Shelly -

Jan. 19th, 2007

11:22 am

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Vakar vakarā, noklausījusies visādu vājprātīgu baumu atstāstus, kas it kā kļūstot par pamatu dažiem labā cibā publicētajiem materiāliem, es piepeši atcerējos par Ofēliju. Mēģināju atcerēties vēl kādu vārdu vai raksturu, taču netiku tālāk par pašu Hamletu, Laertu (diez kādēļ) un Rozenkrancu ar Gildernšteinu. Vispār, ja tā padomā, es no Hamleta gandrīz neko neatceros, lai gan esmu redzējusi vismaz vienu izrādi, vienu filmu un lasījusi pašu lugu. Taču pat cīnoties ar miegu un savu cauro atmiņu, man bija skaidrs, ka tur bija nopietni sapuvusi karaļvalsts, vairākas izšķirošas vicināšanas ar zobeniem, indes, intrigas, ietekmes sfēru dalīšana, cīņa par varu un galvaskauss. Vispār, varētu padomāt, ka šekspīrs bij informēts par cibu.
Un pat neatceroties neko vairāk, man kļuva skaidrs jautājums, par ko šekspīra pētnieki lauza galvas jau pārsimts gadus - Hamlets nebija nekāds dirsa, pasūtot Ofēliju uz klosteri. Tas bija tikai un vienīgi cilvēcīgi. Tas bija pasargājoši. Un pasaulē, kur par sapuvušo karaļvalsti cīnās ne tikai viens, bet vairāki Hamleta pretendenti, visām Oflijām labāk pašām uzreiz salekt dīķī, un pēc iespējas ātrāk, un dziļāk.
- Ej klosterī, Ofēlij, - es sev teicu pirms aizmigšanas. - Ej klosterī.

(9 comments | Leave a comment)

Comments:

[User Picture]
From:[info]starro
Date:January 19th, 2007 - 11:46 am
(Link)
:)
ņe pei vina Gertruda
veģ pjanstvo ņekrasit dam
nažŗjosšja i staņet praķivna
saratņikam i druzjam

(Reply to this)
[User Picture]
From:[info]racoon
Date:January 19th, 2007 - 12:37 pm
(Link)
Tas ir labākais ko Tu varētu izdarīt, jo Tavs hamletiņš ir varen sūdīgs cīnītājs :D
(Reply to this) (Thread)
[User Picture]
From:[info]shelly
Date:January 19th, 2007 - 03:58 pm
(Link)
Dārgais, tas stāsts, ko man vakar pārstāstīja kā tavu teoriju, bija stulbākais, ko man nācies mūžā dzirdēt. Un diemžēl pret stulbumu paši dievi cīnās veltīgi, kā teicis jau šillers un droši vien vēl vesela kaudze viedo pirms un pēc viņa. Nopietni. Pat baumā būtu jābūt vismaz 5% patiesības, bet tu laid apkārt, ja var ticēt markizam, 100% melus, tā kā iebāz to savu :D tur, kur saule nespīd. Piemēram, pagultē. Man no jums abiem kunģis beidz darboties.
Lai gan visticamāk, es te pilnīgi velti dzesēju muti - jo tu taču visu pats zini vislabāk.
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]silvija
Date:January 19th, 2007 - 01:00 pm
(Link)
šo bija baigi interesanti te atrast; konteksts vienkāršs un skaists: es tulkoju savā veikumu listē pirmo detektīvromānu par Freida vienīgo Amerikas apmeklējumu u.c., un, ja pagodināsiet mani tajā ieskatoties, kad tas iznāks, Slepkavības interpretācija ir tā nosaukums, atradīsiet tur ne tikai, ka pats Freids mēģinājis atrisināt Hamleta noslēpumu, bet arī 1 no romāna galvenajiem vēstītājiem lauza galvu ap šo pašu Šekspīra varbūt lielāko psiholoģisko detektīvu un runā arī par Ofēlijas ārprātu. ārprāts, cik interesanti; jā, apbrīnoju katru, kas domā ar savu galvu, tātad arī jūs
(Reply to this)
[User Picture]
From:[info]krii
Date:January 19th, 2007 - 01:21 pm
(Link)
Man jau tā Ģertrūdes situācija allaž likusies apdomas vērta.
(Reply to this) (Thread)
[User Picture]
From:[info]silvija
Date:January 19th, 2007 - 01:49 pm
(Link)
jā, ģeniāla luga; stretfordā sēdējis vīrs, kas nav baidījies no cilvēka nepatveramās sarežģītības
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]silvija
Date:January 19th, 2007 - 03:58 pm
(Link)
fui, labi, par sarežģītību, tā ir diezgan tukša klišeja, obščeje mesto; lielisks veids, kā nepateikt neko; tikai tas Hamlets ir tik mulsinoši blīvs. un ģertrūde ir... jā, joprojām neatminēts rēbuss, tāpat kā Hamlets. laikam visi vecāki ir divkārt sarežģītāki, nekā cilvēki, kas tikai sevi meklē līdz tam, kā, vienā vārdā sakot, bērni; kad bērni rodas TEV, neziņas un vainas blāķis laikam dubultojas. jā, Ofēlija - tas ir pusaudžu apjukums un glums, ne sevišķi gudrs tētis, bet ģertrūde: tur jau tiešām gribas iedzert

p.s. man nav bērnu; man laikam viegli runāt
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]kuskus
Date:January 20th, 2007 - 12:58 pm
(Link)
welkom terug
(Reply to this)
[User Picture]
From:[info]silvija
Date:January 20th, 2007 - 03:54 pm
(Link)
nē, sapratu, ka viss jāpārlasa divreiz: arī welkom es tomēr nezinu, vēl jo vairāk - terug. kas tas ir, lūdzu?
(Reply to this)