23 September 2012 @ 04:18 pm
Identitāte un pētījums  
Lasīju rakstu un ilgi pēc tam domīgs kasīju pakausi. Lūk, raksts, kas lepni dēvēts par pētījumu (vai, pareizāk sakot, ir viens no veselas rakstu sērijas): Latviskā identitāte un sociālā prakse. Autors nav skops savā pašvērtējumā: "Pēc manām domām, tādos rakursos, kādos šeit aplūkoju latvisko identitāti un tās saistību ar sociālo praksi, tā nav pētīta. Vēlos piebilst, ka atsevišķos gadījumos es priecātos, ja manas hipotēzes un vērtējumi tiktu atspēkoti kā maldīgi." Tāpat spridzināja, piemēram, K.Sedlenieka kritika. Retorika rakstā, protams, ir visaugstākajā līmenī.
 
 
( Post a new comment )
džozija[info]josie on September 23rd, 2012 - 06:29 pm
atkal tā Kūļu dinastija, varbūt vnk vajag uzlikt ignore viņiem?
(Reply) (Thread) (Link)
thel[info]thel on September 23rd, 2012 - 06:31 pm
nē, nevajag.
(Reply) (Parent) (Link)
cits[info]garamgajejs on September 23rd, 2012 - 07:36 pm
Pašu Andersonu viņš, izskatās, ka nav lasījis. Tāpat kā seminālo Barta eseju 'Etniskās grupas un robežas'.
Turklāt, kultūras esenciālisms ir ļoti problemātisks, bet tas vēl būtu diskutējami. Bet diemžēl šķiet, ka viņam ar "vairāk vai mazāk noturīgas nacionālās identitātes esamību" problemātika varētu teikt, ka beidzas, lai gan tur, būtībā, visa jautrība tikai sākas.
Nemaz nerunājot, ka kultūras un nacionalitātes vienādošana ("Veids, kādā kultūra (nacionālā identitāte) notiek") ir kategoriju kļūda, viegli izsakoties.
Bet tas, ka "bieži vien nacionālās identitātes saknes tiek meklētas (un arī atrastas) aizvēsturiskā senatnē" ir primoridālisms, ko bieži argumentācijā izmanto nacionālisti un tiem pietuvināti ideologi.
Īsāk sakot, grūti piekrist.
(Reply) (Thread) (Link)
thel[info]thel on September 23rd, 2012 - 08:05 pm
jā, rakstītajam var piekrist. Turklāt var piebilst, ka mulsina vieglums ar kādu tiek noraidīti jebkuri nevēlami viedokļi. Ok, ja tā būtu saruna pie kafijas. Tad šādā līmenī mierīgi varētu apmainīties ar viedokļiem. Taču šajā gadījumā tomēr runa ir par t.s. akadēmisko pētījumu.
(Reply) (Parent) (Link)
helvetica[info]helvetica on September 23rd, 2012 - 09:36 pm
kamēr bradā pa filozofijas lauciņu, vēl varētu kabināt sev ordeni "Latvijas filozofija - tas esmu es!", jo sieva visus tik ļoti pie pautiem tur (vai paši turas), ka pretī nepīkstēs, bet ceru, ka, uzkāpjot uz sociologu, antropologu u.c. cunfšu zamša zābaciņiem, šie nesēdēs klusu, bet gan recenzijās pa sienām izsmērēs. Jo vairāk ļaudis viņu smērēs, jo mazāk ko viņš varēs pārliecināt par "ļaunabīgajiem grupējumiem, kas apdraud Latvijas filozofijas vides izaugsmi"
(Reply) (Link)
Avtonoms[info]junona on September 23rd, 2012 - 10:02 pm
Lietošu paša autora vārdus: "Būtu ļoti grūti komentēt šo pārsteidzoši neprecīzo un neargumentēto izteikumu kopumu."
(Reply) (Link)
thel[info]thel on September 23rd, 2012 - 11:56 pm
Starp citu, mēs Autora viedokli varbūt šogad pat sagaidīsim grāmatas formā: Kūlis R.- Rietumu vērtības un latviskā identitāte.
Sieva arī mums lapni sniegs savu sophia perennis : Kūle M. -Filosofija kā paideia (monogrāfija par humanitāro zinātņu mūsdienu situāciju un identitātes tēmas risinājumiem).

No šejienes: http://www.fsi.lu.lv/?sadala=97&id=223
(Reply) (Thread) (Link)
Avtonoms[info]junona on September 24th, 2012 - 07:50 am
Izskatās, ka kāds grib iekāpt Martas Nusbaumas čībās http://www.bookdepository.co.uk/Not-for-Profit-Martha-Nussbaum/9780691140643

(Reply) (Parent) (Link)