paaugstināta temperatūra - 248 (pusaudzība, vol. 2) [entries|archive|friends|userinfo]
bija

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

248 (pusaudzība, vol. 2) [16. Jul 2021|19:39]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
jau kādu laiku mani ikdienā pavada bailes no "normālas" pieaugušo dzīves. sajūtas ļoti līdzinās tam, kā es iztēlojos pusmūža krīzi (tikai pusmūžā noteikti izteiktākā emocija ir nožēla) vai patiesu pusaudža dumpinieciskumu. es esmu nogurusi no dzīves sabiedrībā, no kapitālisma, no ikdienas un idejas par rutīnu. viss tas nemiers, kas manī gruzdēja prombūtnes laikā, ceļas virspusē, noslāpē visu citu un dzen mani uz priekšu. kļūstu kareivīgāka, mazāk pielāgojos un mazāk turu muti. kaut kur manī ir nostabilizējusies doma par to, ka, jā, šis ķermenis un šī dzīve tiešām ir tikai viena un vispār jau man ir tiesības ar to darīt, kas vien ienāk prātā. man nav jāveido dzīve pēc citu priekšrakstiem.

es tikai tagad sāku uzņemt ātrumu, es negribu norimt. esmu bijusi rāma tik ilgi, ka pati tam noticēju.

šķiet, ka es vienkārši esmu izslāpusi pēc jauniem iespaidiem, jo pēdējā pusotra gada laikā tādu ir bijis ļoti maz. atdzeršos, un tad jau pāries arī šis lecīgums.
jāaizbrauc uz pāris dienām uz savvaļu pagulēt dunduros, tad ziedoņdārza tīrība* mazāk kaitinās.

*man ļoti patīk ziedoņdārzs kā pilsētas elements, un tas rīgai ir absolūti nepieciešams, bet šis pretnostatījums ļoti labi raksturo manu šībrīža stāvokli. nevaru ciest iekoptas dobes, taisnas līnijas, sapucētas vietas. gribu nezāles, mežonību, salauztas līnijas. gribu desmaizi no mugursomas mežā, nevis branču telpaugu ieskautā terasē.
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]justlive
Date:16. Jūlijs 2021 - 21:22
(Link)
Diezgan pazīstamas sajūtas. Es pats jau kādu laiku atpakaļ nonācu pie apziņas, ka dzīve tik viena un ka nav garantēts, cik daudz laiks vēl ir palicis. Līdz ar to izvirzīju sev uzstādījumu, ka vēlos dzīvot tā, lai dzīves norietā man nebūtu nožēla par to, kā dzīvots.
Attiecībā par "normālu" pieaugušo dzīvi (jeb kā es to mēdzu dēvēt par "pareizo-apzinīgo"), tad man pašam savulaik piedzīvotā dēļ pat ar gribēšanu nav pa spēkam šādas (pēc manas izpratnes) "normālas" pieaugušā dzīves realizēšanu. Man nekas cits neatliek kā mēģināt pa savam un cerēt, ka kaut kas sanāks. Nu, kaut kas līdz šim ir arī sanācis. :) No vienas puses manos 33 gados līdzšinējais dzīves gājums atbilstoši kaut kādiem "normālas" dzīves standartiem ir biijs galīgi šreijā. Bet tajā pat laikā joprojām esmu dzīvs, kredītu vai parādu man nav, kā arī neesmu sataisījis bērnus, par kuriem pēc tam nespētu parūpēties un nodrošināt.
P.s. Kā nedaudz "mežonīgāku - dabiskāku" alternatīvu Ziedoņdārzam varu ietiek ne pārāk tālu esošos Lielos kapus.
[User Picture]
From:[info]temperature
Date:16. Jūlijs 2021 - 21:58
(Link)
man šis nāk viļņiem – reizēm es gribu to "pareizo-apzinīgo" dzīvi, reizēm gribu aiziet mežā. bet nu, kad šīs svārstības piedzīvotas pietiekoši bieži, sāku saskatīt kopsaucējus, kuri saglabājas abos posmos (tikai dažādās gaismās). patiesība kā vienmēr ir kaut kur pa vidu, jāatrod līdzsvars starp stabilitāti un jauniem iespaidiem.
apņemties dzīvot tā, lai nožēlotu pēc iespējas mazāk, ir ļoti prātīgi, apsveicu, ka tas daudz maz ir izdevies!

