu: https://www.youtube.com/user/KitchenNightmares
Man patika. Pašam tagad nedaudz bail ēst taistīt (ka kāds nesāk mani lamāt). Pārvarēju bailes un sataisīju gaumīgas vakariņas. Vakariņu ēdiena sastāvs: rīsi, šampinjoni, zirnīši, burkāni, tomāti, sīpoli, ķirbis, garšvielas. Vareni, man patika. Tas man liek atcerēties par pārtikas produktiem, ko pēdējā laikā esmu atklājis. Principā es vēl esmu ceļā uz lētas, veselīgas, garšīgas un praktiskas ēdienkartes izveidošanu. Domāju, ka man vajadzētu saveidot tabulu Ekselī, kurā būtu forši saliktas produktu cenas par kilogramu un cena par kilogramu olbaltumvielu konkrētajos produktos. Tas palīdzētu veidot veselīgu un ekonomiski pamatotu ēdienkarti. Tīri intuitīvi pēc cenas / veiktspējas attiecības es bieži patērēju pupiņas bundžā un tunci bundžā (daudz olbalumvielu), arī vistas fileja un zivju pirkstiņi šķiet laba izvēle. No dārzeņiem daudz ēdu burkānus, sīpolus, pēdējā laikā esmu atklājis ķirbi. Par ķirbi vispār ir atsevišķs stāsts.
No bērnības līdz pat šodienai atceros, ka visi ēdiena gatavotāji mēģina ķirbi kaut kā iemānīt pamatīgi nomācot ķirbja garšu vai arī to iešmugulējot kādā ēdienā, kurā to var nepamanīt. Un tad dižojas citiem, ka izdevies kādam šo dārzeni iemānīt. Es vispār laikam esmu ļoti dīvains cilvēks, bet visa šā rezultātā es tikai šoruden pirmo reizi pagaršoju ķirbi tā pa īstam - aizgāju veikalā un nopirku. Biju šokēts, jo tas garšo tiešām labi. Ķirbis izrādās garšas ziņā ir līdzīgs burkānam vai rācenim, ja to ēd svaigu, bet nedaudz atgādina kartupeli, kad to sacep. Man garšo ķirbis. Kurš stulbenis ir izdomājis, ka tas ir negaršīgs dārzenis? Kāpēc visa šī nožēlojamā ažiotāža? Vai tik nebūs tāpat, kā ar sīpoliem, tos arī ļaudis jau no bērnības ienīst, jo ēst gatavotāji nav mācējuši sīpolu pareizi pagatavot. Kā pareizi pagatavot sīpolu? To cep, vāra vai ēd svaigu. Ļoti vienkārši. Kaut ko salaist grīstē nemaz nav tik viegli. Viens variants ir pārvārīt, otrs salikt par daudz sīpolu ēdienā, jo īpaši, ja tie ir svaigi. Vēl gan jau, ka var arī tos sapūdēt un dot kādam ēst puvušus, tas nav tik nereāli, jo sīpols pūst ātrāk, nekā daudzi citi produkti (jo īpaši mūslaiku produkti ar konservantiem). Vārdusakot, ķirbis ir labs, to es arī atzīstu. Tagad skatos uz visiem tiem skapjaugšās saliktajiem ķirbjiem un nesaprotu, kāpēc tie vēl nav aprīti.
Turpinot par cenas / veiktspējas attiecību, apritē vēl ir arī citi forši produkti, bet jūtu, ka man vajadzēs Ekseļa palīdzību. Šodien arī atklāju tomātus bundžā no Rimi, uz atlaidi maksā 0.55 EUR. Sastāv no sagrieztiem tomātiem, tomātu sulas, sāls. Manā šodienas vakariņu ēdienā iederējās perfekti. Vēl viens no pēdējā laika atklājumiem ir saldie kartupeļi, esot dikti veselīgi, diemžēl nereāli dārgi. Stipri dārgāki pat par banāniem un 2x dārgāki par apelsīniem, ar parastajiem kartupeļiem vispār labāk nesalīdzināt. Tas nav nopietni. Bet dārzenis pats par sevi garšīgs. Tāds pats kartupelis, tikai saldens. Turpinu meklēt produktus. Jūtu, ka drīzumā sākšu pamatīgi apgūt grūbu receptes, ļoti garšo. Ja vēl ar kaltētiem tomātiem, tad vispār nereāli labi. Ok, turpinu savus garīgos meklējumus. |
|
|