svesinieks ([info]svesinieks) rakstīja,
@ 2020-05-21 14:21:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
#RevisionThis

Ja nu kādreiz nākas rakstīt komentārus dokumentos, varu dot dažus padomus, kurus ievērojot mazinās komentāra saņēmēja risks sajukt prātā, bet palielinās iespēja ieraudzīt iecerētos labojumus dokumenta nākamajā versijā.

1.             Jo skaidrāk, jo labāk – jo skaidrākas norādes par to, kas dokumentā ir nepareizi/pilnveidojami, jo lielākas iespējas, ka to būs iespējams izlabot. Tādi komentāri, kā “Jāpārskata neprecizitātes 2.2. nodaļā”, “Šeit varētu padomāt par kādu attēlu” vai “Prasītos kontekstu”  visbiežāk netiks ielaboti, tā kā autors vēlējies, jo pēc būtības savas vēlmes ir paturējis pie sevis. Lai arī aicinu būt pieklājīgiem, bet arī mīkstčaulībai šeit nav vietas - droši var un vajag teikt to, ko vēlies. Piemēram, "Šeit vēlos īsu paragrāfu un diagrammu par datiem, kas 2. pielikumā ir ielikti kā tabula" - izlasot šādu komentāru ir liela iespēja, ka tas patiešām arī notiks.

2.             Komentāros nesarunājies ar citiem līdzautoriem, var rasties neveikla situācija, kad komentārs, ko biji iecerējis savam draugam vai kolēģim “Aldi, paskaties vai tā ir?”, vai kā uzsaukumu organizācijai kopumā “Oho! Šis mums noteikti jāņem vērā pie plāna izstrādes” nonāk pie komentāra saņēmēja. Dažkārt, komentāra saņēmējs var pat mēģināt veikt labojumus, domājot, ka tas ir kāds no pirmajā punktā minētajiem komentāriem.

3.             Izvairies no īsiem, izsauksmes vārdiem, lielo burtu un izsaukuma zīmju lietošanas un potenciāla aizvainojuma kopumā. Protams, ka dokumentu lasīšana raisa dažādas attieksmes un sajūtas, kas ne vienmēr ir tikai pozitīvas. Bet tā kā visticamāk, ka pie dokumenta kopīgi būs vēl jāstrādā, tādus komentārus kā “MELI!”, “Nav taisnība”, “!!!”, “KĀ TĀ VAR BŪT!?!?” labāk noklusēt vai pārformulēt. Īpaši pikanti gadījumi ir iespējami tad, ja dokumenta gala fāzē visi komentāri ar autora vārdu un uzvārdu tiek apkopoti un iesniegti, kā atsevišķs dokuments.

4.             Komentāri vienā datnē izvairīties ļaus izvairīties gan no pretrunām, gan komentāru nozaudēšanas. Izvēloties vēlamo komentāru formu ieteiktu nebūt radošiem un izvēlēties vai nu komentārus MS Word dokumentā, vai arī atsevišķā komentāru tabulā, norādot lapaspusi un rindkopu. Ieteiktu izvairīties no tādām komentāru formām, kā saistīts e-pasta teksts, vairākas viena dokumenta versijas ar izkopētām nodaļām. Tālrunis vai whatsapp arī nav labākā pieeja. Google dokumenti ir lieliska iespēja koplietot un komentēt dokumentus, bet darbā ar lielākiem failiem ir jāuzmanās vai eksportējot atpakaļ uz word, kaut kas “neaizbrauc”, piemēram, komentāra saņēmēja jumts.

5.             Visbeidzot nedaudz filosofisks ieteikums. Rakstot komentāru ieteiktu padomāt par to, kādu komentāru pats vēlētos saņemt un kāda veida komentārs palīdz celt dokumenta kvalitāti. Der atcerēties, ka karmas rats griežas un lai arī šodien esi visuvarenais komentāra autors – dieva vietnieks zemes virsū, jau rīt vari būt nabadziņš saņēmējs, kas raugās uz “!!!DILETANTISMS!!!” savā pikseļotajā ekrānā.




(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?