un ziedoņdārzs te bija vairāk kā simbols, ne reālā vieta. es lielākoties eju ložņāt pa meža kapiem vai ļauju sevi vest uz nolaistiem pilsētas nostūriem.
[User Picture]
From:[info]justlive
Date:16. Jūlijs 2021 - 22:02
(Link)
Pilnībā pievienojos par līdzsvaru. Tikai vēl papildus ieminēšos, ka var ņemt vērā, ka tas balansa punkts nav statisks - laika gaitā un apstākļu maiņas rezultātā tas maina savu atrašanās vietu.
[User Picture]
From:[info]justlive
Date:16. Jūlijs 2021 - 22:17
(Link)
Kādos pamestos pilsētas nostūros ir sanācis sevi atrast?
Man pašam ikdienā vēlme ir izrauties no visapkārt esošajiem betoniem, ķieģeliem un asfaltiem. Prasās pēc kokiem, zaļās krāsas, putniem un vēja lapās. Es gan neesmu sadūšojies tā pa riktīgo doties dabā, un vienam to darīt kaut kā negribās, bet tā es vismaz reizi nedēļā mēdzu ar riteni izbraukt ārpus Rīgas, vai ja nav noskaņojums baigi tālu mīties, tad aizbraukt uz kādu tepat Rīgā esošajām zaļajām zonām: tie paši Lielie kapi, Mežaparks, Biķernieku mežs/trase. u.c. Iepriekš gadiem ilgi mēdzu iet skriet apkārt kvartālam pa trotuāru, bet pagājušo gadu atkārtoti atklāju Lielos kapus, un tagad ar lielu prieku eju tur skriet.
[User Picture]
From:[info]temperature
Date:16. Jūlijs 2021 - 22:36
(Link)
jā, man arī ļoti gribas dabu, bet pilsētā vecā koka apbūve vai pamestas, aizaugušas industriālas struktūras arī sniedz diezgan līdzīgas sajūtas. nav tik tīrs miers, bet ir ļoti patīkami.

rīgu tā pa īstam sāku iepazīt tikai šovasar. nesen pirmo reizi (beidzot) nonācu pie vecā juglas dzelzceļa tilta – bāc, cik tā ir stilīga vieta! vienīgi peldoties jāuzmanās, var sagriezt kājas, jo tur daudzi iet dzert.
priekpilnas sajūtas sagādā arī (man) jaunu vietu atrašana puspazīstamos rajonos – čiekurkalna, āgenskalna, sarkandaugavas, ķīpsalas sīkākās ieliņas. visur apkārt viss skaidrs, saprotams, un tad, bāc, pēkšņi kaut kāda tāda, teiksim, puķu iela, kas izskatās kā no teiksmas. plānā ir vēl citi rīgas rajoni.
[User Picture]
From:[info]pelnufeja
Date:16. Jūlijs 2021 - 23:52
(Link)
Šis izklausās tik kruti!
[User Picture]
From:[info]justlive
Date:17. Jūlijs 2021 - 00:37
(Link)
Heh, nemaz nezināju, ka ir tāds Vecais Juglas dzelzceļa tilts. Atradu google maps - un jā - nepilna kilometra attālumā no tā tilta es regulāri braukāju ar riteni pa Brīvības ielas veloceliņu, bet par šādu objektu man nebija ne jausmas. Man ir ļoti līdzīgi, ka es pats reāli tik maz zinu, kas vispār apkārt atrodas. Nesen bija doma, ka ar riteni varētu pabraukāt pa Grīziņkalna ielām. Ja ir entuziasms, tad visu mūžu var to pašu Rīgu pētīt un iepazīt.
Es pats pēdējos gados esmu pasācis mini-ekspedīcijas, ar riteni braucot uz jaunām vietām Rīgas apvidū. Pirms pāris nedēļām priekš sevis atklāju Daugavas ieteku un Mangaļsalas bāku pašā mola galā. Pirms nedēļas, mēģinādams izpētīt, cik tālu ar riteni pa ietvēm un veloceliņiem var aizbraukt gar Tallinas šoseju, aizbraucu līdz Ādažiem un atklāju tiltu pāri šosejai. Nākamais mērķis, uz kuru gribētu doties ekspedīcijā, ir no Rīgas līdz Vecāķiem, un tad gar jūru līdz Gaujas ietekai.
[User Picture]
From:[info]temperature
Date:17. Jūlijs 2021 - 10:17
(Link)
ļoti labi! vispār paldies ritenim – tas ir ideāls rīks, ar ko atklāt pilsētu. var piedalīties arī tādās lietās kā "tūrists savā pilsētā", bet es nezinu, vai šogad notiek.
es par šādām ekspedīcijām domāju jau gadiem, bet kaut kā visu laiku nesanāca (tātad bija citas prioritātes). es jau pati uz savu galvu neko nekad nedaru, vajag impulsu no malas. jāmācās negaidīt atļauju.

grīziņkalna interesantākais objekts noteikti ir ūdenszirgs.
[User Picture]
From:[info]pelnufeja
Date:16. Jūlijs 2021 - 23:53
(Link)
"es tikai tagad sāku uzņemt ātrumu, es negribu norimt. esmu bijusi rāma tik ilgi, ka pati tam noticēju." - lūk, šis.