09 March 2009 @ 05:23 pm
budistu ētika  
Nez kas gan ir rakstījis kalvīša runas? domāju, ka cilvēks, kas ir piedalījies kalvīša runu veidošanā, ir izcils ētiķis un tiešām gaidu vairāk viņa izteikumus par ētiku ar savu vārdu :)) un es domāju neba jau tikai kalvīša slaveno izteikumu par ētiku kā izdzīvošanas mākslu.

šis izteikums intervijā parāda, cik liela neizpratne viņam ir par ētikas nojēgumu kā tādu. tāpēc, šķiet, nebūtu nesaprātīgi pieņemt, ka uzrakstītajās runās, kur tiek izmantoti ētikas nojēgumi, roku ir pielicis kāds cits.

skat., piem šo runu, kur absolūta runas idiotisma fonā tiek izteikts šāds stulbs izteikums: 'Tomēr realitāte ir tāda, ka liberāļu balsis aizvien ir daudzskaitlīgākas un skaļākas, tieksme apšaubīt un kritizēt bieži vien pāraug postošā destruktīvismā, bet indivīda tiesību pacelšana pāri visam ieved morālā relatīvismā.' (http://www.tautaspartija.lv/index.php/kongress/2232-aigara-kalva-runa-tautas-partijas-11kongres)

Diezgan skaidrs, ka šis izteikums ir muļķības un morālā relatīvisma neizpratne vai arī, iespējams, tā sajaukšana ar subjektīvismu - taču arī šādā gadījumā neredzu pretrunas starp indivīda tiesībām liberālismā un morāles normām + domāju, ka ietver arī bīstamu tendenci ar vēršanos pret indivīda tiesībām (patreiz argumentēt ir slinkums, bet šķiet, ka tas šajā citātā ir uzskatāmi).

Pieņemot, ka ētika ir humanitārs priekšmets un kalvīša padomnieks humanitāros jautājumos bija.. nenovēlu nevienam jēdzīgam politiķim šādu padomnieku, kas ļauj savam priekšniekam runāt šādas muļķības vai nepārliecina par jēdzīgāku pozīciju un nespēj sniegt normālu padomu par ētikas un humanitāriem jautājumiem.

Bāc, un kā ar karmu šādiem padomniekiem?
 
 
( Post a new comment )
Mr Brightside[info]mr_brightside on March 9th, 2009 - 05:37 pm
izskatās, ka jāuzrīko MTV Celebrity Deathmatch Latvijas adaptētā versija ar filozofiem.
(Reply) (Thread) (Link)
thel[info]thel on March 9th, 2009 - 05:43 pm
Labs ierosinājums, jo uzvarētājs ir acīmredzams visiem. Kādā scēnā iekš montī paitona jau arī tika risināti reliģijas jautājumi boksa ringā.
(Reply) (Parent) (Link)
[info]antons_v on March 9th, 2009 - 05:55 pm
Man jau likās, ka beigās tu ķersies vērsim pie ragiem :))
(Reply) (Thread) (Link)
thel[info]thel on March 9th, 2009 - 06:22 pm
Nu tas bija neizbēgami. kā noproti, tad šādi padomnieki lieliski reprezentē ļaunuma banalitāti, tāpēc par viņiem ir jāraksta viņu pašu labad. proti, nav viņi ļauni per se, taču viņu rīcība ir nedomāšanas rezultāts. Šitādiem vajag vairāk domāt un domāt par savu rīcību, rīcības sekām (un saprast, kāpēc viņiem var daudz ko pārmest), bet nevis par tādiem 7dienas jautājumiem kā - vai fūrmane ir pareizi sapratusi budismu utml.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]antons_v on March 9th, 2009 - 06:28 pm
Nevēlos bojāt tev tavu uzstāšanos, bet es ceru, ka tu to visu attiecini arī uz sevi.

Un vēl kāds citāts no labi zināmās banalitāšu vācelītas: "Lai pirmais met akmeni tas, kam nav grēka."
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on March 9th, 2009 - 06:39 pm
uh.. vot trāpīji 10niekā, jo par šo jautājumu esmu domājis. tomēr atšķirība ir skatāma nošķīrumā starp privāto un publisko/politisko. manuprāt, privātajā sfērā utilitārā skatījumā likme ir mazāka + savas rīcības sekas es bieži vien izjūtu nepastarpināti. savukārt, politiskais prasa lielāku atbildību, jo no lēmumiem ir atkarīgi daudz cilvēki + savas konkrētas rīcības sekas ir grūtāk izvērtēt, jo bieži vien darbība ir tikai viena no daudzajām - tāpēc arī domāšana tur ir tik svarīga. Taču ļaunuma banalitāte norāda uz ko tādu, kas privātā sfērā ir grūtāk iedomājams (ja nu vienīgi psihopātisms) - pilnīgu abstrahēšanos no darbības sekām, atbildības neuzņemšanos un pienākuma pildīšanu (tjipa, ja maksā, tad daru.. po.. par visu pārējo).
Taču ar to es nekādā veidā neattaisnoju sūdu taisīšanu privātā sfērā. Iespējams, ka minētais padomnieks ir tikumības iemiesojums - lai tā būtu un man ir prieks par to, bet runa nav par to. Runa ir par to, ka iesaistīšanās politiskajā nav vnk. darbs un algas saņemšana, bet ietver arī ahūnu atbildību. (Un te ir problēma - joprojām ir pilns ar kretīniem dzīvo bez sirdsapziņas pārmetumiem.. blj.)
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on March 9th, 2009 - 06:42 pm
ar to visu gribēju pateikt, ka neesmu ideāls (atšķirībā no VZ), taču man būtu ļoti sareržģīti darboties politiskajā un neuzņemties pēc tam nekādu atbildību. par to arī ieraksts.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]antons_v on March 9th, 2009 - 06:50 pm
Es arī neesmu ideāls un man arī būtu ļoti sarežģīti darboties politikā. Patiesību sakot, es nespēju iedomāties, kā tur vispār kaut ko normālu var izdarīt, ja sadarbības partneri ir visādi šitādi morāli "nedomājošie".
(Reply) (Parent) (Link)
[info]antons_v on March 9th, 2009 - 06:49 pm
Pilnīgi piekrītu par to privāto/publisko. Es vienīgi nezinu, cik lielā mērā konkrētajam padomniekam var piedēvēt "nedomāšanu". Jo viņš it kā visu laiku demonstrē spēju spriest un vērtēt. Jājautā, kāpēc tad nav to visu pavērsis savas privātās atbildības virzienā.

