xxl - Par preteklībām [entries|archive|friends|userinfo]
toadbeauty

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Par preteklībām [Jan. 26th, 2009|06:11 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Tātad - pretīgas lietas pēc manām domām ir:
pienazupas vai vārīta piena plēve (kaut gan, pamatīga izsalkuma brīžos arī to var ēst);
smirdīgi, netīrīgi cilvēki;
utis;
parazītiskie tārpi;
pieaugušu cūku, pērtiķu un cilvēku sūdi, puņči vēmekļi un mīzali (bet nav jau tā, ka es nevarētu satīrīt).
Nu viss, vairāk nav.

Tas raksts, ko atsūtīji ir citāts iz The Anatomy of Disgust Autori: William Ian Miller.
Interesantāk būtu bijis uzzināt Aināra Kamoliņa pasā viedokli. Tā taču būšot viņa lekcija.
Mičigānas profesōra viedoklis man ir tāls un svešs.
Visu rakstu vēl neizlasīju, bet tjipa trešdaļu. Palika garlaicīgi - klišejas un klišejas un tikai. Pretīgās vardes, smirdīgie purvi, aļģēm aizauguši dīķi.

Interesanti gan - cik purvos god. profesōrs ir bijis un cik vardes savā dzīvē redzējis?

______________
Raksts besī - tas tā īsumā.

Bet par pretīgo.
Manuprāt, tās ir vāja baiļu forma. Tjipa nav tā, ka tūliņ būsi beikc, bet kaut kad pēc tam notiks kaut kas nepatīkams un nenovēršams vai nekontrolējams.

Smirdīgs cilvēks un utis nozīmē infekcijas draudus. Utis un cērmes iedzen bailes, jo tas šķiet kaut kas, kas tevi pārņēmis un ir nekontrolējams.
Palīgā! Mani ēd dzīvu nost!

Sūdi uc izdalījumi parasti arī nozīmē infekcijas draudus. Pašaizsargāšanās nolūkos, jānovāc vai jāvācas prom pašam.
Ja pļūta, kur pagadās, liela iespēja, ka slims.

Dzērāji un narkomāni var šķist pretīgi arī dēļ vājas, bet neprognozējamas bīstamības.
Jā, tāpatās kā lienošas čūskas un prusaki - nedo dies, biksās ielīdīs! Vot mans bērns pašlaik ir ikurāt tajā stadijā - ja viņam pasaka, lai uzmanās, jo skudras var biksēs ielīst, tad viņš sataisa TĀDU histēriju un bikšu dauzīšanu un kratīšanu, ka vai nu! Arī "pukasi" viņam tāpēc nepatīk. Bērns tirinās un bailīgi lūr, kad es savus pusakus pa rokām staidzinu.

Neizskaidrojama paliek piena plēve.
Tai gan var pielikt nekontrolējamību - māte lika ēst un tas ir nekontrolējami :D
Kaut gan, ticamāka ir versija par puņķiem. Kad ir baigas iesnas un puņķi tek rīklē, tad ir līdzīga sajūta kā piena plēvi mutē jūtot.
Kam iesnas bijušas reti, tiem varbūt ar piena plēvēm nav problēmu.

Par pārējām "pretīgajām" lietām - viskautkas netīrs, beikc un smirdīgs - tas arī iet zem bailēm no infekcijas. A ja nu man arī kaut kas no tā pielīp vai notiek.

