pink_pony

Grūta diena manai dvēselei

« previous entry | next entry »
Jun. 14th, 2012 | 02:03 pm
posted by: pink_pony

Man šodien sāp. Nu tā - iekšēji. Man sāp par Latviju un par visu pasauli un to, kur mēs visi kopā ejam. Tas tā ir katru dienu, bet šodien jo īpaši. Tas bija tāds dubults trieciens, kas lika manām kājām saļodzīties un tumšai ēnai nolaisties pār manu galvu. Tas lika man domāt, ka varbūt cilvēcei tomēr nav nākotnes un mani gaida vienkārši sāpju ceļš, skatoties, kā cilvēce kolektīvi skrien ar seju sienā, un tās trulais smaids pat nenoraustās atkal un atkal ietriecot savu stulbo mūli ķieģeļos. Viņiem jau tas nesāp, bļin, man tas sāp!

Vispirms man dvēselē iespļāva neviens cits kā Mārcis Auziņš, tas kurš LU rektors. Viņš šodien uzstājās TEDx konferencē ar runu par kvantiem - tā populāri stāstīja cilvēkiem par kvantu mehāniku. Tiktāl baigi forši, bet nonākot līdz kvantu sapīšanās efektam, viņš aizmirsa uz tā i uzlikt garumzīmi un garāmejot izmeta, ka kvantu fizikai varētu būt saistība ar psiholoģiju tajā, ka cilvēki mēdz just, kad ar kādu viņiem tuvu notiek kaut kas slikts. Tjip - varbūt, ka tas ir sapītu kvantu iespaidā.
Es tā īsti nesapratu, cik viņš to domāja nopietni, bet ja es nesapratu, tad krietna daļa skatītāju to noteikti uztvēra nopietni. Tā ir tāda jauka ideja, kas uz pirmo acu uzmetienu varētu likties loģiska cilvēkam, kam nav nekādas nojēgas par fiziku. Ja Auziņš to domāja kā joku, tad viņš aizmirsa, ka konference ir domāta vispārīgai auditorijai un tiek translēta un reklamēta internetā caur Lattelecom kanāliem, tā ka skatītāju ir daudz. Tagad es nezinu cik tūkstoši atkārtos šitās muļķības saviem draugiem pie alus glāzes, jo ir taču tik ļoti jaukāk domāt, ka kaut kāda pseido-telepātija starp tuviem cilvēkiem ir kvantu sapišanās un līdz ar to actually a thing, nevis banāls hindsight bias.

Enivei, varētu pieņemt, ka Auziņš ir kritis par upuri curse of knowledge un vienkārši nedadomājās, ka kāds varētu neatšķirt, jokus no nopietnās daļas.
Zatleram tāda attaisnojuma nav.

"Ha-ha!" jūs sakāt, "special_pony ir Zatlera fans! Viņš ir ielaidis Zatleru savā sirdī un tagad par to aplauzies! Ha-ha!"

Nē, es šoreiz nedomāju Zatleru-ex-prezidentu. Tobiš domāju, bet ne kā politiķi - vispirms viņš tomēr bija ārsts. Runā, ka labs ārsts, ja reiz cilvēki viņam bija tik pateicīgi, ka vēlāk nabadziņam nācās par to sarkt. Enivei, tagad, kad pats trāpījis uz vēzi, viņš nāk klajā ar šādu tekstu:
"noteikti ir kāds iekšējs konflikts. Tā ir mana personīgā teorija, ko stāstīju saviem pacientiem: ar jums tagad ir notikusi nelaime, mēs palīdzēsim, bet jums ir jāsaprot, kādas izmaiņas jāizdara savā domāšanā un dzīvē, jo ir kāds iemesls, kāpēc tā ir noticis"

To saka augsti respektēts ārsts! Jūsu vēzi izraisīja jūsu iekšējais konflikts! Personīgā teorija, bļe! Kaut Tavs vēzis aizdegtos, Zatler!

Visbīstamākie meli ir tie, ko pasniedz pa vidu patiesībām - Tu iegūsti cilvēku uzticību un tad kaut ko viņiem sadirs. Un tam ir dubults efekts. Vispirms cilvēks notic huiņai, jo tai apkārt ir tik daudz legit informācijas. Pēc tam, ja viņam gadās uzzināt, ka Tu kaut ko sadirsi, viņš pārstās ticēt arī visām tām patiesībām ar ko Tu ieguvi viņa uzticību, vai arī apjuks un vispār nespratīs, kas ir kas. Kad ar šitādu huiņu sāk nodarboties cilvēki, kuru vārdam ir svars, tad tas reāli kavē cilvēci.

