Journal    Friends    Archive    User Info    memories
  Tātad:: Jauns | FriendsofFriends | Visi |
Tēmturi:: kino | ēst |

saulaina -

27. Maijs 2010 23:51

Zilo ceriņi ziedi samazina aterosklerozi un šķīdina apkaļķojumu asinsvados.Tie jāvāc pēc saulrieta. Uz 1 glāzi verdoša ūdens ņem 1 ēdamkaroti drogu un 10 minūtes ļauj ievilkties. Šādi pagatavota ceriņu tēja jādzer atdzesēta līdz istabas temperatūrai 5 glāzes dienā – no rīta viena glāze, pusdienlaikā divas glāzes, vakarā divas glāzes (vienmēr divas stundas pirms ēšanas).

Vīniem Latvijā var izmantot.



Baltos ceriņus - vīna gatavošanai salasīto ceriņu ziedu ķekariem atdala centrālo ziedkātu. 10 l ziedus aplej ar 1o l karstu 10% cukura sīrupu un tur vēsumā 2-3 diennaktis. Ja sīrups pārāk karsts, ziedi nobrūnēs un vīnam dzeltenīga nokrāsa. Ziedu izvilkumam uz 10 l pieliek 60-70 g citronskābi ,raugu, rauga barības vielas un tālāk raudzē un sagatavo kā citus vīnus. Vīnam ļoti īpatnēja, maiga ,patīkama garša un aromāts.

Liepziedus- vīna gatavošanai ņem 1 kg liepziedu, 2 apelsīnus un 2 citronus . Apelsīnus un citronus mizu sīki sasmalcina , vai vienkārši ar augļu rīvi norīvē un kopā ar liepziediem pārlej ar 5 l vāroša ūdens, patur 3-4 diennaktis. Apelsīnu un citronu vietā var lietot citronskābi 60-70g uz 10 l ūdens. Labāk izmantot pilnīgi atvērušos ziedus un garšas uzlabošanai tie kādu laiku būtu jāizklāj saulē, lai apžūst. Ziedu izvilkumam pievieno citronu un apelsīnu sulu , ja par maz skābes, vēl arī citronskābi, nedaudz tanīnu, rauga barības vielas, 1oog/l cukuru, vīna raugu un raudzē. Kad lielākā daļa cukura izrūgusi pievieno vēl 150 - 200 g/l cukuru un tālāk raudzē un sagatavo kā citus augļu ogu vīnus.

Melnā plūškoka ziedus. Nogriež ziedus, atdala lielākos ziedkātus. Ziedu izvilkumam izmantoju aukstu 10% cukura sīrupu, uz litru pievienoti 7 gr citronskābes. Ziedus, lai precīzāk noteiktu tilpumu nedaudz traukā sablīvēju . Litru ziedus aplej ar litru sagatavotā cukura sīrupa, pievieno raugu , barības vielas un raudzē 5-6 dienas. Tad ziedus no sīrupa caur sietiņu nofiltrē , tālāk raudzē un sagatavo kā citus vīnus.

Pieneņu ziedu izvilkumam, pārliešanai uz 250 gr ziedu , 2 citroniem un 2 apelsīniem ,ņem 5 litrus vāroša ūdens. Citronu un apelsīnu vietā var lietot 35 gr citronskābi . Ziedus vāc saulainā laikā, tiem ar šķērēm nogriež zaļās kauslapas un ziedkātu. Vienkāršāk ir uzreiz ziedus griezt un vākt tikai dzelteno zieda daļu. Tālāk līdzīgi kā liepziedu vīnam. Vīns ir stipri rūgts un savu labo garšu iegūst tikai pēc dažiem gadiem.

Rožu ziedlapiņu. Latvijā lielāka ziedlapiņu daudzuma savākšanai ērtāk izmantot parka rozes. Vāc dažādu krāsu ziedlapiņas īsi pirms nobiršanas, kad tās viegli atdalās. Ziedlapiņas viegli sablīvēju un izvilkumam izmantoju aukstu 10% cukura sīrupu, uz litru pievienojot 7 gr citronskābi. Uz 1 litru ziedlapiņu ņem 1 litru sīrupa un tur vēsā vietā 2-3 dienas. Tad pievieno raugu, rauga barības vielas, raudzē un tālāk sagatavo līdzīgi kā citus vīnus.

Sarkanā āboliņa ziedu pārliešanai pēc angļu receptes uz 0,5 kg ziedu, 2 apelsīniem un 2 citroniem ņem 5l vārošu ūdeni, patur 3-4 diennaktis. Tālāk līdzīgi kā citiem ziedu vīniem. Es ziedu pārliešanai izmantoju aukstu sīrupu, kuru gatavoju 1 litrā ūdens izšķīdinot 6 ēdamkarotes cukuru un 1 tējkaroti citronskābes. Uz 10 litriem ziedu ņēmu 10 litri sīrupu un turēju vēsā vietā 4-5 dienas. Tad pievienoju raugu, barības vielas un tālāk līdzīgi kā citiem ziedu vīniem.

Vīgriežu vīna gatavošanai ņem 4 l ziedus (bez lielākajiem zaļajiem ziedkātiem) un aplej ar 10 l vāroša ūdens. Ziedu izvilkumam sākumā ļoti spēcīga, rūgta,specifiska smarža, kas pamazām zūd. Tālāk gatavo tāpat kā aprakstīts liepziedu vīnam. Vīns stipri rūgts un tīrā veidā varbūt var lietot pēc vairākiem gadiem. Es vīgriezes izmantoju kupažējot, apmēram uz pusēm ar ķiršu vīnu un pēc nobriešanas rezultāts bija ļoti interesants. Varbūt nedaudz traucē īpatnējā vīgriežu smarža.

3 raksta - ir domaPrevious Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Comments:

No:[info]nova
Datums:28. Maijs 2010 - 08:39
(Link)
man asociācija - dzert ceriņu vīnu - tas pats, kas dzert odekolonu "Rīgas ceriņš" ;)p
No:[info]smille
Datums:28. Maijs 2010 - 11:07
(Link)
vai ne : D
No:[info]helvetica
Datums:28. Maijs 2010 - 13:56
(Link)
Labi, bet tā droga arī ir jāprot ievākt un sagatavot!