Bet vispār morālā "nedomāšana" ir baigi interesantā tēma. Jo, šķiet, ka Latvijas politiskajā elitē tā ir bez maz vai pamatīpašība, lai vispār varētu tur iekļūt.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on March 9th, 2009 - 07:10 pm
protams, ar domāšanu nebija aprakstītas vnk. kognitīvas spējas. nav jau grūti būt par lielu kretīnu, bet lasīt grāmatiņas, klausīties CD utml. Bet atbildība - iespējams, ka tur ir diezgan vienkāršs pašsaglabāšanās instinkts + pašapmāns.
Man šķiet, ka šādi cilvēki ir kaut kāda psihopātiskā spektra pārstāvji - tas nav pretrunā ar domāšanu, bet ir pretrunā ar spēju apjēgt morālās domāšanas pamatprincipus.
bet morālā nedomāšana. jāatzīst, ka tā ir arī publikas vaina. nu nespiež pie sienas tos kretīnus par šādiem jautājumiem. reizē arī publika, šķiet, neatzīst šos jautājumus par būtiskiem (izglītības jaut.).
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]antons_v on March 9th, 2009 - 07:18 pm
>>>nu nespiež pie sienas tos kretīnus par šādiem jautājumiem. reizē arī publika, šķiet, neatzīst šos jautājumus par būtiskiem (izglītības jaut.).

Prtecīzi, vecīt, precīzi. Tāpēc jau ir tik labi, ka tu šo diskusiju mēģini iesākt.
(Reply) (Parent) (Link)
[info]solipse on March 9th, 2009 - 09:08 pm
man jau liekas, ka pats privātā/publiskā nošķīrums nav pašsaprotamība, nemaz nerunājot par priekšrokas došanu ētikai publiskajā sfērā. bet tava pozīcija skaidra.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on March 9th, 2009 - 09:22 pm
Piekrītu, ka nošķīrums nav pašsaprotams un jebkura definīcija ietvertu daudzus robežgadījumus. bet... par priekšroku es neko neteicu - drīzāk, ka - pat ja sadzīvē +/- ir kaut kāda domāšana par morāli, atbildību, tad tā ir pakāsta politiskajā. Ka joprojām ir cilvēki, kas neizjūt šo atbildību. Arī par to ir ieraksts - par daudz mums ir lokālo eihmanīšu (es uzskatu, ka minētais padomnieks ir viens no šādiem. absolūtā nozīmē viņa nodarījums varbūt nav bijis traģisks, taču viņš bija viens no politiskā mehānisma skrūvītēm, kuras rīcība ir bijusi ļoti apšaubāma.).
(Reply) (Parent) (Link)
[info]unbeliever on March 9th, 2009 - 08:47 pm
žēl gan, ka tu vakar nedzirdēji Kalvīša domugraudus LNT bijušo premjeru diskusijā (nejauši uzslēdzot, biju dikti pārsteigts, kā politiskie līķi - tādi kā birkavs, gailis, šķēle un nu jau arī godža, sēž un draudzīgi diskutē par mūsu nākotni).
Bet kalvīša atziņas bija apmēram šādas:
1) krīzē mums palīdzēs instinkts (šķiet, ka turpinājums no tēzes par ētiku kā izdzīvošanu)
2) turpmākajā nākotnē viss būs atkarīgs, vai mēs strādāsim ar rokām, jo ar plāpāšanu vairs maizi nevarēs nopelnīt (nez kur TP liks savus imidžmeikerus)
(Reply) (Thread) (Link)
thel[info]thel on March 9th, 2009 - 09:31 pm
Labi, ka man nav TV, jo pēc šāda vakara raidījuma tāpat nāktos to mest ārā.
(Reply) (Parent) (Link)
None of the Above[info]artis on March 9th, 2009 - 11:05 pm
(Reply) (Thread) (Link)
thel[info]thel on March 9th, 2009 - 11:08 pm
precīzi :)) laikam letonikai vajadzēs ieteikt jaunu projektu.
(Reply) (Parent) (Link)