Brīžiem liekas, ka katrai authority figure ir kāda "personīgā teorija" ar ko indēt savu sekotāju prātus. Kamēr kvalitatīvai informācijai pa vidu pīsim melus, tikmēr universālu uzticību zinātnei mums neredzēt. Kā var prasīt, lai cilvēki nepaļautos uz to, kam viņi "vienkārši tic", ja ar to pašu ik pa brīdim nāk klajā arī it kā racionālā nometne?

special_pony

Link | Leave a comment | Add to Memories


Comments {13}

her_crow

(no subject)

from: [info]her_crow
date: Jun. 14th, 2012 - 03:09 pm
Link

es lieliski saprotu, ka tev sāp tas, ka daudzi vienkārši notic jebkam, ko viņiem pasaka kaut kāda autoritāte.

tomēr es jau kārtējo reizi ar skumjām noraugos tavā loģikas kļūdā.

tā parādība par ko es runāju - ja piemēram zinātne saka, ka nekas par šo parādību nav zināms, tad tas nenozīmē, ka tas neeksistē. nav pierādīts ne par, ne pret, jo nezina kā to pētīt. vienkārši nav zināms. iespējams, ka zinātne šinī brīdī nezināmos ērības labad pieņem par neesošiem, bet loģiskā ziņā tas ir nepareizi, un man tas sāp.

ja ir runa tieši par empātiju, tad tas konkrēti ir izpētīts, un ir atklāts, ka par to atbild spoguļneironi.

ja runa ir par vēzi, tad zinātnei principā nav sapratnes par tā rašanos dziļāk nekā "šūna daloties var mutēt par nelabvēlīgu šūnu", so pat ārstiem, kas arī ir tikai cilvēki, var rasties vēlme šo fenomenu skaidrot ar kaut kādu generic negativitāti un tās ietekmi uz cilvēku.

nu bet ja tā kopumā par TED, tad man vispār kauns par latviešu letoriem. vienīgais, kurš neatstāja savu valsti kaunā ar savu lekciju un valodu zināšanām bija Valdis Krebs ar savu social mapping thing

Reply | Thread


pink_pony

(no subject)

from: [info]pink_pony
date: Jun. 14th, 2012 - 03:40 pm
Link

1) Nebija runa par empātiju, bet par to "es pēkšņi sajutos slikti un izrādās, ka tieši tajā brīdī mana sieva iekļuva autoavārijā" figņu. Nav pamata domāt, ka its even a thing, lai vēl sāktu meklēt kaut kādus darbības mehānismus.

2) Es neapgalvoju, ka nepastāv iespēja, ka Zatlera vēzi izraisīja kaut kāds psiholoģisks stress, taču, ja viņam ir nopietna teorija, tad lai viņš meklē iespējas to pārbaudīt, nevis stāsta kā baltu patiesību cilvēkiem, kas viņam uzticas.

Es nesaku, ka nezināmie ir obligāti neesoši, man vienkārši derdzas, ka kaut kādas idejas par nezināmo, kuras pat nekvalificējas par hipotēzēm, tiek pasniegtas par patiesību.
Tādas idejas var bouncot pret peeriem kādā brainstorminga sesijā vai pie alus kausa, nevis klāstīt pacientiem, kas atnākuši pie tevis kā pie speciālista.

Reply | Parent | Thread


her_crow

(no subject)

from: [info]her_crow
date: Jun. 14th, 2012 - 04:00 pm
Link

nujā, pasaule ir pilna ar neadekvātiem cilvēkiem, kas ir kļuvuši par speciālistiem.

bet nu ticība nākotnei nav galīgi zudusi, jo ir tādi indivīdi kā piemēram Sets Šostaks, kurš mēģina piesaistīt sīkos zinātnei ar "interesanto zinātni". He is amazing http://www.youtube.com/watch?v=IVV4zRuE1mw&feature=youtu.be

Reply | Parent


(no subject)

from: [info]karuna
date: Jun. 14th, 2012 - 03:52 pm
Link

Man šķiet, ka tas ir tāpēc, ka pat inteliģenti cilvēki ir cilvēki, tas ir, lai cik gudri viņi nebūtu, vienmēr katram būs kāda personīga vājība. Šajā gadījumā tā ir nešaubīga pārliecība par sava subjektīvā viedokļa pareizību, pat ja viņam vajadzētu būt pietiekami gudram, lai šādu kļūdu nepieļautu.

