barvins ([info]barvins) rakstīja,
Re: nelieša mentalitāte
Es nekad neesmu skaidrā tekstā teicis, ka atbalstu valsti un likumus. Es varbūt esmu apgalvojis, ka valstis dabiski veidojas cilvēku biezi apdzīvotās vietās, bet tas nav morāls spriedums par to, vai tas ir labi vai slikti - tā vienkārši ir.
Es nevaru viennozīmīgi pateikt, ka valsts kā ideja, vai pat konkrēta valsts Latvija ir laba vai slikta - tāpat kā tu nevarēji pateikt, kurš no mums ir sliktāks, kamēr nepiedāvāju izvērtēt konkrētu dzīves situāciju. Valsts izpaužas daudzos un dažādos veidos - daži man patīk, citi nē, bet savilkt kopā visus plusus un mīnusus un pateikt, vai valsts kopumā ir vairāk tā kā uz labo vai vairāk tā kā uz slikto pusi - tas ir ļoti sarežģīts un laikietilpīgs process, ļoti daudz situāciju jāizvērtē.
Alternatīvi varētu salīdzināt nevis valsts plusus ar valsts mīnusiem, bet salīdzināt valsti ar kaut kādu citu cilvēku sabiedrības formu, teiksim, varētu mēģināt salīdznāt Latviju ar kādu no Amazones džungļu ciltīm, un novērtēt, kas kopumā ir labāk. Kas būtu vēl grūtāk un laikietilpīgāk, par cik es neko daudz par džunģļu dzīvi nezinu.
Vēl varētu mēģināt konkrētu valsti salīdzināt ar iedomātu utopisku ideālo sabiedrības formu. Kas gan būtu samērā bezjēdzīgi, jo dzīvi cilvēki reti kad uzvedas tā kā iedomāti ideālie cilvēki.
Tobiš, ja tu man jautā, vai es atbalstu valsti un tās likumus, tas man izklausās tik pat absurdi, kā "vai tu atbalsti ziloņus?". Nu, es nezinu. Āfrikas vai āzijas ziloņus? Tēviņus vai mātītes? Tas, ko redzēju zoodārzā, man likās ok, bet nu nezinu par pārējiem.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?