Fri, Sep. 20th, 2013, 10:16 am

Vai es esmu rasists? Nav ne jausmas, ja tā godīgi.

Palūrēju tīklos. Fantastiskā superspēja atšifrēt gan angļu, gan latviešu rakstu zīmes mani bieži izklaidē, izklaidēja arī tagad.

Latviski (vikipēdija). "Rasisms ir uzskats, ka daļa cilvēku ir vērtējami augstāk vai zemāk par citas rases cilvēkiem".

Angliski (enciklopēdija Britannica): "Racism, also called racialism , any action, practice, or belief that reflects the racial worldview—the ideology that humans are divided into separate and exclusive biological entities called "races," that there is a causal link between inherited physical traits and traits of personality, intellect, morality, and other cultural behavioral features, and that some races are innately superior to others".

Re, latviskā definīcija ir drusku apgraizīta. Nedaudz vienkāršojot (man patīk visu reducēt uz divzilbju vārdiem, man savādāk nepielec) definīcijas ir šādas:
- latviski: citas rases ir fui-pē-kaka;
- angliski: katrai rasei piemīt savas īpašas pazīmes un tāpēc (izcēlums mans) citas rases ir fui-pē-kaka.
("pazīmes" ir trīszilbju vārds, bet vārds "fīčas" nelikās piemērots tik smalkai analīzei)

Tad man ir jautājums, Cibas politologi, ētikas maģistri un citi komunikāciju eksperti, kuru mums te ir kaudzēm vien - kā tur ir ar to definīciju?

Vai tas iesākums, ka katrai rasei ir savas fīčas, vai tas jau ir rasisms? Vai arī lietas top rasistiskas tad, kad es pasaku, ka manas fīčas ir labākas par āfrikāņa fīčām? Vai "white people can't jump" ir rasisms? Vai "melnie ir labāki skrējēji, toties baltie ir labāki šāvēji" ir rasisms?

Fri, Sep. 20th, 2013, 11:26 am
[info]mako

Jā, ir rasisms.

Fri, Sep. 20th, 2013, 11:41 am
[info]krazuu

+

Fri, Sep. 20th, 2013, 12:09 pm
[info]sirdna

Es kaut kā cerēju uz izvērstāku atbildi, bet nujā, paldies.

Fri, Sep. 20th, 2013, 01:45 pm
[info]hedera

Šobrīd pasaulē antropoloģijā valdošā tendence ir apšaubīt rasu pastāvēšanu kā tādu, man šķiet, aiz bailēm no zinātniskā rasisma ne tik daudz ar nopietnu pamatojumu. Taču Latvijā Dabas muzejā antropoloģijas nodaļā vēl joprojām ekspozīcijā ir milzīga un ar bildītēm ilustrēta shēma par rasēm un subrasēm, to fiziskajām pazīmēm un ģeogrāfisko lokāciju. Kad šogad tur sanāca strādāt ar īru kolēģēm, pamanīju viņu šokētos skatienus, sakaunējos, paskaidroju, ka tā shēma ir vēl no padomju laikiem. :)

Dalījums rasēs tomēr joprojām tiek lietots dažādās "fiziskajās" disciplīnās - medicīnā, fiziskajā antropoloģijā utt., kur ir runa tikai par morfoloģiskajām pazīmēm.

Fri, Sep. 20th, 2013, 02:18 pm
[info]sirdna

oj, jamiem tak rasisms ir trakākais noziegums, tā dzird stāstām. Slepkavība ir štrunts, ja vien slepkava nav lietojis N vārdu.

Fri, Sep. 20th, 2013, 02:46 pm
[info]antuanete

Man tieši radās jautājums, kā šo kutelīgo jautājumu apiet, piemēram, sporta fizioloģijā (pietiek paskatīties dažas vieglatlētikas disciplīnas...). Morfoloģiskās pazīmes, skaidrs :)

Fri, Sep. 20th, 2013, 03:37 pm
[info]sirdna

mhm, morfoloģija jau nav noziegums. Rasisms ir apgalvot, ka "there is a causal link between inherited physical traits and traits of personality"

Tobiš, fiziskās pazīmes jau nu atšķiras gan, un nav rasisms apgalvot, ka nēģeris ir melns vai aziātam ir kaut kāda krunka acēm priekšā.

Fri, Sep. 20th, 2013, 04:27 pm
[info]kbrgs_

jā tieši tā. bet apgalvot, ka afrikāņi ir labāki skrējēji un baltie ir labāki šāvēji - ir rasisms

Fri, Sep. 20th, 2013, 04:28 pm
[info]kbrgs_

jā tieši tā. bet apgalvot, ka afrikāņi ir labāki skrējēji un baltie ir labāki šāvēji - ir rasisms. un artusa kaimiņa fantastiskais teiciens, kas ir rasistu klasika visur pasaulē - "es neesmu rasists, bet kāpēc baltajām meitenēm jāguļ ar melnajiem?"

Sat, Sep. 21st, 2013, 12:09 am
[info]biezpientaure

visa nacisma definīcijas problēma ir vārdā superior.
ja to izmet, tad paliek tas, kas ir - ir dažādas rases un to pārstāvjiem ir atšķirīgas pazīmes, spējas, utt. featūres.