šaubas & skepse - Ko es šodien uzzināju

> Recent Entries
> Archive
> Friends
> User Info

April 13th, 2014


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
09:12 am - Ko es šodien uzzināju
1) Ir tāda filma "Svešais" (režisore Lūcija Ločmele,1988). Nebija ne jausmas. (Galveno varoni tēlo puika ar neparastu vārdu Česlavs Glaudāns, komentāros pie filmas aizkustinošs Annijas Glaudānes izsauciens: - Tas tak mans tētis!)
2) Tomēr dzīve mazos pagastos rit kaut kādā paralēlajā realitātē. Izrādās, tur ierodas profesores (sic!) ar izglītojošām lekcijām par leģendāriem dziedniekiem: Zilākalna Marta ne tikai dziedējusi, bet arī redzējusi noklīdušus zirgus. Profesore demonstrēja arī padomju laikos 1987. gadā pēc valsts pasūtījuma uzņemto visai noliedzošo filmu par tautas dziedniekiem. (Filma jau nav par dziedniekiem, tas ir samērā skaudrs stāsts par mazu, izmisušu zēnu, kas cenšas glābt savu dzērājtēvu.) Ā, šis vēl jauki: dziedniece Brigita Vīksniņa no ASV vadīja dažu minūšu garu dziedniecības vingrinājumu. Muļķības slavinājums, vol 2. Nu cik var mitoloģizēt tumsonību...
3) Ir uzradies jauns, trendīgs lielpilsētas psikoguru - ņekijs Andis Geste, izbijis vetārsts (mauc tautiskā manierē o glavnom, un ļaudis tak pavelkas, jēziņ).
Tags:

(13 comments | Leave a comment)

Comments:


[User Picture]
From:[info]krii
Date:April 13th, 2014 - 11:02 am
(Link)
Geste ir trendīgs jau labu laiciņu, vismaz pāris gadus, cik es internetā esmu manījusi.
Mau(k)šanas maniere viņam dažubrīd ir vājprātīga (droši vien pieprasījums to nosaka), bet lielās aplamībās pagaidām nav gadījies pieķert.
[User Picture]
From:[info]porcupine
Date:April 13th, 2014 - 11:34 am
(Link)
Nebiju tādu pamanījusi. Izlasīju Tevis ielikto linku, tad vēl vienu, nošķebināja. Kārtējā grafomāna palagi par enerģijām, kuru tas var interesēt?
[User Picture]
From:[info]krii
Date:April 13th, 2014 - 11:43 am
(Link)
Termins "Enerģijas" man arī riebjas, bet šeit tas vairumā gadījumu aizstāj tādas vārdkopas kā "psihes un ķermeņa vērstība uz kaut ko", "aktivitāte" utml., uz kurām publika nepavilktos. Tīru ezotēriku pagaidām neesmu manījusi (izņemot horoskopus, protams, tas mani arī pārsteidz), bet varbūt neesmu pietiekami rūpīgi skatījusies.:)
[User Picture]
From:[info]heda
Date:April 13th, 2014 - 11:50 am
(Link)
Idejiski (par matriarhātu, draudīgām dzemdēm, vagīnām utmlīdz.) viņš taču ļoti līdzīgs Rudzītim, kuru tu nīsti :)
[User Picture]
From:[info]krii
Date:April 13th, 2014 - 12:06 pm
(Link)
Ja, viņš arī vervelē par matriarhātu?:) Tad tiešām stulbs.:)
Taču draudīgās dzemdes un vagīnas nav nekāds jaunais izgudrojums, ar to psihoanalītiķi noņēmās pirms aptuveni 100 gadiem: resp., vīriešu bezapziņā iekļautās iracionālās bailes 1)no atgriešanās mātes dzemdē, kas simboliski nozīmētu nāvi; 2) kastrācijas draudi, kurus simbolizē zobainā vagīna jeb sievietes seksualitāte. Rudzītis ir klasisks piemērs, kā šie kompleksi, ja netiek pārvarēti vai sublimēti, pārvēršas visaptverošā mizogīnijā un projicējas baiļpilnā naidīgumā pret visiem sieviešu dzimuma cilvēkiem, vienlaikus pieprasot sev "vīrieša dabiskās tiesības" uz varu un kontroli pār sievietēm un sievišķo.
Tā ka nekā jauna zem saules.:)
[User Picture]
From:[info]heda
Date:April 13th, 2014 - 12:12 pm
(Link)
Tajos pāris gabalos, kurus lasīju, vervelēja gan :) Bet par to, ka nekā jauna zem saules, pilnībā piekrītu.
[User Picture]
From:[info]porcupine
Date:April 13th, 2014 - 11:57 am
(Link)
Lūk, lūk! Publika nepavilktos. Atslēgas vārds "publika". Ai, ko par to Gesti, skaidrs taču, ka veiklais zēns smalki izpētījis, ka psihopakalpojumu sniegšana neirotisku un garlaikotu pusmūža kundzīšu maksātspējīgajam segmentam ir ienesīgāka un vieglāka nodarbošanās kā sterilizēt suņus un kaķus. Mans šī rīta lielākais šoks tomēr ir Kursītes aktivitātes.
[User Picture]
From:[info]krii
Date:April 13th, 2014 - 12:06 pm
(Link)
Kur ir Kursītes aktivitātes?
[User Picture]
From:[info]porcupine
Date:April 13th, 2014 - 12:08 pm
(Link)
Sk. 2)
[User Picture]
From:[info]krii
Date:April 13th, 2014 - 12:12 pm
(Link)
Ak.
Nevar būt tā, ka Kursīte tiešām akadēmiski pēta buramvārdus un dziednieku izpildīšanos kā folkloras un tradicionālās kultūras elementu? Tā kā visā pasaulē visādi antropologi un etnogrāfi šamaņus filmē?
[User Picture]
From:[info]porcupine
Date:April 13th, 2014 - 12:16 pm
(Link)
Zini, mana pirmā reakcija bija līdzīga - 3 reizes pārlasīju pasākuma atstāstu, cerība nosprāga :/
From:[info]blondulla
Date:April 14th, 2014 - 11:02 pm
(Link)
Varētu būt brīva niša psihopakalpojumu sniegšanai pusmūža kundziņu maksātspējīgajam segmentam - O! Bet, ak vai, viņi, maitas, tak netic horoskopiem un savas neirozes un garlaikotību ārstē parasti veču kompānijā un ar tradicionālām "zālēm" ;)
[User Picture]
From:[info]heda
Date:April 13th, 2014 - 11:40 am
(Link)
"tautiskā manierē o glavnom..." :D
Tajos pāris gabalos, ko lasīju, formas dēļ bija grūti lasīt vairāk kā pāris rindkopas, bet saturs bija gana jautrs un arī padomāšanas vērts

> Go to Top
Sviesta Ciba