silent wings ([info]sw) rakstīja,
@ 2007-06-30 15:56:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry

Šā gada jūnijā ir turpinājies cenu kritums visos sērijveida dzīvokļu tirgus segmentos, liecina nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" pētījums.

Vidējā sērijveida dzīvokļu cena jūnijā bijusi 1648 eiro (1153 lati) kvadrātmetrā jeb par 3,5% mazāka nekā maijā.

Kā secinājis "Latio", krasi sarukusi pircēju interese par dzīvokļu iegādi un arvien vairāk interesentu gaida tālāku cenu samazinājumu.

Daudzas lielākās bankas arvien biežāk atsakot hipotekāros kredītus, pat ja iepriekš solījušas tos piešķirt. Īpaša uzmanība tiek pievērsta pircēja līdzfinansējumam. Kredītiestādes pārskata īpašumu vērtējumus un to kompāniju sarakstus, kurām uzticēt vērtējumus gatavot.

Secināts, ka palielinās mazo kredītkompāniju popularitāte, kuru aizdevumu piešķiršanas noteikumi ir liberālāki, lai arī kredīti ir dārgāki nekā bankām.

Maijā, salīdzinot ar aprīli, zemesgrāmatā reģistrēto dzīvokļu darījumu skaits Rīgā samazinājās līdz 1300 darījumiem. Dati par jūnija darījumiem būs pieejami tikai jūlijā. Pašreizējie novērojumi liecina, ka darījumu skaits samazināsies.

Pamatojoties uz lielākajiem nekustamā īpašuma portāliem, dzīvokļu piedāvājums Rīgā jūnijā salīdzinājumā ar maiju nedaudz samazinājās, paliekot iepriekšējā augstajā līmenī. Spriežot pēc piedāvājuma dinamikas cenu kategorijās, pārdevēji ir samazinājuši cenas. Piemēram, ir samazinājies piedāvājums dzīvokļiem līdz 120 000 eiro (84 000 lati), bet pieaudzis līdz 110 000 eiro un 100 000 eiro (ap 77 000 līdz 70 000 lati).

"Latio" secinājis, ka palielinās cenu amplitūda. Augšējā robeža konkrētā segmentā nemainās, jo ir pārdevēji, kas negrasās samazināt cenu. Vienlaikus apakšējā cenu robeža šajā segmentā pazeminās, jo citiem pārdevējiem dažādu faktoru ietekmē ir steidzami vajadzīgi līdzekļi. Cenas parasti samazina par 5 - 10%, taču vairums pircēju gaida vēl lielāku samazinājumu. Liela interese uzreiz tiek izrādīta par dzīvokļiem, kuru cena ir par 20 - 30% zemāka nekā vidējā tirgū.

Līdzīgi kā maijā palielinās pieprasījums pēc īres dzīvokļiem Rīgā. Vislielākā interese tradicionāli ir par vienistabas un divistabu dzīvokļiem. Vienistabas dzīvokli labā stāvoklī piedāvā izīrēt par 220 - 250 latiem mēnesī, neskaitot komunālos maksājumus, atkarībā no rajona. Divistabu dzīvokļa īres maksas ir no 250 līdz 280 latiem mēnesī. Līdzīgas cenas piedāvā arī par trīsistabu dzīvokļu īri, taču pieprasījums pēc tiem ir mazāks, jo kopējais mēneša maksājums, iekļaujot komunālos maksājumus, ir ievērojami lielāks nekā divistabu dzīvoklim.

Vēsturiskajā centrā dzīvokļus izīrē par 9 - 12 eiro (6,3 - 8,4 latiem) kvadrātmetrā.

Pastāv ievērojams pieprasījums arī pēc neremontētu dzīvokļu īres, jo daudzi uzņēmumi meklē pagaidu mājokļus viesstrādniekiem - gan no lauku rajoniem, gan no ārvalstīm. Šādus dzīvokļus izīrē vidēji par 170 - 200 latiem mēnesī.

Maijā visvairāk darījumu reģistrēti Purvciemā. Darījumu aktivitāte pārējos Rīgas mikrorajonos ir bijusi iepriekšējā mēneša līmenī vai arī sarukusi. Līdzīgi kā iepriekš, visvairāk darījumi notikuši ar lietuviešu sērijas 2-istabu dzīvokļiem, secinājis "Latio".

Jūnijā pieteikti 19 jaunie projekti un saglabājas tendence, ka visvairāk jaunie projekti tiek attīstīti Rīgā un Rīgas rajonā.

Saulkrastos tiek attīstīti vairāki jaunie projekti - dzīvokļu māju celtniecība un savrupmāju celtniecība, īpaši aktīvi notiek zemes gabalu parcelācija. Zemju īpašnieki labprāt parcelē savus īpašumus un tos pārdod stadijā, kad ir izstrādāts un apstiprināts detālplānojums. Šādu projektu cenas svārstās ap 15 - 20 latiem kvadrātmetrā par 1,5 - 2 hektāru lieliem zemes gabaliem.

Šobrīd Carnikavā tiek realizēti dzīvokļi jaunajā projektā Jūras ielā, kas tiek pārdoti jau otrreizējā pārdošanā par 1000 latiem kvadrātmetrā. Top arī jauna dzīvokļu māja Sautiņos, kas varētu parādīties tirgošanā rudenī. Savukārt Ādažos tiek attīstīta jaunā dzīvokļu ciemata "Podnieki" otrā kārta un tiek tirgoti dzīvokļi otrreizējā pārdošanā pa cenām, kas svārstās ap 1000 latiem kvadrātmetrā ar pelēko apdari.

Iz šejienes.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?