svesinieks ([info]svesinieks) rakstīja,
@ 2018-01-23 15:15:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
#Vect

Kad darbi nevedas un gribas ierakstīt – laiks ir iekaustīt kādu mirušu zirgu, šajā gadījumā, latviešu kino.

Mana attieksme pret populāro latviešu kino, ir līdzīga kā neiejūtīgam cilvēkam vērojot bērnus vai vecus cilvēkus – spēja novērtēt centienus, mīļumu un dažas veiksmīgās epizodes mijas ar neizpratni, rūpestu un nepacietībā didaktiski sakniebtām lūpām. Un pavisam nesen, televīzijā, sanāca noskatīties ar valsts atbalstu tapušu filmu visai ģimenei “Vectēvs, kas bīstamāks par datoru”, kas aizsāka filmu ciklu ar visai pretenciozu nosaukumu “Latvijas filmas Latvijas simtgadei”.

Varbūt tas bija lielā ekrāna trūkums, varbūt pārāk augstās gaidas, varbūt nevajadzīga orientēšanās uz negatīvo, bet neguvu pat nelielo nacionāli pamācošo gandarījumu, ko kāds varētu gaidīt, vērojot latviešu ģimenes kino. Turklāt, vissāpīgāk skatīties tieši nevis uz ierastajām latviešu populārā kino likstām – neviltīgu sižetu, teatrālu aktierspēli un kinemotogrāfiju, kas gandrīz jebkuru mūsdienu kino un pat Latvijas Televīzijas, izlutināto skatītāju atstāj vēloties vairāk – tas viss nav nemaz tik slikti, turklāt ir saprotams, piedodams un brīžiem pat šķiet jauki.

Tas kas nešķiet jauki ir izteikti skaidrais morālais vēstījums, kam pakārtotas daudzas filmas epizodes. Es par domāju, ka jaukam, pamācošam, mainstream valsts finansētam kino varētu būt sava vieta pieticīgajā Latvijas kino zvaigznājā, bet var taču būt kino, kas pamāca savus skatītājus neatražojot stereotipus par krietnajiem lauku vīriem, glumajiem deputātiem, neieinteresētajiem policistiem, vīzdegunīgiem pilsētniekiem, sasodītajiem krievu strādniekiem un tehnoloģijām, ar kurām bruģēts ceļš uz krietno latvju ļaužu un lauku iznīcību. Galu galā pamācoša kino bērniem mērķis, varētu būt – tā teikt “likt aizdomāties” bērniem, nevis garā veciem pieaugušajiem apmierināt grudzināt – “Jā! Tā višs ir! Eku.. Pateica kā ir…”.

Tiesa gan, ir jāpieļauj iespēja, ka esmu vienkāršs rūgumpods, kas grib noskaust bērniem mazliet vienkārši priecīga kino un pieaugušajiem mazliet nacionālmazohistiskas tīksmināšanās par rūgto latvieša rāceni.



(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?