sickboy - [entries|archive|friends|userinfo]
sickboy

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Mar. 18th, 2016|08:38 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Pārdomas izsauca mūža diskvalifikācija Grieķijas futbolistam par nacistu sveiciena parādīšanu pēc iesistiem vārtiem, kas esot klaja necieņa pret nacisma upuriem. Jautājums ir - vai diskvalificēt futbolistu uz mūžu ir adekvāts sods par šādu rīcību? Ja nacistu upuru piemiņas turēšana tiek saistīta ar humānismu (tātad labestību), kāpēc neievērot šo humānismu pret futbolistu, kurš vnk paākstījās? Un tad pār mani atnāca, ka mēs sekojam rakstītam vārdam. Ir rakstīts, ka par nacisma simbolikas lietošanu Eiropā draud liels sods un tas ir bez diskusijām. Sods un viss. Humānisma vārdā. Bet kāds ir šis humānisms? Rakstīta vārda humānisms. Tas tik bieži nostājas pretrunā dzīves humānismam. Tik bieži mēs esam redzējuši un dzirdējuši, kā cilvēki ideoloģijas (kura tiek uzskatīta par labu) vārdā dara pāri līdzcilvēkiem - nogalina, spīdzina utt. un viņus attaisno ideoloģija. Ideoloģija kā rakstīta vārda humānisms, kura vārdā drīkst pārkāpt dzīvam ikdienas humānismam, kuru var sajust ar sirdsapziņu bez skatīšanās grāmatās un protokolos. Mēs neesam roboti, likumam ir jākalpo cilvēkam, nevis cilvēkam jākalpo likumam. Vienmēr var būt izņēmumi. Sistēma nav dievs, mēs paši taču sistēmu esam radījuši, lai tā mums kalpotu. Tāpēc varam to atcelt, kad tā mums nekalpo vai izdarīt izņēmumus.
linkpost comment

Comments:
From:[info]dunduks
Date:March 18th, 2013 - 10:35 pm

Precizējums

(Link)
Diskvalificēja nevis no futbola, bet gan no dalības Grieķijas izlasē.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-21822165
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:March 19th, 2013 - 07:00 am
(Link)
Aizdomas, ka sitēma ideāli kalpo cilvēkam, jo absolūtajam vairumam sabiedrības šāda paākstīšanās un vienas no asiņainākajām un vardarbīgākajām ideoloģijām slavināšana nav pieņemama un šķiet sodāma. Tb sistēma kalpo sabiedrībai kopumā (jeb tās vairākumam), nevis marginālu mazākumgrupiņu tiesībām proponēt savu "dzīves humānismu". Tb nezinu, vai korekti ir lietot "mēs", ja esi pozīcijā, kas ir pretrunā ar apkārtējo viedokli. ;)
From:[info]nulle
Date:March 19th, 2013 - 09:50 am
(Link)
Tu laikam arī esi no vairākuma.
From:[info]sragde
Date:March 19th, 2013 - 07:03 pm
(Link)
Viņš nezināja, ka tā rokas kustība ir aizliegta.

Kā Indulģences kungs justos, ja viņam, piemēram, paceļot abas rokas gaisā un nožāvājoties, izrādītos, ka tas, lūk, ir kādas šausmīgi ļaunas organizācijas (kas kaut kad noziegusies pret šobrīd neaizskaramajiem) plaši izmantots žests, un par to viņš tagad uz mūžīgiem laikiem tiktu izbanots no sava mīļā vēsturnieku-rekonstruktoru kluba vai kā tamlīdzīga?
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:March 19th, 2013 - 09:45 pm
(Link)
Kaut kādi uztveres traucējumi, jebšu dzimis un audzis uz vientuļas salas vai kur Āfrikas vidienē? Lai gan teorētiski iespējams, nekomunicē ar apkārtējiem un nav nekādas saskarēs ar kādiem nebūt informācijas nesējiem. Man gan grūti iztēloties, kā varētu šādu pašizolāciju īstenot, bet gan jau tas ir iespējams, ja cilvēks izaudzis līdz pieaugušam vecumam, un nezināt ko tādu, ko visai viņa paaudzei gan skolā, gan masu mediji borējuši no bērna kājas. Muļķītis? Tad jau gan nevajadzēja sodīt, bet drīzāk pie ārsta aizsūtīt. :)
From:[info]sragde
Date:March 20th, 2013 - 06:54 pm
(Link)
Runājot par uztveres traucējumiem, šķiet dīvaini, ka tas rokas pacelšanas žests tiek uztverts par apdraudējumu.

Rokas pacelšana ir gāzes kamera?
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:March 20th, 2013 - 09:23 pm
(Link)
Šai pasaulē daudz kas ir dīvains. Vienā zemē vari iespēlēt uz mūžu cietumā par kāša uztīšanu, citur - par alko iedzeršanu vai kāda vadoņa apsmiešanu. ASV bij jauks gadījums, kad sporta superzvaigzne un Disnejlendas reklāmas seja Nensija Kerigana nejauši par Mikimausu nočukstēja “oh, how cheesy” (jaunkundze nepamanīja, ka mikrofons nav izslēgts), un momentā kļuva par bomzi uz mūžu - visi līgumi lauzti, viss anulēts, pati uz ielas, darbā neviens neņem. Cietumā neielika, bet dzīve sačakarēta. Katrā zemē vai kultūrā savi aizliegumi, kas citiem nav saprotami.
Domāju, ka ja Latvijā futbola izlases spēlētājs, himnai skanot, stadionā nobrēktos ar smaidu "суки латыши", viņu arī uz mūžu izslēgtu no izlases (un gan jau būtu tepat cibiņi, kas šo būtu gatavi vest uz Biķernieku mežu pie grāvja likt). Eiropā šāds vājais punkts ir nacisms. Kārtīgam latvietim nacisms šķiet kas maten labs (kaut vācu laikā nogalināja ~100 000 Latvijas pilsoņu, galvenokārt etniskos latviešus), taču eiropiešiem tas ir kā bullim sarkana lupata. Katrā pasaules nostūrī savi sociālie noteikumi, kurus attiecīgās sabiedrības loceklim jāievēro neatkarīgi no tā, vai tas patīk vai nē. Tāda ir dzīve, tur neko nepadarīt.

Lai gan rokas vicināšana var labi noderēt, ja ar prātu pieiet. Šitā [info]iokaste ar drauģeļiem bija aizkūlušies 90. gadu vidū uz Šveici, uz kaut kādu rokkoncertu. Šiem tur baisi neiepatikās, nauda arī iztērējās momentā - atpakaļ vai nu kājām, vai stopiem. Puikas izdomāja rīkoties attapīgāk: uzrāpās uz skatuves un sāka vicināt roķeles, ij vēl paklaigāt: heil! Attiecīgi tika sašņorēti, ielikti lufthansā biznesa klasē, pasē iespiests zīmogs par 5 gadu aizliegumu iebraukt (šie brēkāja, ka 100 gadus nevēloties vairs Šveicē nokļūt, kur normāla metāla nivaid) un mājās atlidoja kā erceni, ēdot vistiņu. :))