_____________
Tā ka vot tā - riebums ir baiļu paveids. Citam vairāk, citam mazāk. Kas tur daudz ko pētīt...
Pašaizsargāšanās instinkts rullz.
linkpost comment

Comments:
From:[info]rakstnieks_nr1
Date:January 26th, 2009 - 07:28 pm
(Link)
Diez vai darbosies tā iesnu teorija, jo gan es, gan mans brālis bijām "slimīgie" uz visu veidu saaukstēšanos, bet, kā jau minēju, piena plēve izraisa sajūsmu. Vispār tad jau iesnainiem negaršotu arī ķīselis un visa cita veida "iesnainie" produkti. Moš tur drīzāk darīšana ar piespiešanu ēst pienu "piena neēdājiem" - re, varbūt, ka tā bija vnk vieglā formā k-kāda piena olbaltumvielu alerģija, par ko toreiz īpaši laikam nezināja un neņēma vērā.
Bet par pretīgumu - jā, tas texts ir tāds visa gaļīgs, bet kaut kā liekas, ka tiem ūdeņiem jābūt dziļākiem - nu tur skaidrs par infekcijas draudiem, tie tad izraisa pretīgumu. Bet kādēļ cilvēkiem (lielākoties) ir pretīgi skatīties kā, piem., bučojas divi vīrieši, bet vīr.un siev. vai pat siev. un siev. galīgi nav pretīgi. Divu vīriešu bučošanās taču nerada lielākus infekcijas draudus, kā citi varianti. Vai, piem., pretīgums no domas par seksu ar radiniekiem (ja tāds ir) - tas taču principā būtu vēl higiēniskāk, nekā ar svešiniekiem. Par ko tur baidīties, it īpaši, ja prezervatīvu ērā nav pat vairs jābaidās no defektīviem pēcnācējiem?
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:January 26th, 2009 - 09:39 pm
(Link)
Imho tas sekss ar radiniekiem tāpēc ir instinktīvi pretīgs, ka tādējādi ir palielināts iedzimto patoloģiju risks. Kā arī - ģenētisku iemeslu dēļ cilvēkus pievelk tāda pretējā dzimuma pārstāvja smarža, kura gēnu komplekts ir iespējami atšķirīgs (jo tas nodrošina labvēlīgāku sugas attīstību), savukārt, ja gēnu komplekts līdzīgs (kā radiniekiem), ķermeņa smarža izraisa seksuālu netīksmi.
From:[info]rakstnieks_nr1
Date:January 27th, 2009 - 12:05 am
(Link)
Tā tam it kā vajadzētu būt, bet interesantāk, šķiet, ir kas un kāpēc notiek, kad tas nešķiet pretīgi.
Piem., nesen bija ziņās par vienu māti, kas ar facebook palīdzību atrada savu 17 gadus veco dēlu. Abi pirmoreiz mūžā satikās, sāka dzīvot kopā un arī darīt TO. Un tas, protams, ir tikai viens no tādiem stāstiem. Turklāt kā zināms darīšanas ar mazgadīgiem vispār kā likums pārsvarā notiek ģimenēs, un tad tās līdzīgās hromosomas kaut kā galīgi neatbaida, bet tieši otrādi.. Savukārt riebīgi tas liekās tieši svešiniekiem, cilvēkiem no malas. Nu tāda sarežģīta tā padarīšana..
[User Picture]
From:[info]toadbeauty
Date:January 27th, 2009 - 09:34 am
(Link)
Man šķiet, ka cilvēks ir tik ļoti "samaitājies", ka instinkti un gēni tur vairs maz ko ietekmē. Pārsvarā audzināšana/morāle/sabiedrības viedoklis/ "tā ir vai nav pieņemts".

Piekrītu A, ka var būt kaut kads gēnu komplekts, kas īpaši piesaista. Kaut kā instinktīvi tiek atrasts labākais sugas turpinātājs, bet pretējā virzienā - kā atbaidītāji - gēni un smarža diezin vai darbojas.

Ja jau pretīgums pret radiem būtu iedzimts, tad kāpēc ir bijuši laiki un tautas, kur skaitījās normāli, ja brālis ar māsu precas? Senā Ēģipte, piemēram. Bībelē arī ir kaut kādi piemēri vecajā derība, kur, lai dzimta neizzustu, tēvs ar meitu krustojās vai?

Turklāt, dzīvnieku pasaulē nevienai sugai nav aizspriedumi pret radiem. Diezin vai cilvēks fizioloģiski tik ļoti no citiem lopiem atšķiras.