Kānemanam ir diezgan daudz par šo sakāms. No tā laikam nevar izvairīties, bet vajadzētu publikai mācīt būt kritiskākai pret jebkādām "autoritātēm" un nenoraidīt tās atsevišķu kļūdu dēļ, bet arī saprast, ka ikviens ir cilvēks un var pieļaut cilvēciskas kļūdas.

Reply


her_crow

(no subject)

from: [info]her_crow
date: Jun. 14th, 2012 - 04:01 pm
Link

rekur es vakar lasīju par vienu pētījumu, kur bija stāstīts, ka izglītotie cilvēki ir vismazāk pasargāti no šādu idiotisku kļūdu pieļaušanas http://goo.gl/c9OXM

Reply | Thread


pink_pony

(no subject)

from: [info]pink_pony
date: Jun. 14th, 2012 - 04:13 pm
Link

Tā ir pilnīgi cita opera. Šeit nav runa par lazy thinking. Enivei, par to Tev facebookā viens jau gana labi atbildēja.

Reply | Parent | Thread


her_crow

(no subject)

from: [info]her_crow
date: Jun. 14th, 2012 - 04:28 pm
Link

yeah right, tas bija vnk demagoģisks uzdirsiens man.

Reply | Parent | Thread


pink_pony

(no subject)

from: [info]pink_pony
date: Jun. 14th, 2012 - 05:14 pm
Link

Nē, Tu vienkārši to dismissoji kā tādu, palaižot garām svarīgo daļu. Keywordi ir "intellectually lazy".
Cilvēks ar šo traitu ir pieradis meklēt shortcutus, nevis risinājumus. Līdz ar to ir specifiska cilvēku kopa, kura ar specifiskām problēmām dealo sliktāk nekā varētu gaidīt. Tas viss ir labi un jauki, ja vien to pārāk neekstrapolē (piemēram uz "gudrāki cilvēki biežāk pieļauj stulbas kļūdas").

Enivei, kā jau teicu, pilnīgi cita opera.

Reply | Parent


CannibalSmith

(no subject)

from: [info]cannibalsmith
date: Jun. 14th, 2012 - 05:28 pm
Link

Nākamreiz ejam skatīties dzīvajā un paņemem līdzi olas un tomātus.

Reply


pink_pony

(no subject)

from: [info]pink_pony
date: Jun. 15th, 2012 - 08:42 am
Link

Manuprāt, tu sāc cepties par sīkumiem.

"ar jums tagad ir notikusi nelaime, mēs palīdzēsim, bet jums ir jāsaprot, kādas izmaiņas jāizdara savā domāšanā un dzīvē, jo ir kāds iemesls, kāpēc tā ir noticis."
Šis teikums ir kinda vispārīgs un kinda atbilstošs. Izdarīt izmaiņas domāšanā un dzīvē var tikpat labi nozīmēt "atmet smēķēšanu! Beidz trekterēt!" utt utjp. Savukārt iekšējais konflikts tikpat labi var attiekties uz stresu - neesmu dzirdējusi, ka stress kādam pagarinātu mūžu.

Un tad ir vēl viena lieta. Es esmu diezgan pārliecināta, ka jebkurā cilvēkā mīt vismaz kāda it kā neloģiska un diezgan subjektīva doma un man šķiet, ka tas ir totally fine. Neviens cilvēks nevar būt loģisks līdz galam - tas ir tikai cilvēciski meklēt patvērumu ticibā kaut kam (un šeit es nedomāju reliģiozos fanātus).

Dēļ šādiem niekiem cilvēce vēl nav aizgājusi bojā jau gana ilgu laiku un domāju, ka arī neaizies. Savukārt mani biedē tas, ka, ja nepārklausījos, vakar pa radio 101 cītīgi stāstīja par Einšteina realitātes teoriju. Šie drīzāk varētu būt aizmetņi cilvēces bojāejai. XD

Reply | Thread


her_crow

(no subject)

from: [info]her_crow
date: Jun. 15th, 2012 - 10:41 am
Link

kas ir Einšteina realitātes teorija?

Reply | Parent | Thread


pink_pony

(no subject)

from: [info]pink_pony
date: Jun. 15th, 2012 - 11:45 am
Link

Ja es to zinātu. o.o

Reply | Parent | Thread


pink_pony

(no subject)

from: [info]pink_pony
date: Jun. 15th, 2012 - 12:40 pm
Link

Tu taču man stāstīji!

Tas ir tad, kad turēt roku ugunī 1 minūti liekas kā mūžība, bet runāties stundu ar skaistu meiteni liekas, kā 1 minūte.

Reply | Parent