17 February 2019 @ 06:44 pm
Markss un kaps  
Un atkal Marksa kapam nav noveicies. (https://www.bbc.com/news/amp/uk-england-london-47265467) Šoreiz vandāļi izrādīja savas padziļinātās zināšanas Marksa teorijās.

 
 
( Post a new comment )
gnidrologs[info]gnidrologs on February 17th, 2019 - 06:07 pm
Gānīties nav labi, protams, un bez tā jācenšas iztikt, bet jā, viss rakstītais ir tiesa. Pat, ja neapzināti, cilvēciņš bija šīs civilizācijas katastrofiskākās ideoloģijas korifejs.
(Reply) (Thread) (Link)
thel[info]thel on February 17th, 2019 - 06:41 pm
Ar radošu lasīšanu par kādas ideoloģijas korifeju var padarīt gandrīz jebkuru. Ja izmanto citu piemēru, tad daži pat uzskata, ka Nīče ir korifejs nacistiem.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
gnidrologs[info]gnidrologs on February 17th, 2019 - 06:55 pm
Gribi teikt, jēdziens "marksisms" tikai tīrās sagadīšanās pēc tā saucās un ar Marksa trū idejām ir pilnīgi nesaistīts?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on February 17th, 2019 - 07:35 pm
20.gs padomijā? - protams, ka tur bija lielas atšķirības no paša Marksa, ne velti rakstīja par markismu-ļeņinismu. Marksa citāti parasti tika izmantoti ārpus konteksta (ironiskā kārtā tas pats vēlāk notika ar paša Ļeņina rakstīto). Ja nebūtu Markss, tad gan jau bastardizētu kāda cita domātāja tekstus.

Bet kopumā tā ir pārāk liela vēstures vienkāršosana, ja meklē kādu nulles pacientu visām tagadnes likstām. Poperam tas bija Platons, Horkheimeram - apgaismības domātāji u.tml.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
gnidrologs[info]gnidrologs on February 17th, 2019 - 07:41 pm
Nesaku, ka Markss būtu kāds arch villain, kura un tikai viņa vien dēļ, parādījās sarkanīgā domāšana. Aizmetņi šai sērgai pastāv gaisā by defalt un viņš bija tikai ievērojams aģents/katalizators. neredzu gan īsti nekādu iemeslu kāpēc viņa sacerēto vajadzētu kaut kā attaisnot un cienīt. It's a hogwash true and true un mēs ieslīgstam "no true communism" tipa retorikā ar savu savu 'bet viņš tika pārprasts' iecietību. His shit doesn't work.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on February 17th, 2019 - 07:57 pm
Lasīšanas motivācija katram ir sava. Es neesmu praktizējošs kristietis, bet esmu lasījis Augustīnu, jo tiešām liekas labs literāts, turklāt dažkārt ir labi iegūt citādāku perspektīvu. Nav jau vienmēr jālasa autori, kuriem pilnībā piekrīt.

Marksam arī ir literāri labi gabali (tas pats 18. brimērs). Turklāt ne visas idejas viņam ir atmetamas (atsvešināšanās, kā darbojas ideoloģija u.tml.). Turklāt uz viņa ideju fona, ja ir tāda vēlme, var veidot savu skatījumu - kā oponents iztēlē viņš varētu būt gana interesants.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
gnidrologs[info]gnidrologs on February 17th, 2019 - 08:06 pm
Protams, kā intelektuāls domu eksperimentators viņš bija noderīgs. Vēl ar vien, viņš un viņam līdzīgi intelektuāļi ir tie, kas tiešā veidā veicinājuši cilvēces virzību antihumānu, antidievišķu sistēmu virzienā, kur atsvešinātība no darba un vienam no otra ir norma. Intelektuāļi mēdz būt labu griboši muļķi.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on February 17th, 2019 - 08:19 pm
Par atsvešināšanos gan nebūs taisnība. Tieši to jau viņš kritizēja 19.gs. kapitālisma kontekstā.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on February 17th, 2019 - 08:22 pm
Turklāt ir gana daudz domātāji, kuriem nav problēmas apvienot reliģisko domu ar Marksu - no Benjamina līdz Īgltonam.
(Reply) (Parent) (Link)
gnidrologs[info]gnidrologs on February 17th, 2019 - 08:32 pm
Jā, bet tā nu sanāca, ka pataisot valsti par kolhozu atsvešinātība kļuva uzkrītošāka par sliktajiem feodāļu un kapitālistu laikiem. Visās sociālistu kontrolētajās sistēmās neizbēgami viedojās pilnīga atsvešinātība no darba vides, jo darba augļi nevienu nepiš un tas ir turn rada groteskas attiecības starp cilvēkiem, kur visi izliekas par to, kas nav.
(Reply) (Parent) (Link)
Avtonoms[info]junona on February 17th, 2019 - 08:34 pm
Tiešām, viss rakstītais ir tiesa? Tad varu palūgt lekciju par to, kādā veidā Markss ir "Genocīda arhitekts"?
Goda vārds, Markss nebūt nav mans mīļākais domātājs. Viņš pat nav pirmajā vai otrajā desmitniekā, bet tik un tā - kāpēc jāraksta tādas glupības?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
gnidrologs[info]gnidrologs on February 17th, 2019 - 08:44 pm
Tāpēc, ka dehumanizētas sociālas sistēmas neizbēgami noved pie anticilvēciskām sekām. Kabineta teorētiķi bieži nesaprot kā cilvēks strādā, īpaši raksturīgs materiālistiem, kas neredz mežu aiz koka. Var izgudrot vis foršāko algortimu kā viss darbotos, bet tas nedarbosies, ja netiek ņemts vērā cilvēciskais faktors. Sociālisms visur rada postu un sabrukumu neatkarīgi kādā formā tiek izmēģināts.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Avtonoms[info]junona on February 17th, 2019 - 08:46 pm
Pagaidām vienīgais, ko varu secināt, ka tu pat vien lapaspusi Marksa teksta neesi izlasījis, bet grabini kaut kādas klišejas par sociālismu. Tukša diršana nav interesanta.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
gnidrologs[info]gnidrologs on February 17th, 2019 - 09:12 pm
Mani interesē tikai kā tas izpaudies empīriski, vēsturiski. Ja jau nabaga Marksu visi tā pārpratuši, tad arī tas neliecina labi par viņa intelektuālo akumēnu.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
cits[info]garamgajejs on February 18th, 2019 - 05:23 pm
BS
(Reply) (Parent) (Link)
Avtonoms[info]junona on February 17th, 2019 - 08:30 pm
Domāju, ka nav ko dirsties. Visiem vajadzētu iet un regulāri (no rīta līdz vakaram) apgānīt Parmenida kapu. Galu galā, viņš bija tas, kurš šitos visus sūdus ievārīja. Bez viņa atomieroči nebūtu iespējami. Tikai tas kaps jāatrod.
(Reply) (Thread) (Link)
gnidrologs[info]gnidrologs on February 17th, 2019 - 08:41 pm
Nevajag apgānīt nevienus kapus. Tas ir mežoņu uģēls. Bet tāpat vajag saukt pīķi par pīķi, nevis lavierēt starp rindām.
(Reply) (Parent) (Link)