Pirmkārt, bračka kā potenciālais partneris netiek apskatīts, jo viņš jau ir piebesījis n gadus. Katru dienu ir notikusi sīva konkurence par vietu zem saules, tāpēc pieaugot brālis ar māsu parasti iet katrs uz savu pusi. Tieši tāpatās ir ar vecākiem - sen jau apnikuši. Vairāk taču kārdina neiepazītas teritorijas. Turklāt, vecāki bieži vien ir par vecu, lai šķistu jaunuļiem pievilcīgi.

Tā kā tas gadījums, kur māte dēlu satiek pēc n gadiem, ir pilnībā saprotams. Būtībā tie ir divi sveši cilvēki.

Svešiniekam no malas tas atkal liekas pretīgi, jo viņš atkal jau iedomnājas sevi tajā situācijā iekšā. Kā viņš menģējas ar savu māti, bet tas taču ir fui!
[User Picture]
From:[info]krii
Date:January 26th, 2009 - 09:54 pm
(Link)
Man divu vīriešu bučošanās nešķiet pretīga. Savukārt jaunas, skaistas sievietes bučošanās ar vecu, neglītu vīrieti gan izraisa riebumu un drebuļus.
[User Picture]
From:[info]toadbeauty
Date:January 26th, 2009 - 10:30 pm
(Link)
Sekss galnokaart iet zem nekontroleejamaas daljas.
Ja kaut kur notiek sekoshana vai buchaashanaas, tad jebkursh vesels organisms attieciigi reagjee.
Galva saka - da tu ko! Situaacija nav pienjemama! Fui!
Kjermenis saka - ooo! seksss! davaj, piedalamies!

Tieshi taapeec arii skaidrojams viirieshu riebums pret negliitaam sievieteem. Taapeec, ka kaut kur zemapzinjaa iesleedzas process - sieviete - taatad sekss - bet shitaada briesmone - oi, bet ja nu - fui, diespas - nedo dies, tieshaam kaut kas sanaaks! - FUI!

Vaardsakot kaut kur zemapzinjaa tu sevi ieliec attieciigajaa situaacijaa, asinsrite uzlabojas, bet galva saka, ka nebuus labi un nebuus smuki.

Arii suudubedre galnokaart uzdzen riebumu, jo kauch kur tu tumeer ieveertee - nedo dies, iekritiishu!
From:[info]rakstnieks_nr1
Date:January 27th, 2009 - 12:08 am
(Link)
Hmm, interesanti..
Bet, godīgi sakot, arī nav universāls likums.
Man, piem., neglītu un seksuāli neiekorojamu sieviešu kompānija (tipa, kompānija kā tuss, darbs, uc ar sexu tieši nesaistīts) patīk labāk, nekā to iekārojamo.
Bet vispār jā, šitas ir reāli interesanti par to ielikšanos tajā vietā. Jāpavēro smalkāk, kā tas darbojas.
[User Picture]
From:[info]toadbeauty
Date:January 27th, 2009 - 07:51 am

...

(Link)
Atslēgas vārdi - "neiekārojamu" , "darbs" "tuss". Tātad par sex tu nedomā un tātad nav kam riebties. Ja kaut kas uz tevi neattiecas, tad tas nevar riebties.
[User Picture]
From:[info]lux_y
Date:January 26th, 2009 - 07:40 pm
(Link)
Puņķi man pavisam neliekas pretīgi, bet toties man pretīgi liekas suņi.
[User Picture]
From:[info]lavendera
Date:January 27th, 2009 - 01:46 pm
(Link)
vai tiem, kam riebjas piena plēve, riebjas arī siera plēve, piemēram, uz žiljēna?
un kā ar jaunpiena sacepumu - tas jau nosacīti ir "piena plēve trīs centimetru biezumā"
[User Picture]
From:[info]toadbeauty
Date:January 27th, 2009 - 01:53 pm
(Link)
Manā gadījumā aizspriedumi uz sieru un jaunpienu neattiecas.