Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
@ 2006-07-26 15:54:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Rimtas diskusijas turpinājums :)
Šodien te jau diskutēju par lietām ap un ar Izraēlas - Libānas konfliktu, un tā sanāca, ka kārtējā atbilde drusku neietilpa komentāru lauka garumā. Bet lai neietu zudumā ieklabinātās rakstu zīmes, ievietoju to šeit:
---
Starptautisks - tas vēl negarantē kvalitāti :) Arī Minhenes vienošanās bija starptautiska ;-)
Kur ir ANO ar savām neskaitāmajām rezolūcijām un miera spēkiem? Kad ANO ir izdevies apturēt kaut kādus konfliktus, izņemot gadījumus, kad puses pašas ir gribējušas pārtraukt karot? Vai ANO spēki ir aizkavējuši kaut vienu uzbrukumu Izraēlai caur savu kontrolēto teritoriju? Un tādu uzbrukumu nav bijis mazums, gan jau Google ;) dos uzskaitījumu un aprakstus. Un vardarbība - manuprāt, karš jau pēc definīcijas ir vardarbība.
Bet šajā konkrētajā konfliktā es saskatu Izraēlas taisnību daudz vairāk. Laikam pat pirmo reizi mūžā. Iepriekšējos gadījumos, vai nu PSRS valdošās propogandas ietekmē, vai arī neskaidras nepatikas pret ebrejiem dēļ, es vairāk jutu līdzi arābiem. Bet šobrīd vēl neesmu sastapies ar pietiekami pārliecinošu argumentāciju, kas apgāztu manus pieņēmumus, ka:
1. Konkrēto konfliktu iniciēja Hesbollah, sašaujot militāro automašīnu robežas Izraēlas pusē, un nolaupot divus karavīrus;
2. Hesbollah un viņu saimnieki bija karam nopietni un ilgstoši gatavojušies, ievedot Libānā, kā paši apgalvo, ap 12000 raķešu, to palaišanas iekārtu, un izbūvējot nocietinājumus un slēpņus. Tas, ka tas ir noticis ANO "miera spēku" kontrolētajā teritorijā un viņu deguna priekšā, šobrīd ir pat otršķirīgi;
3. Izskatās, ka Izraēla karam nebija gatava, jo nebija pat daļējas mobilizācijas, turklāt jau pirmajā nedēļā uz beigām gāja raķetes, kuras steidzami tika prasītas ASV. Tāpat bija ar aviācijas degvielu, kura steidzami tika pieprasīta ASV. Jeb varbūt Izraēlas ģenerālštābs vienkārši bija tik nolaidīgs sagatavojot tik lielu karu, ka par to aizmirsa? Nu jā, šīgada Izraēlas aizsardzības budžets bija mazāks kā pagājušajā gadā, un armija ekonomēja visādos veidos, un aviācijā bija samazināts apmācību daudzums. Nu neizskatās, ka Izraēla būtu gatavojusies karam, drīzāk gan dzīvoja ilūzijās, ka liela konflikta nebūs.
4. Nasralla savās uzstāšanās reizēs atkārtoti ir izteicies, ka Hesbollah ir Izraēlai sagatavojis visādus nepatīkamus pārsteigumus. Pat ja atmetam parasto retoriku, daži pārsteigumi jau ir bijuši, piemēram Irāņu pretkuģu raķetes, kas paaugstina Nasrallas vārdu ticamību, un vēlreiz liecina, ka Hesbollah ir nopietni gatavojies karam.
5. Pat vislielākajiem miermīļiem nav noslēpums Hesbollah ciešās saites ar Irānu, lai neteiktu vēl tiešāk - atkarība no Irānas. Irānas prezidents vairākkārt ir izteicies, ka "cionistisko veidojumu" derētu izdzēst no pasaules kartes, un nav šobrīd nekādu pazīmju, ka viņš atkārtoti būtu mēģinājis smīdināt klausītājus;
6. Senais teiciens - "Kam tas ir izdevīgi?" Šobrīd visvairāk izskatās, ka liels un skaļš konflikts ir izdevīgs Irānai, jo tas novērš uzmanību no Irānas kodoldosjē, kuru gatavojas nodot ANO izskatīšanai. Izskatās, ka tagad Irānai vissvarīgākais ir laiks, un to viņa ir gatava pirkt par dārgu naudu, lai tikai pavirzītos tālāk savā kodolprogrammā.
7. Nepārliecinoši izskatās apgalvojumi, ka Libāna ir Libāna un Hebollah ir Hesbollah. Gan no Libānas valdības puses ir nākuši paziņojumi par diviem nolaupītajiem karavīriem, kas liecina, ka valdība kaut ko zina, gan no Hesbollah puses Nasrallas vārdā ir nākuši paziņojumi, kas liecina, ka valdība darīs to, ko Hesbollah liks tai darīt. Premjerministra Sinioras intervijā itāļu laikrakstam izteikto Hesbollah saudzīgo kritiku pats Siniora nākošajā dienā atsauca, sakot, ka nav pareizi saprasts. Kāpēc? ;-) Vai ir ticami Nasrallas vārdi, ka par gaidāmo karavīru nolaupīšanu Libānas valdība iepriekš zināja? Varbūt arī nē, jo tikpat labi Hesbollah varēja neuzskatīt par nepieciešamu valdību informēt par tik sīkām lietām. Jebkurā gadījumā Libānas valdība nes savu atbildības daļu par notiekošo, kas sācies ir no Libānas teritorijas, jo nav izpildīta ANO rezolūcija, kas prasīja atbruņot Hesbollah un gar Libānas-Izraēlas robežu izvietot Libānas armiju. Ja valdība nav spējusi šo rezolūciju saviem spēkiem izpildīt, tā arī nav prasījusi starptautisku palīdzību tās izpildīšanai.
8. Dažas pazīmes liecina, ka lielajam karam bija jābūt drusku vēlāk, jo Hesbollah pārstāvji esot izteikušies, ka neesot gaidījuši šādu Izraēlas pretreakciju. Esot gaidīts, ka drusku pašaudīs, drusku pasūdzēsies ANO, un beigās apmainīs pret karavīriem ieslodzītos, tāpat kā iepriekš. Iespējams, ka Hesbollah nācās karu sākt pēc Irānas signāla tāpēc ka Irānai to vajadzēja tieši tagad, un nevis tad, kad Hesbollah būtu pilnīgi gatavs.

Tā aina rādās diezgan vienkārša, vai ne? :)


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]omeega
2006-07-26 21:00 (saite)
Kā nu nebūs, ja šiem militārais spārns tik attīstīts un Irānas (itkā) atbalsts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?