Sukubs ([info]summoned) rakstīja,
@ 2018-02-27 17:26:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Kasu aiz auss, kā tas nākas, ka pēdējā laikā tik daudz populāru filmu/seriālu/grāmatu ir par paranormālām tēmām, kamēr interesantas zinātniskās fantastikas bez paranormālas vai vismaz zinātni nosodošas piešprices manāmas ir salīdzinoši reti. Ir pat gadījies aplauzties, ka sākotnēji šķietami loģiskā seriāla pasaulē tieši atsvaidzinoši skeptiskie tēli ir tie, kuri kļūdās par pasaules uzbūvi (http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/FlatEarthAtheist vai http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/AgentScully ). Gribētos tomēr vairāk stāstus, kur domātā paranormālā aktivitāte izrādās vai nu pārpratums (Klārka trešais likums vai pat kaut kas krietni ikdienišķāks - piemēram, pamestās ēkās vaidošie spoki izrādās riestojoši tīņi), vai tīša manipulācija (kā vecajā labajā Scooby Doo).
Varētu jau būt, ka šobrīd cilvēki tik ļoti negrib redzēt pasaules, kurās nav reliģijas un maģijas, ka nav vērts tādas apspēlēt. Tomēr būtu jārēķinās, ka arī populārā kultūra veido skatu uz dzīvi - ja stāstu varoņi neizbēgami saskaras ar maģiju vai spokiem, vai dievību atklāsmēm, arī realitātē vieglāk būs šādas lietas "saskatīt". Smadzenes tomēr ir apmācāma sistēma - tās mēdz saskatīt sakarības, kuras viņām liekas ticamas pēc no līdzšinējās pieredzes, toties ignorēt mazāk satiktās, bet ne mazāk reālās.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gedymin
2018-02-27 21:53 (saite)
Mans tēvs bērnība lasīja "Bāskervilu suni" un īsi pastāstīja "kas noticis līdz šim" (droši vien pirms es pats mācēju lasīt). Vēlāk, kad viņš izlasīja līdz galam, es prasīju "vai tur bija tas suns?" "Jā, bija arī suns, bet galvenais, bija cilvēks".

Bet, kā zini, es pats vairāk pavelkos uz atklātākas interpretācijas gabaliem (tādu, kur nav vienas pareizās realitātes).

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]summoned
2018-02-28 17:23 (saite)
Nu, atklātā interpretācija vienkārši neatklāj, kura ir pareizā realitāte. Tas ir līdzīgi kā stāsti, kur kāds tēls pazūd bez vēsts ļoti bīstamos apstākļos un liktenis netiek tālāk paskaidrots.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?